niebieska tylko wówczs gdy pojazd jest lub bywa katowany
Rejestracja pojazdu zabytkowego
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Rejestracja pojazdu zabytkowego
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- misialek
-
Telefonicznie po konsultacji z jakąś miłą stażystką w lokalnym wydziale komunikacji powinno wystarczyć tyle co powyżej czyli dowód, umowa KS i biała karta. Nawet chyba OC nie sprawdzają.
No nic, jutro zderzenie z rzeczywistością
No nic, jutro zderzenie z rzeczywistością

Ranger, XC70, XTZ660
OC musisz mieć umowe ale nie musi być ważne, zabytkowe nie muszą mieć ciągłości OC no i można im OC wykupić nawet na dzień 

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Przy rejestracji zabytka, nie musisz mieć OC. Urzędnik zapyta kontrolnie, ale mu powiesz, że zabytki nie podlegają ciągłości i z reguły wtedy wraca mu pamięć. Skąd tą białą kartę wytrzasnąłeś? Przy pierwszej rejestracji na zabytkowe , biała karta w dwóch egzemplarzach jest potrzebna jedynie dla konserwy do wydania zaświadczenia. Jedna zostaje u niego, drugą wysyła do Warszawy. Nigdy potem nie pojawia się w żadnych tematach rejestracyjnych. Normalnie dowód, umowa , karta pojazdu jeśli była wydana ( tak zabytkowe auto może ją posiadać jeśli stanowi część kolekcji i rocznikowo już ją dostawał ) no i OC, jeśli jest zapłacone. Jak wspomniał kolega, należy fakt zakupu/sprzedaży zgłosić swojemu konserwie.
http://www.youtube.com/user/lbs5
Szukaj mnie w garażu - nie na Facebooku.
- misialek
-
Byłem w WK, biurwa płci brzydkiej popatrzyła w papiery i stwierdziła, że wszystko jest OK, tylko najpierw musi zamówić żółte blachy i dopiero jak przyjdą to będziemy robić procedure papierową, (cirka 2 tyg). Musiałem tylko napisać oświadczenie, że nie będę używał zabytku zarobkowo. W przeciwnym wypadku trzeba robić badanie techniczne co rok.
Na koniec Pan jeszcze tylko zapytał, czy mam garaż bo trochę szkoda, żeby to stało pod chmurką
Co do białej karty to nie wiem jak jest, ale dostałem to w pakiecie wraz z opinią konserwy, że oględziny wyszły pomyślnie i ogólnie to mam jakby dwa zestawy tych papierów (wszystko formatu A4 ze zdjęciami wozu). W białej karcie jest wpisany nr kary pojazdu (której się de facto nie posiada mając żółte blachy).
Na koniec Pan jeszcze tylko zapytał, czy mam garaż bo trochę szkoda, żeby to stało pod chmurką

Co do białej karty to nie wiem jak jest, ale dostałem to w pakiecie wraz z opinią konserwy, że oględziny wyszły pomyślnie i ogólnie to mam jakby dwa zestawy tych papierów (wszystko formatu A4 ze zdjęciami wozu). W białej karcie jest wpisany nr kary pojazdu (której się de facto nie posiada mając żółte blachy).
Ranger, XC70, XTZ660
Gratuluje. Poszło gładko. Pochwal się co to za sprzęt 

Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
- misialek
-
Właśnie nadszedł ten czas kiedy stateczny sedan będzie licował z dojrzałym wiekiem i siwym włosem

Ranger, XC70, XTZ660
Ooooo....piękny kolor i mój ulubiony model + za m20tke pod maską.
Miałem 2d taką w kolorze calypsorot.
Miałem 2d taką w kolorze calypsorot.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
he he , widzę ze jest nas więcej

Co do treści samego oświadczenia, to zawsze odmawiam podpisywania go w formie zaproponowanej przez urzędnika. Oni podają formę skrótową, która w pewnych okolicznościach może pozbawić właściciela zarobku z tytułu użyczenia pojazdu do filmu lub np. reklamy. Mówię mu , że mogę podpisać tak jak mówi ustawa. A ustawa w art. 81 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym w pkt 10 mówi o zarobkowym transporcie drogowym, a nie o zarobkowaniu jako takim. Niby szczegół ale ważny
10. Przyczepa lekka i pojazd zabytkowy nie podlegają okresowym badaniom technicznym. W przypadku pojazdu zabytkowego, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego podlega on corocznym badaniom technicznym.

