Bus z pełnym napędem 4x4
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Bus z pełnym napędem 4x4
rama i to nie margaryna, to podstawa. Chyba, że projekt na kilka lat eksploatacji a potem na złom
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Myślisz że spawane samonośne nadwozie takie slabe ?
Mastery mają tą samą konstrukcję do 3.5 i większego DMC.
Mastery mają tą samą konstrukcję do 3.5 i większego DMC.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
Przypominam, że Tuitamek już 100 przekroczył i ciągle lata. Bez ramy
tel: 600298546
no ale nie są projektowane do częstego wykrzyżu
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
wiesz jak jest, rodzice upośledzonych dzieci też je na ogół chwalą

Samonośne nadwozie potrafi być bardzo sztywne.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Jasna sprawa .Nawet w instrukcji piszą że to nie terenówka .
Dla moich potrzeb (rama do zabudowy) niestety rama musi być jak najsztywniejsza .Tzn. martwi mnie konstrukcyjna podatność . Usztywnienie przez wspawanie elementów raczej mus . Pytanie czy usztywniona nie pęknie na wykrzyżu .
Z drugiej strony masa zabudowy niewielka w porównaniu
z przeładowanym dostawczym lub dmc 4500.
Dla moich potrzeb (rama do zabudowy) niestety rama musi być jak najsztywniejsza .Tzn. martwi mnie konstrukcyjna podatność . Usztywnienie przez wspawanie elementów raczej mus . Pytanie czy usztywniona nie pęknie na wykrzyżu .
Z drugiej strony masa zabudowy niewielka w porównaniu
z przeładowanym dostawczym lub dmc 4500.
-
- jestem tu nowy...
nie bardzo rozumiem jaki jest problem z progiem ? czy jechałeś kiedyś Masterem 4x4 ?montero pisze: ↑ndz maja 03, 2020 7:42 pmDobra dobra .Np Transit jakoś to podwozie i proporcje podwozia przód wygląda . Oczywiście nie piszę o najnowszym , bo już mi się nie podoba .
Master i klony , ma za przednim kołem jest próg , który konstruktorzy przewidzieli do cięcia wody z kałuży .Brawo.![]()
Oczywiście jakieś zalety ww. posiada , niemniej ten próg to porażka .
Mózgu w zasadzie nie widać, ale jak go ktoś nie ma, to widać

- Misiek Cypr
-
Sporo Jeepow jest samonosne I sie nie lamia, ani nie pekaja po 30 latach. Maja swoje bolaczki, ale nie rdzewieja tak jak japonce.
Nie fetyszyzuje ramy, wole amerykanca bez ramy, niz dukato na ramie. Choc dukato nie jest zle.
Przygladalem sie cenom kamperow, lub tego co zbuduje sam na jakiejstam baize, niestety wychodzi teniej spac w hotelu, tego sie nie da podwazyc.
Ale jest aspect, dziczy. Tutaj dachowiec wymiata, jednak kosztuje sporo. Ja stawiam na spanie w aucie, lub namiot. Jest to absolutnie najtansza wersja, ale nie bez wad.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Miiiisiu Cypryjski, a gdzie ostatnio byłeś/kiedy/czym i na jak długo?

