Stary i wysłużony (acz ciągle względnie działający) lenovo T60 zaczyna mnie drażnić. A dokładniej - matryca.
W tej wersji to zwykłe LCD, z podświetleniem fluorescencyjnym - i najwyrażniej zaczyna to padać. Druga matryca, któryś już z kolei inwerter (zasilacz wysokonapięciowy ukłądu podświetlenia). i - szybciutko zaczyna układ wymiękać - najpierw mruga (zmienia poziom jasności) - a za chwilę odłącza podświetlenie (co ciekawe - ekran niby czarny - ale jak się w niego zaświeci, latarką na przykład - to normalnie wszystko tam jest

Obstawiam, że podświetlenie fluorescencyjne się kończy, i że za dużo pradu - poza zakresem działania inwertera - stąd problem. Raczej słabo widze opcję naprawy - bo NOWE graty matrycy są niedostępne - albo jakiś kosmos cenowy. A lapek i tak już stary.
WIec - tra mi coś nowszego (niekoniecznie nowego - ale tym razem z matryca z podświetleniem LED. Na razie na nowsiejsze wynalazki szkoda mi kasy

Pytanie do Foruma: jakie marki/typy lapków - możliwie najstarsze i najtańsze na teraz - oferują ten typ matrycy?