Laptok

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

rokfor32

Laptok

Post autor: rokfor32 » wt lut 15, 2022 9:09 pm

Drogie Forum - mam problem ... :)21

Stary i wysłużony (acz ciągle względnie działający) lenovo T60 zaczyna mnie drażnić. A dokładniej - matryca.

W tej wersji to zwykłe LCD, z podświetleniem fluorescencyjnym - i najwyrażniej zaczyna to padać. Druga matryca, któryś już z kolei inwerter (zasilacz wysokonapięciowy ukłądu podświetlenia). i - szybciutko zaczyna układ wymiękać - najpierw mruga (zmienia poziom jasności) - a za chwilę odłącza podświetlenie (co ciekawe - ekran niby czarny - ale jak się w niego zaświeci, latarką na przykład - to normalnie wszystko tam jest :wink: )

Obstawiam, że podświetlenie fluorescencyjne się kończy, i że za dużo pradu - poza zakresem działania inwertera - stąd problem. Raczej słabo widze opcję naprawy - bo NOWE graty matrycy są niedostępne - albo jakiś kosmos cenowy. A lapek i tak już stary.

WIec - tra mi coś nowszego (niekoniecznie nowego - ale tym razem z matryca z podświetleniem LED. Na razie na nowsiejsze wynalazki szkoda mi kasy :wink:

Pytanie do Foruma: jakie marki/typy lapków - możliwie najstarsze i najtańsze na teraz - oferują ten typ matrycy?
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
heniu

Re: Laptok

Post autor: heniu » wt lut 15, 2022 9:35 pm

Poszukaj Della poleasingowego klasy biznes, będziesz zadowolony
Adrenalina uzależnia
MTM Profi

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lut 15, 2022 9:43 pm

Rozważam. Ale na razie szukam danych technicznych - ten lenovo T60 co mam parametrami w zupełności starcza do swoich zadań - ino ta matryca zaczyna robić problem.

Na szybko znalazłem, że jego następca - T400, powinien mieć już matryce LED. Ale nie idzie tego na 100% potwierdzić ... :wink:

Tak ogólnie - mam pojęcie o sprzęcie - ale w tym przypadku (zastosowanie sprzętu głównie do neta) nie mam ochoty wydawać grubszej kasy na coś - co mogę zanabyć za drobne. A wyczuwam - że mogę :wink: Ino nie wiem, gdzie celować ... :)21

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt lut 15, 2022 9:45 pm

Selgros ma jakieś zacne promocje
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lut 15, 2022 9:54 pm

Ja tu rozważam sprzęta za jakieś ... 5 stów ... :)21

Nie ma śmiechu - do neta nie widze najmniejszego sensu w kupowaniu czegoś droższego - po prostu nie widać różnicy :wink: Niestety - z nowych propozycji to se w tej cenie ... smartfona chińskiego zanabyć :wink:

Temu używka. Nie musi być ładny, może być odrapany, poobijany, brzydki. Ma działać - i robić to bez proszenia się. A nie, żebym musiał dmuchać na inwerter, coby nieco go schłodzić - żeby na forumie parę słów napisać ... :evil: :wink:

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » wt lut 15, 2022 10:00 pm

Za 3000 kupisz sprzet na kilka lat.

Ja miałem Della nie pomne jakiego, zalałem go piwem, co mi wybuchło w kuferku motocyklowym i padł ekran. Wymieniłem za 500, działa do tej pory.

Musisz określić warunki brzegowe. Bo kiedys kupiłem za 1500 laptoka ASUS i przeinwestowałem. Okazało sie, że źle ustawiłem warunki brzegowe.

Ma mieć ileś tam pamieci na dysku flash, a kupiłem z kręciołkiem, dziś chyba juz nie do dostania i nie miał podświetlanej klawiatury, co było mega wtopa.

Mój syn, umie okreslić warunki brzegowe, bo ja mam za niskie. Ma chłopak 16 lat i jak mi wystawi warunki, podzielę przez dwa, wychodzi rozsądny sprzet, którego sam ciora chłopak juz 4 rok...
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt lut 15, 2022 10:05 pm

bo kiedyś to umieli robić i budować, wiecie że, pomimo ogromnej katastrofy i upływu wielu lat, basen na Titanicu wciąż jest napełniony wodą
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » wt lut 15, 2022 10:06 pm

rokfor32 pisze:
wt lut 15, 2022 9:43 pm
...T400...
Niedozajebania. Można gwoździe wbijać. Żałuje że pozyskałem to co mam, a nie next czterysetki.
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lut 15, 2022 10:16 pm

Te są określone - 5 stów ... :)21

A poważniej - KAŻDY lapek młodszy niż 10 lat - zmieści sie w parametrach szybkościowych. Na teraz - ważna jest matryca. Podświetlenie luminescencyjne (typowe dla starszych modeli) okazuje się być wrażliwe na czas - się po prostu starzeje, i jego reanimacja jest nieopłacalna (a dostępne używki to w zasadzie zamiana na to samo). Temu potrzebuje lapka z tym konkretnie parametrem: matryca z podświetleniem LED.