- Misiek Cypr
-
Bercik, ostatnio bylem w geesie po piwo, jakies 3 minuty.
Rozumiem twe wygody I zazdraszczam, niestety nie mam kasy, ani czasu, zeby cos takiego zbudowac.
Dla mnie camper fuulsize na F350 jest ideolo, ale u nas nie ma. Ja sobie zegluje I spie, na lodce mniejszej niz twoje male Iveco, no jest wygodnie spac, nawet defekowac, czy gotowac, ale na dluzsza mete sie nie da w tym zyc.
Spie w namiocie, tylko I wylacznie podrozujac rowerem, albo moto. Jadac autem, wole spac w aucie niz w namiocie,Dachowiec, jest wygodniejszy niz spanie w Jimny. W czym widzisz blad mej wypowiedzi?
513549044
513549044
ależ ja pytałem niczego nie podważałem
- Misiek Cypr
-
Ostatnio bylem:
1 W Kanadzie, samolotem dwa tygodnie
2 W Horwacji, samolotem mieisiac
3 Singapurze, samolotem dwa miesiace
4 Norewgii samolotem tydzien
Na miejscu poruszam sie taxi, ktos mnie wozi jak dyrektora, wypozyczam auto, lub smigam skuterem lub rowersem. Zaleznie od kraju I wygody. Raz dostalem auto elektryczne, ale jak wsiadlem, silnik sie spalil. Mam trauma na elektryke do tej pory
Jakbym zaczal wyliczac, byloby ponad 70 roznych krajow, nie jestem dumny z zadnego, wole po naszym grajdole smigac
1 W Kanadzie, samolotem dwa tygodnie
2 W Horwacji, samolotem mieisiac
3 Singapurze, samolotem dwa miesiace
4 Norewgii samolotem tydzien
Na miejscu poruszam sie taxi, ktos mnie wozi jak dyrektora, wypozyczam auto, lub smigam skuterem lub rowersem. Zaleznie od kraju I wygody. Raz dostalem auto elektryczne, ale jak wsiadlem, silnik sie spalil. Mam trauma na elektryke do tej pory

Jakbym zaczal wyliczac, byloby ponad 70 roznych krajow, nie jestem dumny z zadnego, wole po naszym grajdole smigac
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Danii, Szwecji, Niemiec, Belgii, Holandii, UK, Wenezueli, Indonezji, Ghany, Dominikany, nie wymieniam, bo bylem 1-2 dni tylko przez ostani rok. Slowem, nie bylem, tak naprawde. 

513549044
513549044
Mały prześwit bezpośrednio za kołem . Pewnie można podciąć. Samonośna czacha-świetnieOberranger pisze: ↑ndz maja 03, 2020 10:03 pmnie bardzo rozumiem jaki jest problem z progiem ? czy jechałeś kiedyś Masterem 4x4 ?montero pisze: ↑ndz maja 03, 2020 7:42 pmDobra dobra .Np Transit jakoś to podwozie i proporcje podwozia przód wygląda . Oczywiście nie piszę o najnowszym , bo już mi się nie podoba .
Master i klony , ma za przednim kołem jest próg , który konstruktorzy przewidzieli do cięcia wody z kałuży .Brawo.![]()
Oczywiście jakieś zalety ww. posiada , niemniej ten próg to porażka .

Normalnie mi się nie podoba bezcelowość dodatkowego , narażonego na uszkodzenia elementu .
Nie jeździłem Masterem 3.
Jak kto fejsbukowy, to tutaj widać jak robi ducato 4x4.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5697046318
Może na trawnik mokry wjechać.
Dobrze, że miało grubą osłonę.
Wóz świetny, ale jakby do czegoś innego.
Porównywanie z Iveco czy Tuitamkiem jest zupełnie bez sensu.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Misiek Cypr pisze: ↑ndz maja 03, 2020 11:18 pmDanii, Szwecji, Niemiec, Belgii, Holandii, UK, Wenezueli, Indonezji, Ghany, Dominikany, nie wymieniam, bo bylem 1-2 dni tylko przez ostani rok. Slowem, nie bylem, tak naprawde.![]()
ale ja pytałem ło fofrołdy
Kabal pisze: ↑pn maja 04, 2020 6:36 amJak kto fejsbukowy, to tutaj widać jak robi ducato 4x4.
bo one są podmiejsko wiejsko lekko zimowe, chleb dowieźć, deski na budowę, materiały do hurtowni
ofrołodow na delikatne "marocco"
Ale to było delikatne Theth. Jeden mały próg wysokości większego krawężnika...bert pisze: ↑pn maja 04, 2020 6:42 amKabal pisze: ↑pn maja 04, 2020 6:36 amJak kto fejsbukowy, to tutaj widać jak robi ducato 4x4.
bo one są podmiejsko wiejsko lekko zimowe, chleb dowieźć, deski na budowę, materiały do hurtowni
To naprawdę świetne auto jest. Z zabudową, która jeat w tym egzemplarzu, jeszcze lepsze.
Tylko do czegoś zupełnie innego niż my używamy
tel. 504126172
tel. 504126172
- Misiek Cypr
-
Dobrze wiesz, ze nie jezdze na wyprawy off, tylko na popierdolki jednodniowe, w okolicach do 200km od domubert pisze: ↑pn maja 04, 2020 6:40 amMisiek Cypr pisze: ↑ndz maja 03, 2020 11:18 pmDanii, Szwecji, Niemiec, Belgii, Holandii, UK, Wenezueli, Indonezji, Ghany, Dominikany, nie wymieniam, bo bylem 1-2 dni tylko przez ostani rok. Slowem, nie bylem, tak naprawde.![]()
ale ja pytałem ło fofrołdy
513549044
513549044
Dojechał?Kabal pisze: ↑pn maja 04, 2020 7:07 amAle to było delikatne Theth. Jeden mały próg wysokości większego krawężnika...bert pisze: ↑pn maja 04, 2020 6:42 amKabal pisze: ↑pn maja 04, 2020 6:36 amJak kto fejsbukowy, to tutaj widać jak robi ducato 4x4.
To naprawdę świetne auto jest. Z zabudową, która jeat w tym egzemplarzu, jeszcze lepsze.
Tylko do czegoś zupełnie innego niż my używamy
Gdzie? Do Theth? Nie. Kawałek za przełęczą zatrzymała nas lawina. Uznaliśmy, że przekopywanie się przez nią z dzieciorami i żonami na pokładzie to zły pomysł i pojechaliśmy na winojradek pisze: ↑pn maja 04, 2020 9:01 amDojechał?

