Irlandia
Moderator: Misiek Bielsko
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
Irlandia
Hej jakoś mi po głowie chodzi żeby wyskoczyć na parę dni lj78 do Irlandii.
Chyba bym se myknal promem z Francji.
Jak z możliwością spania na dziko
Co warto zobaczyć żeby poznać prawdziwą Irlandię.
Tani/drogo/porównywalnie. Ludzie otwarci czy zamknięci
Chyba bym se myknal promem z Francji.
Jak z możliwością spania na dziko
Co warto zobaczyć żeby poznać prawdziwą Irlandię.
Tani/drogo/porównywalnie. Ludzie otwarci czy zamknięci
Re: Irlandia
Irlandia bardzo fajna, ludzie dużo bardziej wyluzowani niż w Angli, czy nawet Szkocji 
Na dziko to ciężka sprawa, gdyż tam podobnie jak w całej Anglii wszystko jest prywatne...
Sporo ciekawych rzeczy jest w Irlandii Pn.
Na kempingu spotkałem cały zlot LR i z tego co mówili w całej Irlandii jest jedna (!) ogólnodostępna szutrówka
A jak chcesz offroadu to zapisujesz się do klubu, płacisz składkę i jeździsz do woli po dużych prywatnych terenach (tak jak i w Angli, Szkocji...).
Ja byłem w 2015 terrano2 - przejechałem całą gb + irlandie.
Bardzo drogi prom ze szkocji do irlandii - prawie 2x tyle co z francji do anglii.
90% atrakcji jest płatnych, nawet jeśli to tylko kupka kilku głazów.
Opłaca się kupić karnet british heritage, czy coś takiego - zwraca się już po 2-3 atrakcjach (obowiązuje też w Irlandii Pn).
Kilka moich punktów z Irlandii, które odwiedziłem:
Carrick-a-Rede - 119a Whitepark Road, Ballintoy, County Antrim BT54 6LS, Wielka Brytania (most wiszący)
Grobla Olbrzyma - 44 Causeway Rd, Bushmills, Antrim BT57 8SU, Wielka Brytania
Brú na Bóinne - Co. Meath, Irlandia (lepszy i starszy Stonehenge - trzeba być wcześnie rano by kupić bilety)
The Burren - Co. Clare, Irlandia
Cliffs of Moher - Liscannor, Co. Clare, Irlandia
Nie ma tego dużo, gdyż Irlandia była tylko jednym z punktów po Wyspach, a czas gonił...

Na dziko to ciężka sprawa, gdyż tam podobnie jak w całej Anglii wszystko jest prywatne...
Sporo ciekawych rzeczy jest w Irlandii Pn.
Na kempingu spotkałem cały zlot LR i z tego co mówili w całej Irlandii jest jedna (!) ogólnodostępna szutrówka

A jak chcesz offroadu to zapisujesz się do klubu, płacisz składkę i jeździsz do woli po dużych prywatnych terenach (tak jak i w Angli, Szkocji...).
Ja byłem w 2015 terrano2 - przejechałem całą gb + irlandie.
Bardzo drogi prom ze szkocji do irlandii - prawie 2x tyle co z francji do anglii.
90% atrakcji jest płatnych, nawet jeśli to tylko kupka kilku głazów.
Opłaca się kupić karnet british heritage, czy coś takiego - zwraca się już po 2-3 atrakcjach (obowiązuje też w Irlandii Pn).
Kilka moich punktów z Irlandii, które odwiedziłem:
Carrick-a-Rede - 119a Whitepark Road, Ballintoy, County Antrim BT54 6LS, Wielka Brytania (most wiszący)
Grobla Olbrzyma - 44 Causeway Rd, Bushmills, Antrim BT57 8SU, Wielka Brytania
Brú na Bóinne - Co. Meath, Irlandia (lepszy i starszy Stonehenge - trzeba być wcześnie rano by kupić bilety)
The Burren - Co. Clare, Irlandia
Cliffs of Moher - Liscannor, Co. Clare, Irlandia
Nie ma tego dużo, gdyż Irlandia była tylko jednym z punktów po Wyspach, a czas gonił...
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
A mają jakiś ogolnoirlandzki klub o-r ?
Czy trzeba szukać jakiegoś konkretnego ?
Czy trzeba szukać jakiegoś konkretnego ?
Tak dokładnie się w to nie zagłębiałem.
Ot taka luźna rozmowa na postoju
Ale np na kempingach wszędzie były gazetki dla kamperowców i w nich całostronicowe reklamy jazdy offroad - oczywiście płatnej po prywatnych terenach...
Ot taka luźna rozmowa na postoju

