Babcia & friends

imprezy i spotkania towarzyskie, wyjazdy weekendowe w teren...

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Lenio

Re: Babcia & friends

Post autor: Lenio » sob maja 05, 2018 5:05 pm

Zapowiedź druga :D :P

Uprzejmie donoszę, iż jestem po stu tysiącach godzin "pracy" nad przygotowaniem traski. Dodam od razu, sprowokowany wczoraj przez Sera, że dawno się tak dobrze nie bawiłem, jak tym razem. Zaczynam podejrzewać, że coraz większą przyjemność sprawia mi opracowanie koncepcji trasy, w tym "badania" historyczno-geograficzno-etnograficzno-kulturowo-polityczne, względem samego przebywania jej :)9 Cholera, czyżbym się starzał :)11

Jakby ktoś chciał poznać literaturę przedmiotu mych badań, to zrobię i podeślę, ale lojalnie uprzedzam, że to może być nudne :)13

Tymczasem wychodzi mi, że samo manewrowanie na miejscu to może być do 3700 km (plus dojazd w okolice Belgradu i powrót z granicy albańsko -czarnogórskiej). Wiem, na 3 tygodnie, to dużo za dużo. Zwłaszcza jak zamierza się ze 4 dni w sumie byczyć na morskich plażach, ale od przybytku głowa nie boli, więc będziemy tradycyjnie na miejscu ciąć to i owo :)21

Nie wiem w sumie kto jedzie. Szwecja na 3 tygodnie? Ser i Dziadek na ok. tydzień? Inni? Jeżeli są deklaracje, to mniej więcej kto i na ile? Ja wyjeżdżam z Warszawy 30 czerwca i nie gwałtownie kieruję na południe, kończę w sobotę 21 lipca na granicy albańsko - czarnogórskiej, gdyż muszę grzać stamtąd do Włoch).

A tak wygląda nasza trasa z satelity:

Obrazek
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
JeepFan

Post autor: JeepFan » sob maja 05, 2018 11:21 pm

Ja chciałem jechać na trzy tygodnie ale okazało się, że Ola nie dostanie tyle urlopu niestety.
Z trzech tygodni zrobiły się dwa. Wyjedziemy z Serkiem na dwa auta w piątek 6-tego lipca pod wieczór i jeśli się uda
to w sobotę dobijemy do Was na nocleg. W najgorszym razie dołączymy w niedzielę.
Patrząc na trasę myślę że będzie to w okolicach Płowdiw, lub nieco dalej. My z Olą zostajemy do końca.
Seru z tego co mówił raczej będzie wracał po tygodniu.
Lechu dzięki za robotę jaką odwaliłeś. Pewnie zylion godzin przesiedziałeś nad mapami. :)2

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz maja 06, 2018 2:35 am

orzwszkurwamać pół tej trasy zrobiłem fiatem 125p z przyczepą n 126p
tragedia :)24
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » czw maja 10, 2018 8:32 pm

Możesz rozszerzyć temat, jeśli masz coś mądrego do powiedzenia? Bo jak ci się nie podoba to nie musisz jechać a tym bardziej pisać grypsami.
Ja mam około 2 tygodnie czasu. Muszę zatem wybrać: początek czy koniec. Temat do obgadania z Gosią choć nie ma jeszcze pewności czy zagości na pokładzie.
Do zobaczenia.
Ps. Przypominam że zapraszałem do Bornego. Jak chcecie załatwiam przewodnika który poprowadzi, pokaże a jeszcze zatopi jak będzie trzeba. Nie za darmo ale to zawodowiec :)
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » pt maja 11, 2018 3:59 pm

tkocy20 pisze:
czw maja 10, 2018 8:32 pm
Ja mam około 2 tygodnie czasu. Muszę zatem wybrać: początek czy koniec. Temat do obgadania z Gosią choć nie ma jeszcze pewności czy zagości na pokładzie.
Do zobaczenia.
Ps. Przypominam że zapraszałem do Bornego. Jak chcecie załatwiam przewodnika który poprowadzi, pokaże a jeszcze zatopi jak będzie trzeba. Nie za darmo ale to zawodowiec :)
Daj znać, jak zdecydujesz. Jakby co jedziemy zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po pierwszym tygodniu spotkanie gdzieś w Bułgarii, jak zwykle telefonicznie do dogadania.

O Bornym pamiętam, ale jak zwykle czas nie z gumy, mimo że Einstein próbował go rozciągnąć. Dziękuję pięknie za zaproszenie.
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » pt maja 11, 2018 10:04 pm

Ok, znajdę Was :) Zresztą może ruszymy w Jurkowo-Serkowym terminie.
Pozdrowienia z Borneo pod Krągami

Awatar użytkownika
szwecja

Post autor: szwecja » wt maja 15, 2018 12:53 pm

Hej,
A co robimy z meczami? Ja sie rozejrzę za jakims projektorem na baterie. Lechu zapewnia obiecane prześcieradło?