Co do treści samego oświadczenia, to zawsze odmawiam podpisywania go w formie zaproponowanej przez urzędnika. Oni podają formę skrótową, która w pewnych okolicznościach może pozbawić właściciela zarobku z tytułu użyczenia pojazdu do filmu lub np. reklamy. Mówię mu , że mogę podpisać tak jak mówi ustawa. A ustawa w art. 81 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym w pkt 10 mówi o zarobkowym transporcie drogowym, a nie o zarobkowaniu jako takim. Niby szczegół ale ważny
10. Przyczepa lekka i pojazd zabytkowy nie podlegają okresowym badaniom technicznym. W przypadku pojazdu zabytkowego, wykorzystywanego do zarobkowego transportu drogowego podlega on corocznym badaniom technicznym.
ja wiem ty rozróżniasz rejestracje a rejstracje lub jeistracje

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Od dzisiaj wchodzą nowe wytyczne odnośnie 70% bonusu w PZU. Tym samym przynależność do np. PZM traci znaczenie.
Zdjęcie pisma
Zdjęcie pisma
to w PZM zostanie jakieś 3% 

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
W pzu pewnie też 

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
http://www.ubezpieczenia.radwanice.com. ... -oldtimer/T.U.COMPENSA informuje, że od 1 marca 2018 roku wprowadziła specjalną ofertę pod nazwą Oldtimer dla Segmentów samochodów zabytkowych i kolekcjonerskich.
Pakiet Oldtimer (dostępny w zakładce Pakiety) oferta skierowana jest do klientów:
– mających co najmniej 35 lat
– posiadających samochód osobowy w wieku min. 30 lat
– charakteryzujących się dobrą historią ubezpieczenia
W ramach oferty klient może liczyć na dodatkową zniżkę taryfową – nawet do 70%. Minimalna składka wynosi 250 PLN.
Zalety oferty Oldtimer:
do zawarcia umowy nie jest wymagane członkostwo w żadnym klubie – pozwala to zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych np. na karcie PZMot
pojazd nie musi być zarejestrowany jako zabytkowy/historyczny – wystarczy, aby spełnione były kryteria wieku pojazdu, właściciela oraz historii szkodowej wymagana minimalna historia to nie więcej niż 1 szkoda na każde 15 polis a przy braku szkód minimum 7 polis
COMPENSA będzie pracować również nad dedykowaną ofertą AC dla takich pojazdów.
Wysłałem zapytanie do znajomej pracującej w Compensie czy to aktualne i jak działa, jeśli nie wycofali oferty to mogą przejąć sporo klientów od PZU.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Spytaj proszę znajomej co ze starymi motocyklami oraz ciągnikami w Compensie.
Teraz niech tylko PZMot się z Compensą dogada 
Swoją drogą wczoraj byłem wykupić OC na firmowego caddylaka:
po wklepaniu wszystkich danych pani z uśmiechem oznajmia 512zł.
- shut up and take my money !
A przepraszam, tutaj mi z automatu osobowy wskoczyło a przecież to furgon czyli dostawczy. To będzie 850
-

Swoją drogą wczoraj byłem wykupić OC na firmowego caddylaka:
po wklepaniu wszystkich danych pani z uśmiechem oznajmia 512zł.
- shut up and take my money !
A przepraszam, tutaj mi z automatu osobowy wskoczyło a przecież to furgon czyli dostawczy. To będzie 850
-

Najnowsza plota taka, że polisy ze zniżką zawarta w pzu mają być kontynuowane, ban na nowe.
A żółte i tak mus robić.
A żółte i tak mus robić.
Po co? W Compensie nie musisz mieć przynależności do żadnego klubu żeby dostać niższe ubezpieczenie. "...do zawarcia umowy nie jest wymagane członkostwo w żadnym klubie – pozwala to zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych np. na karcie PZMot..."
w poniższym nie ma nic na ten temat, są za to czytelnie postawione warunki (żółte blachy) i pogrożenie palcem (monitorowanie udzielania zniżek i odpowiedzialność sprzedawcy.