Ale np na kempingach wszędzie były gazetki dla kamperowców i w nich całostronicowe reklamy jazdy offroad - oczywiście płatnej po prywatnych terenach...
WJ21
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
to jest w ogóle sens ciągnąc tam auto 4x4
jesli noclegi tylko na campingach
jesli noclegi tylko na campingach
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Nie,ale co to lubi.

Jak masz inne, duże auto co pomieści Ci cały kempingowy majdan i namioty to raczej nie

Ja tylko raz przejechałem w Irlandii kawałkiem po plaży, ale można spokojnie to ominąć.
Poza tym każdym autem da radę...
Ja nie miałem innego więc jechałem t2

WJ21
4x4 w Irlandii to słaby pomysł.
Z nocowaniem na dziko i owszem ale według lokalnego prawa musisz mieć zgodę właściciela gruntu. Często szukaj wiatru w polu. W wielu miejscach, w których możnaby się przekimać w aucie jest barierka ograniczająca wjazd samochodu. Najczęściej do wysokości 2 metrów ale spotykałem się z ograniczeniami na 1,8 m.
Zielona wyspa to fajny kierunek. Ale taniej i wygodniej wyjdzie samolot i wynajęcie samochodu na miejscu + noclegi B&B.
W ten sposób zrobiłem całą Irlandię łącznie z Irlandią Północną w zeszłym roku.
Z nocowaniem na dziko i owszem ale według lokalnego prawa musisz mieć zgodę właściciela gruntu. Często szukaj wiatru w polu. W wielu miejscach, w których możnaby się przekimać w aucie jest barierka ograniczająca wjazd samochodu. Najczęściej do wysokości 2 metrów ale spotykałem się z ograniczeniami na 1,8 m.
Zielona wyspa to fajny kierunek. Ale taniej i wygodniej wyjdzie samolot i wynajęcie samochodu na miejscu + noclegi B&B.
W ten sposób zrobiłem całą Irlandię łącznie z Irlandią Północną w zeszłym roku.
Taniej, to zależy w ile osób 
Mi na 3 osoby autem zjechanie gb+obie irlandie i dojazd na kołach w obie strony + promy i paliwo wyszło ok 12k.
Nie wiem czy 3 bilety, wynajem auta i noclegi b&b wyjdzie taniej...

Mi na 3 osoby autem zjechanie gb+obie irlandie i dojazd na kołach w obie strony + promy i paliwo wyszło ok 12k.
Nie wiem czy 3 bilety, wynajem auta i noclegi b&b wyjdzie taniej...
WJ21
7 k zł wyniósł mnie lot na dwie osoby (z bagażem rejestrowym), wynajęcie hundaia tucsona, paliwo do niego i noclegi. Do tego wstępy tam gdzie o kasę wołali. Dwie osoby, dwa tygodnie.
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
na jest 4 wiec cena rośnie i sens autem jest - chyba ze ustrzelę tani lot
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Czyli na 3 osoby wychodzi podobnie

To już do wyboru co kto chce

Z tym że ja dodatkowo jeszcze zjechałem całą anglie, szkocje i walie...
W koszty wliczone oczywiście wszelkie wstępy na atrakcje x3.
Czas prawie 3 tyg

WJ21
Proponuję Złombol w tym roku
Meta w IRL - u Ciebie start