Ja doskonale wiem, że są już opcje nowse - np. matryce OLED. Ale jest to mi ... doskonale zbędne. :wink: Tak samo jak procek I9, panmięć RAM 32GB, czy dysk SSD 10 TB ... :wink:

Temu szukam info - które starsze modele mają ten właśnie typ matrycy :wink:

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » wt lut 15, 2022 10:48 pm

heniu pisze:
wt lut 15, 2022 9:35 pm
Poszukaj Della poleasingowego klasy biznes, będziesz zadowolony
dokładnie tak, amso.pl tam kilka kupiłem .............cena circa 1500 zł jak kiedyś Romek kupował auta.
zawsze 12,5 cala i bateria potrafi trzymać 5-6h

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » wt lut 15, 2022 10:58 pm

Rzadko kupowałem takie drogie auta.
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt lut 15, 2022 11:29 pm

Shoplet.pl, microtech. Te znam, bo kupowałem. Dell E... Lenovo T... Fujitsu też miało taką serię. A od kiedy jest Led? Nie mam pojęcia. Mus grzebać seria po serii :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » śr lut 16, 2022 7:29 am

Rokfor, sprawdz sobie Lenovo x131e, maly, stary, z dobra bateria (jedno ladowanie wystarcza na 3dni w moim przypadku, a uzywam go do roboty) na przegladanie forum, i jakichs glupot w internecie wystarcza. Glosniki ma niczego sobie, jedyna bolaczka ze nie ma wejscia na plyty.
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr lut 16, 2022 11:07 am

Na razie padło na T400 za 5 stów. Z tego co wygrzebałem powinien mieć taką matrycę jak chcę.

Pewnie skuszę się jeszcze na inwerter do obecnego T60, bo szkoda mi tego wyrzucać. Niestety tylko używki (bardzo już rzadko), albo chińskie "coś" - oficjalnie Lenowo nie ma już ich w sprzedaży ...

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr lut 16, 2022 11:25 am

Ale... Lenovo to przecież chińczyk jest :roll:
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr lut 16, 2022 12:21 pm

kup że sobie do niego monitor (normalny stacjonarny na kabel) za 200-400 i będziesz zadowolony ;)
nie będziesz ślepił na literki na małym monitorku, a i tak używasz go prawdopodobnie w domu stacjonarnie w 99% czasu
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » śr lut 16, 2022 12:54 pm

osobiście jakbym miał coś brać teraz to bym się skusił na https://laptok.com/pl/p/Panasonic-Tough ... 0Pro/13686 :)2 tylko cena jest x4 większa od planowanej (a to i tak cena poleasingowa). W każdym razie spokojnie można by go użytkować w terenie i się nie martwić, że coś nagle przestanie działać :)21
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr lut 16, 2022 1:03 pm

po co są małe laptopy bez klawiatury numerycznej uczciwej?

faktycznie wbijacie tym gwoździe?

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » śr lut 16, 2022 1:23 pm

bardziej gadżet bo raczej szanuje sprzęt i potrafi działać przez ładne kilka/kilkanaście lat :)2
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » śr lut 16, 2022 1:40 pm

Dla mnie klawiatura numeryczna i ekran ponad 14 cali są wyłącznie uciążliwe. Laptop 15,6 to jest już nieporęczny mebel :roll:
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr lut 16, 2022 1:47 pm

To każdy pod siebie dobiera, ja nie taszczę go to i 17 toshiby nie jest uciążliwa... Za to ma podświetlaną klawiaturę
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr lut 16, 2022 2:47 pm

Monitor dodatkowy mam na takie własnie okazje - bo to nie pierwsza wysypka tego inwertera.

Ale jakoś mi wygodniej na kanapie z lapkiem - niż przy biurku ... :wink:

Czasem też używam tego jednak na zewnątrz - schematy manuale serwisowe, etc. Niby da się tak też z tabletu - ale problem jest taki, że część oprogramowania niekoniecznie lubi nowsze systemy operacyjne - a te starsze ciężko odpalić na nowym sprzęcie.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr lut 16, 2022 4:57 pm

rokfor32 pisze:
śr lut 16, 2022 2:47 pm
Monitor dodatkowy mam na takie własnie okazje - bo to nie pierwsza wysypka tego inwertera.

Ale jakoś mi wygodniej na kanapie z lapkiem - niż przy biurku ... :wink:

Czasem też używam tego jednak na zewnątrz - schematy manuale serwisowe, etc. Niby da się tak też z tabletu - ale problem jest taki, że część oprogramowania niekoniecznie lubi nowsze systemy operacyjne - a te starsze ciężko odpalić na nowym sprzęcie.
Możesz sobie na tablecie/komputerze zainstalować zdalny pulpit i łączyć się do laptoka z zewnątrz.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr lut 16, 2022 9:32 pm

Mogę. Ale to "zewnątrz" to niekoniecznie jest w zasięgu mojego wifi :wink:

Wiem, że się da po necie dalej (nawet znacznie dalej) - ale to jednak wymaga neta - na obu końcach :wink: Poza tym, rozwiązania prostsze zwykle są jedna bardziej skuteczne :wink:

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lut 17, 2022 11:45 am

rokfor32 pisze:
śr lut 16, 2022 9:32 pm
Mogę. Ale to "zewnątrz" to niekoniecznie jest w zasięgu mojego wifi :wink:

Wiem, że się da po necie dalej (nawet znacznie dalej) - ale to jednak wymaga neta - na obu końcach :wink: Poza tym, rozwiązania prostsze zwykle są jedna bardziej skuteczne :wink:
No to albo obtaniasz i podcierasz d... szkłem, albo rozbijasz świnkę skarbonkę. Trzeciej opcji nie widzę.
Przy wymianie laptopa najbardziej mnie wk...a to że każdy wymyśla swój własny genialny układ przycisków i trzeba się praktycznie uczyć pisać od nowa.
Dali mi teraz służbowe lenovo T14 - jakiś geniusz ergonomii stwierdził, że koniecznie trzeba mieć między prawym alt i ctrl jeszcze przycisk PrtScr :)11
Krwa, w życiu nie użyłem przycisku PrtScr :)16
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”