a widzisz. Myślałem że nadal trzeba to przez jakieś organizacje "łatwić".
To jeszcze lepiej.
To tak.
Tu gadają inaczej, ale nie dążyłem do źródła, czegoś oficjalnego z pzu.
https://spidersweb.pl/autoblog/zmiany-w ... ystko-pzu/
Coś za dużo dymu przy tej sprawie w której generalnie nie wiadomo co zrobili i czy cokolwiek zrobili.
Ja bym się trzymał za portfel jakbym miał coś w PZU ubezpieczonego żeby się nie okazało gdzie oni te podwyżki faktycznie przepchną
Ja bym się trzymał za portfel jakbym miał coś w PZU ubezpieczonego żeby się nie okazało gdzie oni te podwyżki faktycznie przepchną
Za ciągnik siodłowy OC za pół roku skoczyło z 2700 na 3200, to chyba tu odbijają 

Rok temu ubezpieczyłem suzę jako 'weterana', składka wyszła taniej niż u innych ubezpieczycieli, ale ogólnie bez szaleństwa. Wyszło ok. 240 zł + 80 zł pzmot, czyli 320 zł, a najtańsza polisa normalnie ~400 zł. Biorąc pod uwagę że składka w pzu jest wyliczana wg schematu (normalna stawka - 60%*) - 70% = składka do zapłacenia, to wyliczyli dość dużo. Wziąłem kalkulator, poklikałem i wyszło mi że ubezpieczając normalnie, nie jako weterana, musiał bym zapłacić 800 zł za ubezpieczenie; w innych firmach 400-500 zł. Ewidentnie zawyżali podstawę wyliczeń, ale na tyle żeby ludziom opłacało się przyjść do nich, a nie do konkurencji.
Takayuki, w połowie stycznia kończy mi się ubezpieczenie i będę mógł powiedzieć czy pzu będzie chciało przedłużyć umowę ze mną i na jakich warunkach, oraz porównam to z ofertą compensy. Może za bardzo próbuję czytać między wierszami, ale stwierdzenie "Klienci, którzy otrzymali lub otrzymają ofertę wznowieniową, uwzględniającą zniżkę, utrzymają ją przy zawarciu umowy ubezpieczenia – uspokaja rzecznik PZU." jest na tyle nieprecyzyjne że daje szerokie pole do popisu
- wszyscy dotychczasowi klienci bez względu na kolor blach nadal będą ubezpieczani ze zniżką (tylko po co wtedy ta cała szopka, poza tym stoi to w konflikcie z wiadomością którą wcześniej zamieściłem)
- ofertę wznowieniową wyśle się wyłącznie do posiadaczy żółtych tablic - w tym przypadku rzecznik nie kłamie, nigdzie nie wspomina że takie oferty otrzymają wszyscy klienci
Czas pokaże jak będzie
Takayuki, w połowie stycznia kończy mi się ubezpieczenie i będę mógł powiedzieć czy pzu będzie chciało przedłużyć umowę ze mną i na jakich warunkach, oraz porównam to z ofertą compensy. Może za bardzo próbuję czytać między wierszami, ale stwierdzenie "Klienci, którzy otrzymali lub otrzymają ofertę wznowieniową, uwzględniającą zniżkę, utrzymają ją przy zawarciu umowy ubezpieczenia – uspokaja rzecznik PZU." jest na tyle nieprecyzyjne że daje szerokie pole do popisu
- wszyscy dotychczasowi klienci bez względu na kolor blach nadal będą ubezpieczani ze zniżką (tylko po co wtedy ta cała szopka, poza tym stoi to w konflikcie z wiadomością którą wcześniej zamieściłem)
- ofertę wznowieniową wyśle się wyłącznie do posiadaczy żółtych tablic - w tym przypadku rzecznik nie kłamie, nigdzie nie wspomina że takie oferty otrzymają wszyscy klienci
Czas pokaże jak będzie
Mojej w przyszłym dopiero 20 stuknie także jeszcze za mało na cokolwiek.