XJ po lifcie mocowanie na bagażnik wyprawowy
Moderator: Mroczny
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
XJ po lifcie mocowanie na bagażnik wyprawowy
Witam,
Aktualnie jeżdżę Grand Vitarą I, ale jestem bardzo bliski zakupu drugiego auta Jeepa XJ .
Mam do Was pytanie , chciałbym przerzucić na bagażnik wyprawowy Hi-Lifta , a głównie koło zapasowe (dosyć spore 30') .
Czym najlepiej zamontować koło na bagażniku , a czym hi-lifta żeby na stałe tak jeździć. Oczywiście obok będzie łopata i jakaś siekiera i tp. - ale to zrobię na mocowaniach typu Quick Fist . Szukałem mocowań do koła i nic nie znalazłem , można niby pasami , ale wolał bym coś mocniejszego czy trwalszego.
pozdrawiam
Aktualnie jeżdżę Grand Vitarą I, ale jestem bardzo bliski zakupu drugiego auta Jeepa XJ .
Mam do Was pytanie , chciałbym przerzucić na bagażnik wyprawowy Hi-Lifta , a głównie koło zapasowe (dosyć spore 30') .
Czym najlepiej zamontować koło na bagażniku , a czym hi-lifta żeby na stałe tak jeździć. Oczywiście obok będzie łopata i jakaś siekiera i tp. - ale to zrobię na mocowaniach typu Quick Fist . Szukałem mocowań do koła i nic nie znalazłem , można niby pasami , ale wolał bym coś mocniejszego czy trwalszego.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt sie 10, 2018 1:36 pm przez rebertvitara, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeep XJ 99' 2.5 AMC
Grand Vitara I 04' 2.0 J20A
Re: XJ po lifcie mocowanie na bagażnik wyprawowy
Wspawaj śruby w bagażnik. Jakieś powiedzmy M10. Dwie do high lifta i trzy do koła.
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Pomysł z wspawaniem śrub bardzo fajny, bo wtedy koło nigdy nie zleci- pomyślę. Ale jednak wolałbym jakiś patent który można zdemontować, czasami koło i hilifta wsadzić chce do środka a na bagażniku inne większe graty i może takie wystające śruby by kolidowały 

Jeep XJ 99' 2.5 AMC
to wspawaj nakrętkę
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Haa, super dzueki. Az mi glupio ze sam na to nie wpadlem 

Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- lesio jeep
-
nie wiem skąd wy ludzie takie pomysły macie XJ to wdzięczne autko ale nie z tym silnikiem i bez bagażnika
i jeszcze kolo 32 i hi-lift do XJ 2.5 myślę ze wspawałeś już prawdziwe progi do niego
gdzie ty się tym nie-typem wybierasz na wyprawę do Tesco ?
i jeszcze kolo 32 i hi-lift do XJ 2.5 myślę ze wspawałeś już prawdziwe progi do niego

czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Do biedronki...lesio jeep pisze: ↑śr sie 08, 2018 8:04 pmnie wiem skąd wy ludzie takie pomysły macie XJ to wdzięczne autko ale nie z tym silnikiem i bez bagażnika
i jeszcze kolo 32 i hi-lift do XJ 2.5 myślę ze wspawałeś już prawdziwe progi do niegogdzie ty się tym nie-typem wybierasz na wyprawę do Tesco ?
Właśnie na każdym forum jest ktoś , kto nie pomoże , ale wstawianie durnych komentarzy i tp. sprawia mu przyjemność....
Temat zamknięty z mojej strony
Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- lesio jeep
-
ależ młodzieńcze ja się staram ci pomoc a przynajmniej uświadomić ze samochód wyprawowy a bulwarowy pomnik obwieszony zbędnym szpejem to nie to samo a widząc twoje pytanie to własnie kierunek w którym idziesz hi-lift kola 32 jakiś pancerny bagażniki lift min 4" bo kola 32 musza robić na wykrzyrzach w takiej konfiguracji wyprawa skończy się pod Tesco bo seryjne półośki się zmielą nie mówiąc o reszcie napędu do biedry będziesz kontynuował z buta
uzywałem dość intensywnie XJ ty wszelakiej maści przez 16 lat na 3 kontynentach
wiec zamiast zgrywać cnotkę w burdelu powiedz gdzie się wybierasz na wyprawy bo to decydujące w przygotowaniu i po uja ci hi-lift to auta bez fabrycznych progów ani ramy
słuchając moich rad zaoszczędzisz kupę pieniędzy i może jakaś udana wycieczkę tym autem zaliczysz
wiem własnie obaliłem twój mit o aucie wyprawowym a to dopiero początek
uzywałem dość intensywnie XJ ty wszelakiej maści przez 16 lat na 3 kontynentach
wiec zamiast zgrywać cnotkę w burdelu powiedz gdzie się wybierasz na wyprawy bo to decydujące w przygotowaniu i po uja ci hi-lift to auta bez fabrycznych progów ani ramy
słuchając moich rad zaoszczędzisz kupę pieniędzy i może jakaś udana wycieczkę tym autem zaliczysz
wiem własnie obaliłem twój mit o aucie wyprawowym a to dopiero początek
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Z kołem , była pomyłka w trakcie pisania - już poprawiłem na 30'.
Początkowo twojego posta odebrałem jako atak i poniżanie - wiesz to nie jest przyjemne, ale jeśli tak to wybaczam
Jeśli jesteś starszy odemnie (bo mówisz do mnie młodzieńcze), to szacun że ogarniasz jeszcze internet
Fakt , moje doświadczenie w porównaniu do twojego względem wypraw jest marne, czyli jestem młodzieńcem względem XJ i tp.
W sumie nigdzie w tym roku się nie wybieram, hi-lift i koło mi potrzebne na dachu jedynie do zwiększenia powierzchni bagażnika.
Co do m-jacka , poradz mi zatem jak mam lewarować ten samochód bez hi-lifta? Standardowy lewarek nie starcza, a nie mam zamiaru wozić ze sobą drewnianych wielkich klocków.... Mam obydwa stalowe zderzaki, więc mam za co złapać hi-lifta
Początkowo twojego posta odebrałem jako atak i poniżanie - wiesz to nie jest przyjemne, ale jeśli tak to wybaczam

Jeśli jesteś starszy odemnie (bo mówisz do mnie młodzieńcze), to szacun że ogarniasz jeszcze internet

Fakt , moje doświadczenie w porównaniu do twojego względem wypraw jest marne, czyli jestem młodzieńcem względem XJ i tp.
W sumie nigdzie w tym roku się nie wybieram, hi-lift i koło mi potrzebne na dachu jedynie do zwiększenia powierzchni bagażnika.
Co do m-jacka , poradz mi zatem jak mam lewarować ten samochód bez hi-lifta? Standardowy lewarek nie starcza, a nie mam zamiaru wozić ze sobą drewnianych wielkich klocków.... Mam obydwa stalowe zderzaki, więc mam za co złapać hi-lifta
Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- sebastian2357
Ale po co chcesz go lewarować? Do zmiany koła fabryczny podnosnik podkładasz pod mosty i starczy spokojnie. A w terenie to raczej wyciągarka, podkładanie patyków pod koła uja daje 

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Niby tak, ale nie miałem fabrycznego lewarka, a podróbkę hilifta kiedyś kupiłem za 170zł . Dodatkowo kiedyś m-jack mi się przydał do podniesienia za koło w terenie. Wtedy podkładałem kamienie i dało radę wyjechać dzieki hiliftowisebastian2357 pisze: ↑pt sie 10, 2018 2:30 pmAle po co chcesz go lewarować? Do zmiany koła fabryczny podnosnik podkładasz pod mosty i starczy spokojnie. A w terenie to raczej wyciągarka, podkładanie patyków pod koła uja daje![]()

Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- lesio jeep
-
jesli sie nigdzie nie wybierasz to zacznij od wymiany zawiechy , napędów i hamulców tak żebyś mógł o nich zapomnieć
podnoszenie za zderzak skończy się urwaniem mocowania zderzaka albo jack się posra https://www.tentes-materiel-camping.com ... -defa.html jak ci pisali za most
na wyprawę auto ma być 100%sprawne i sprawdzone żadnych nietypowych wynalazków im bardziej zbliżone do originalu tym wieksza szansa na powrót o własnych kolach z racji położenia geograficznego to min 8000 km mniej to mogą być co najwyżej wycieczki
ps w XJ kolo na dachu to bardzo zły pomysł
podnoszenie za zderzak skończy się urwaniem mocowania zderzaka albo jack się posra https://www.tentes-materiel-camping.com ... -defa.html jak ci pisali za most
na wyprawę auto ma być 100%sprawne i sprawdzone żadnych nietypowych wynalazków im bardziej zbliżone do originalu tym wieksza szansa na powrót o własnych kolach z racji położenia geograficznego to min 8000 km mniej to mogą być co najwyżej wycieczki
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
OK , rozumiem czyli hilifta szkoda wozic względem lewaraowania. Zatem zakupię jakiś lewarek , bardziej żaba czy słupkowy? Zakres podnoszenia 30cm powinien wystarczyc pod mostlesio jeep pisze: ↑pt sie 10, 2018 3:34 pmjesli sie nigdzie nie wybierasz to zacznij od wymiany zawiechy , napędów i hamulców tak żebyś mógł o nich zapomnieć
Co to za adapter co mi wysłałeś?
Co rozumiesz przez wymianę zawiechy?
Czemu koło na dachu to słaby pomysł?
Dzięki za pomoc
Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- lesio jeep
-
jak będziesz podkładał pod ośkę to ułatwi ci życie w oryginale był taki jak w linku starcza w zupełności
wymiana 20 letniej zawiechy to wymiana wszystkiego co wymienialne resory i amortyzatory sworznie gumki nie ludz się ze jeszcze porobi
to samo z napędami łożyska krzyżaki uszczelniacze jeśli uważasz ze sa w dobrym stanie to sprzedaj na allegro ale nie wybieraj się w daleka trasę
żeby było tanio musi być drogo tylko sprawdzone marki z górnej polki w taliach ori
co do kola rob jak chcesz tylko nie placz ze masz krzywy dach i ci się drzwi nie domykają XJ jest nadwoziem samonośnym co ma wiele zalet waga ok 1400kg golas w dizelku ale ma to swoje wady takie jak ograniczona sztywność poza tym jest jedna logiczna zasada pakowania im cięższy fant tym niżej
wymiana 20 letniej zawiechy to wymiana wszystkiego co wymienialne resory i amortyzatory sworznie gumki nie ludz się ze jeszcze porobi
to samo z napędami łożyska krzyżaki uszczelniacze jeśli uważasz ze sa w dobrym stanie to sprzedaj na allegro ale nie wybieraj się w daleka trasę
żeby było tanio musi być drogo tylko sprawdzone marki z górnej polki w taliach ori
co do kola rob jak chcesz tylko nie placz ze masz krzywy dach i ci się drzwi nie domykają XJ jest nadwoziem samonośnym co ma wiele zalet waga ok 1400kg golas w dizelku ale ma to swoje wady takie jak ograniczona sztywność poza tym jest jedna logiczna zasada pakowania im cięższy fant tym niżej
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Dzieki za cenne rady, co do zawiechy duza czesc z tego o piszesz byla robiona,mam to auto krotko, poprzedni wlasciciel duzo doinwestowal w zawieszebie i to doslownie rok temu, no ale sprawdzic nie zawadzi.
Zatem kupie taki lewarek slupkowy, a adaprer superowy - tez go poszukam.
Teraz rozmawialem z poprzednim wlascicielem i tylny zderzak jest mocny, ma mocowania przykrecane do konstrukcji 80cm z kazdej strony i po 8 srob na strone, wiec moze by wytrzymal hilifta, bo co w sytuacji jak bede mial mosty zanurzone w blocie
?
Zatem kupie taki lewarek slupkowy, a adaprer superowy - tez go poszukam.
Teraz rozmawialem z poprzednim wlascicielem i tylny zderzak jest mocny, ma mocowania przykrecane do konstrukcji 80cm z kazdej strony i po 8 srob na strone, wiec moze by wytrzymal hilifta, bo co w sytuacji jak bede mial mosty zanurzone w blocie

Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- lesio jeep
-
problemem nie jest zderzak a papierowa buda XJ w prawdziwym 4x4 masz stalową rame H o grubości +-3 mmrebertvitara pisze: ↑pt sie 10, 2018 5:00 pmDzieki za cenne rady, co do zawiechy duza czesc z tego o piszesz byla robiona,mam to auto krotko, poprzedni wlasciciel duzo doinwestowal w zawieszebie i to doslownie rok temu,i tylny zderzak jest mocny, ma mocowania przykrecane do konstrukcji 80cm z kazdej strony i po 8 srob na strone, wiec moze by wytrzymal hilifta, bo co w sytuacji jak bede mial mosty zanurzone w blocieKod: Zaznacz cały
jak każdy sprzedający :)21
?
XJ ulepiony jest z blachy po puszkach o gr 1 mm a tylne drzwi z fiberglassu używaj tego zderzaka tylko w ostateczności i z głową
Polecam Skamet w-1600. Mały a spory zakres, udźwig wystarczający. Wożę taki na stałe.rebertvitara pisze: ↑pt sie 10, 2018 5:00 pmZatem kupie taki lewarek slupkowy, a adaprer superowy - tez go poszukam.
Taki adapter to parę cm rury, ceownika i parę minut spawania. Masz kogokolwiek ze spawarką to nie szukaj tylko zrób.
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Dzieki za rade z lewarkiem skamet.
Co do "papierowej" budowy XJ. Chcialbym nieco stanac w obronie, fakt zawieszenie samonosne, ale mam wyciagarke, z tylu uchwyty szekle.. a pisze to po to, ze przeciez takie rozwiazania w XJ ma mnustwo XJ, wiec zapewne to nie jest dla ozdoby i auto nie "peknie" przy uzyciu wyciagarki czy "uycia szekli" z tylu
Co do "papierowej" budowy XJ. Chcialbym nieco stanac w obronie, fakt zawieszenie samonosne, ale mam wyciagarke, z tylu uchwyty szekle.. a pisze to po to, ze przeciez takie rozwiazania w XJ ma mnustwo XJ, wiec zapewne to nie jest dla ozdoby i auto nie "peknie" przy uzyciu wyciagarki czy "uycia szekli" z tylu