Ostatnio zmieniony pn maja 04, 2020 9:12 am przez Kabal, łącznie zmieniany 1 raz.
tel. 504126172
tel. 504126172
Master trochę więcej potrafi , ale nie jest to zbyt offroadowa konstrukcja .
Tu jest trochę inne zagadnienie , dla mnie istotna jest też szybkość i komfort na szosie . Gabaryt na pace .
Terenowość i tak cienka z racji gabarytu , proporcji podwozia .
Tu jest trochę inne zagadnienie , dla mnie istotna jest też szybkość i komfort na szosie . Gabaryt na pace .
Terenowość i tak cienka z racji gabarytu , proporcji podwozia .
No tak.Kabal pisze: ↑pn maja 04, 2020 9:11 amGdzie? Do Theth? Nie. Kawałek za przełęczą zatrzymała nas lawina. Uznaliśmy, że przekopywanie się przez nią z dzieciorami i żonami na pokładzie to zły pomysł i pojechaliśmy na winoPóźniej jeszcze kombinowaliśmy z Grzesiem jak się dostać od strony Valbone, ale rzeka była jeszcze wściekła po zimie, za rzeką nic nie zapowiadało drogi a na spacer w deszczu nie mieliśmy ochoty, więc pojechaliśmy na wino
![]()
Rozumiem.
Też wolę wino od łopaty.
Jak się okazuje do Theth się jedzie po majówce, bo kilka dni później przetarli drogę maszynami. Niebawem będzie asfalt do końca jak sądzę. W 2018 był już do przełęczy. Ale kraj fajowy, widoki cudne, jedzenie smaczne. Wrócę zdecydowanie.jradek pisze: ↑pn maja 04, 2020 9:25 amNo tak.Kabal pisze: ↑pn maja 04, 2020 9:11 amGdzie? Do Theth? Nie. Kawałek za przełęczą zatrzymała nas lawina. Uznaliśmy, że przekopywanie się przez nią z dzieciorami i żonami na pokładzie to zły pomysł i pojechaliśmy na winoPóźniej jeszcze kombinowaliśmy z Grzesiem jak się dostać od strony Valbone, ale rzeka była jeszcze wściekła po zimie, za rzeką nic nie zapowiadało drogi a na spacer w deszczu nie mieliśmy ochoty, więc pojechaliśmy na wino
![]()
Rozumiem.
Też wolę wino od łopaty.
tel. 504126172
tel. 504126172