Znalazlem projektory 12v za okolo 40-80EUR. Tuner TV chyba nie powinien byc problemem. Są też telewizory http://allegro.pl/telewizor-manta-20-ca ... 17984.html
Defender 110 2.2 2013 :roll: :)2

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » śr maja 16, 2018 8:28 pm

Na bakterie nie ma potrzeby. Pewnie kilka przetwornic się znajdzie. Ja mam chyba dobre 300 wat w sinusie.
Prześcieradło zresztą chyba też. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JeepFan

Post autor: JeepFan » śr maja 23, 2018 8:51 pm

szwecja pisze:
wt maja 15, 2018 12:53 pm
Hej,
A co robimy z meczami? Ja sie rozejrzę za jakims projektorem na baterie. Lechu zapewnia obiecane prześcieradło?

Znalazlem projektory 12v za okolo 40-80EUR. Tuner TV chyba nie powinien byc problemem. Są też telewizory http://allegro.pl/telewizor-manta-20-ca ... 17984.html
My co prawda dojedziemy do Was dopiero na półfinały.
Myślę że jeśli można kupić projektor 12V do 100 EUR to chyba niezły pomysł.
Spróbuję rozeznać temat dekodera - np. http://go-market.pl/Akcesoria_turystycz ... oducts.xml
Marcin ma coś takiego w kamperze. Muszę go wypytać na jaką to kartę działa.
Tyle że trzeba by jakąś stabilną podstawę zrobić pod antenę.
Albo kupić lokalną kartę GSM z pakietem internetowym i oglądać z sieci. W Bułgarii i Grecji to spoko, bo to UE jest.
Serbia też chyba bez problemów. Gorzej może być w Albani ale Albania to już będzie raczej po Mundialu.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr maja 23, 2018 9:41 pm

Lenio pisze:
sob maja 05, 2018 5:05 pm
Zapowiedź druga :D :P

Uprzejmie donoszę, iż jestem po stu tysiącach godzin "pracy" nad przygotowaniem traski. Dodam od razu, sprowokowany wczoraj przez Sera, że dawno się tak dobrze nie bawiłem, jak tym razem. Zaczynam podejrzewać, że coraz większą przyjemność sprawia mi opracowanie koncepcji trasy, w tym "badania" historyczno-geograficzno-etnograficzno-kulturowo-polityczne, względem samego przebywania jej :)9 Cholera, czyżbym się starzał :)11

Jakby ktoś chciał poznać literaturę przedmiotu mych badań, to zrobię i podeślę, ale lojalnie uprzedzam, że to może być nudne :)13

Tymczasem wychodzi mi, że samo manewrowanie na miejscu to może być do 3700 km (plus dojazd w okolice Belgradu i powrót z granicy albańsko -czarnogórskiej). Wiem, na 3 tygodnie, to dużo za dużo. Zwłaszcza jak zamierza się ze 4 dni w sumie byczyć na morskich plażach, ale od przybytku głowa nie boli, więc będziemy tradycyjnie na miejscu ciąć to i owo :)21

Nie wiem w sumie kto jedzie. Szwecja na 3 tygodnie? Ser i Dziadek na ok. tydzień? Inni? Jeżeli są deklaracje, to mniej więcej kto i na ile? Ja wyjeżdżam z Warszawy 30 czerwca i nie gwałtownie kieruję na południe, kończę w sobotę 21 lipca na granicy albańsko - czarnogórskiej, gdyż muszę grzać stamtąd do Włoch).

A tak wygląda nasza trasa z satelity:

Obrazek
możesz ten fragment na halkidiki mi przybliżyć ( moze być na priv) będziemy w okolicy od około 12-13 lipca z tym, że najpierw lecimy na turcję a pózniej wracamy w ten rejon.

Awatar użytkownika
szwecja

Post autor: szwecja » pt maja 25, 2018 1:34 pm

JeepFan pisze:
śr maja 23, 2018 8:51 pm
szwecja pisze:
wt maja 15, 2018 12:53 pm
Hej,

My co prawda dojedziemy do Was dopiero na półfinały.
Myślę że jeśli można kupić projektor 12V do 100 EUR to chyba niezły pomysł.
Spróbuję rozeznać temat dekodera - np. http://go-market.pl/Akcesoria_turystycz ... oducts.xml
Marcin ma coś takiego w kamperze. Muszę go wypytać na jaką to kartę działa.
Tyle że trzeba by jakąś stabilną podstawę zrobić pod antenę.
Albo kupić lokalną kartę GSM z pakietem internetowym i oglądać z sieci. W Bułgarii i Grecji to spoko, bo to UE jest.
Serbia też chyba bez problemów. Gorzej może być w Albani ale Albania to już będzie raczej po Mundialu.
To ja sie rozejrze za jakims projektorem.