Jeep XJ 99' 2.5 AMC
Od Terrano jest całkiem sprytny lewarek śrubowy.
- lesio jeep
-
zasada nr 1rebertvitara pisze: ↑ndz sie 12, 2018 9:26 pmDzieki za rade z lewarkiem skamet.
Co do "papierowej" budowy XJ. Chcialbym nieco stanac w obronie, fakt zawieszenie samonosne, ale mam wyciagarke, z tylu uchwyty szekle.. a pisze to po to, ze przeciez takie rozwiazania w XJ ma mnustwo XJ, wiec zapewne to nie jest dla ozdoby i auto nie "peknie" przy uzyciu wyciagarki czy "uycia szekli" z tylu![]()
jest taka im większy potwór tym mniejsze zizi
śmie twierdzić ze 90 % oszpejowanych terenówek nie widziało terenu a służy wyłącznie jako przedłużenie kutasa a w US na forum XJ tematem nr 1 był jak pospawać budę bo się rozlazła
nr 2 XJ prowadzony z głową się ne zakopie jak sie nie da przodem to tyłem na pusto i wjedzie tam ze się sam zdziwisz
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Fakt , czytałem trochę i piszą że pęka przednia szyba od naprężeń. Czy dobrym pomysłem jest wzmocnienie podłogi i podłużnic - to pewnie spore koszta?lesio jeep pisze: ↑ndz sie 12, 2018 9:58 pmzasada nr 1rebertvitara pisze: ↑ndz sie 12, 2018 9:26 pmDzieki za rade z lewarkiem skamet.
Co do "papierowej" budowy XJ. Chcialbym nieco stanac w obronie, fakt zawieszenie samonosne, ale mam wyciagarke, z tylu uchwyty szekle.. a pisze to po to, ze przeciez takie rozwiazania w XJ ma mnustwo XJ, wiec zapewne to nie jest dla ozdoby i auto nie "peknie" przy uzyciu wyciagarki czy "uycia szekli" z tylu![]()
jest taka im większy potwór tym mniejsze zizi
śmie twierdzić ze 90 % oszpejowanych terenówek nie widziało terenu a służy wyłącznie jako przedłużenie kutasa a w US na forum XJ tematem nr 1 był jak pospawać budę bo się rozlazła
nr 2 XJ prowadzony z głową się ne zakopie jak sie nie da przodem to tyłem na pusto i wjedzie tam ze się sam zdziwisz
Co do jazdy w terenie , nie zdążyłem za wiele pojeździć - XJ mam od miesiąca. Jednak jestem miło zaskoczony reduktorem , w porównaniu do mojej poprzedniej Grand Vitary I - ma dużo lepsze przełożenia na reduktorze - ewidentnie większy wzrost momentu obrotowego niz w Suzuce.
Wogule mam do Ciebie pytanie , jakie powinienem poczynić inwestycje względem "zbliżenia" XJ do konstrukcji ramowej ?
Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Patrzyłem ten lewarek od Terrano , ma widzę takie wygięcie , czy podkładałeś go pod oske (bez adaptera) na tylni sztywny most w Terrano?
Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- lesio jeep
-
a dlaczego chcesz POpsuć taki fajny samochód ? brak ramy i niska waga duzy moment to sa jego największe atutyrebertvitara pisze: ↑pn sie 13, 2018 8:57 am, jakie powinienem poczynić inwestycje względem "zbliżenia" XJ do konstrukcji ramowej ?
np na pustyni po wydmach przejedzie bezproblemowo tam gdzie zapadałem się po łydki w piachu a patrole po same drzwi używaj z głową pojeździsz latami to jest świetny samochód o niskim budżecie jak się potrafi ogarnąć samemu
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Miło usłyszeć coś pochlebnego o XJlesio jeep pisze: ↑pn sie 13, 2018 1:09 pma dlaczego chcesz POpsuć taki fajny samochód ? brak ramy i niska waga duzy moment to sa jego największe atutyrebertvitara pisze: ↑pn sie 13, 2018 8:57 am, jakie powinienem poczynić inwestycje względem "zbliżenia" XJ do konstrukcji ramowej ?
np na pustyni po wydmach przejedzie bezproblemowo tam gdzie zapadałem się po łydki w piachu a patrole po same drzwi używaj z głową pojeździsz latami to jest świetny samochód o niskim budżecie jak się potrafi ogarnąć samemu

A czy coś można zmodyfikować względem eliminacji "efektu pękania przedniej szyby" , znam siebie i nie zawsze się upilnuje żeby nie wjechać w miejsca ponad moje i XJta siły

Mam reduktor 231 (part time) , czytałem o nim pochlebne opinie mimo że nie można zapinać drugiej osi na twardym, jakie masz zdanie o 231?
Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- lesio jeep
-
najlepszy z możliwych a o szybę się nie martw pierwsze otworzą się drzwi bagażnikajakie masz zdanie o 231