To zapytaj sie o ten dekoder. Ja znalazlem taka strone: https://en.wikipedia.org/wiki/2018_FIFA ... ing_rights - jak byk stoi, ze w Bulgarii i Grecji (ale tez Serbii, Albanii) mistrzostwa nadaja stacje publiczne. To zwykly TunerTV i antena z drutu wystarczy....
Defender 110 2.2 2013 :roll: :)2

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » sob maja 26, 2018 10:09 pm

A ja w ramach teoretyczne ćwiczenia techniki jazdy kupiłem sobie przedwojenny podręcznik jazdy terenowej:

Obrazek

Chcecie, aby zaczął cytować co smaczniejsze kawałki lub wrzucać ilustracje wyciągania samochodu (i to jakiego) z błota :lol:
Lenio

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » ndz maja 27, 2018 8:53 am

Poprosze :wink:
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » ndz maja 27, 2018 2:30 pm

Bardzo proszę :D A skoro jedziemy w góry, to zaczniemy od podstaw zachowania w górach. Proponuję na początek założyć należyte czapeczki:

Obrazek

A jak już będziemy sprytnie manewrować między głazami, to należy uważać, aby "rolki" nie zrobić:

Obrazek

Przy okazji po raz pierwszy usłyszałem (i dowiedziałem się co znaczy) słowo "karter" 8)

PS. Ktoś rozpoznaje markę tej "terenówki" ?
Lenio

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » pn maja 28, 2018 10:59 am

Szacun dla przedwojennych użytkowników "maszyn" z "karterami" :)
A teraz w naszym pięknym kraju podróże samochodem w górskich lasach ..... tylko na przedwojennych fotografiach ;) To się nazywa zmiana z własności Państwowej i własności Obszarników na własność Społeczną.100 lat rozwoju cywilizacji i już książki jak poruszać się bezpiecznie w ciężkim terenie nie są nikomu potrzebne. Za to mamy yourura i ryjobooka. Ja pierdzielę! :)16

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » wt maja 29, 2018 4:58 pm

No widzisz. Ja z powodu uszkodzonego karteru wrocilem przedwczesnie w ukrainy ...
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » wt maja 29, 2018 5:02 pm

s3R pisze:
wt maja 29, 2018 4:58 pm
No widzisz. Ja z powodu uszkodzonego karteru wrocilem przedwczesnie w ukrainy ...
tuszę, że już nie będziesz musiał znikąd przedwcześnie wracać z żadnego powodu, w tym z powodu "karteru" :D
Lenio

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » wt maja 29, 2018 10:01 pm

s3R pisze:
Karter to chyba dół silnika w którym można go oddzielić od obudowy cylindrów. A Tobie poszła czapka jeśli dobrze moja styrana łepetyna pamięta :o Rozumiem, że tym razem bierzesz czapkę bez dodatkowej opcji grzania :D

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » śr maja 30, 2018 9:33 am

Lenio pisze:
wt maja 29, 2018 5:02 pm
tuszę, że już nie będziesz musiał znikąd przedwcześnie wracać z żadnego powodu, w tym z powodu "karteru" :D
No też mam taką nadzieje...

tkocy
Blok okazał się być winny.
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
JeepFan

Post autor: JeepFan » czw maja 31, 2018 7:09 pm

tkocy20 pisze:
wt maja 29, 2018 10:01 pm
s3R pisze:
Karter to chyba dół silnika w którym można go oddzielić od obudowy cylindrów.
Karter to to samo co skrzynia korbowa.W moim rozumieniu jest to obudowa w której zamontowany jest wał korbowy.
W przypadku większości współczesnych silników można tak określić dolną część bloku silnika.
https://sjp.pwn.pl/slowniki/karter.html

Natomiast w książce Lecha autor miał na myśli raczej ryzyko uszkodzenia tego co dzisiaj nazywamy miską olejową.
Jest to zresztą zgodne ze słownikiem Kopalińskiego.
http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 43F2A0.php

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » czw maja 31, 2018 9:59 pm

O proszę, Jurek się odezwał i po temacie ""kartera"", wszystko się wyjaśniło. Jurek, jakbym jechał w Waszym terminie to przygarniecie? Pod koniec czerwca mam jeszcze wyjazd na Ukrainę i chyba nie dam rady wystartować z Leszkiem.
T

Awatar użytkownika
JeepFan

Post autor: JeepFan » ndz cze 03, 2018 8:46 pm

tkocy20 pisze:
czw maja 31, 2018 9:59 pm
jakbym jechał w Waszym terminie to przygarniecie?
Co za pytanie ?
Nie pyta się "czy przygarniecie?" ale się pisze - jedziemy razem.

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » ndz cze 03, 2018 8:56 pm

Pan Gawlik też pewnie z nami pojedzie.
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » ndz cze 03, 2018 8:59 pm

Fajnie :D A Hetman?
Lenio

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » ndz cze 03, 2018 9:09 pm

Zdaje się że kolidują im jakieś terminy akurat.
Zdrapek i poharatka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne imprezy”