Nowy K... Ład
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Nowy K... Ład
a nie pamiętam którzy byli u władzy, jak ją zaczęli ciąć 

nie podpuszczajTakayuki pisze: ↑sob maja 21, 2022 8:35 pmCałego drzewa nie wytniesz... a stój, puszczaczarny bielsko pisze: ↑sob maja 21, 2022 8:19 pmDziwne czasy nastały. Kiedyś jak coś zżerała zaraza to się ucinało gałąź i tyle.![]()

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
mitczarny bielsko pisze: ↑sob maja 21, 2022 8:19 pmDziwne czasy nastały. Kiedyś jak coś zżerała zaraza to się ucinało gałąź i tyle. Jak w owocu znalazło się robaka to znaczyło, że dobry bo syfu się robale nie chwycą. A teraz wszędzie, wszystko opryskane. Skórka jabłka po umyciu smakuje jakby ktoś to w wosku z domieszką domestosa maczał. Ale owoc prezentuje się przepięknie. Warzywa też wyglądają pięknie ale uj z tym bo w smaku to podobne do tektury...
zawsze pryskali - kiedyś jeszcze chętniej bo mniej świadomości mieli. Moja żona z rodziny sadowników, do tej pory mam 4ha zapuszczonego sadu i kawałek sadu na wsi co 20 lat nie był dotykany. Trzeci rok pracuję piłą nad nim żeby stare drzewa przywrócić. Śliwy już pracują..
wosk na owocu - to natura
po prostu - przemysłowa uprawa nie sprzyja ani smakom ani długowieczności drzew. Powietrze teraz syfiaste, pogoda nieco nieprzewidywalna - albo susze albo powodzie. Duże sady obok innych dużych sadów więc zarodniki grzybowych momentalnie się rozprzestrzeniają itd.
Ale uwierz mi - jabłko z sadu to nadal lepsza alternatywa niż banan z Ekwadoru
to co wlepiałem to już rozpracowane. Zgodnie z tym co Klucz pisał. Teraz mam jeszcze jedną zagwózdkę: tzw rak drzew - grzybowe ścierwo co bardzo trudno usunąć. Sadownicy zalecają wyciąć i spalić a narzędzia wyparzyć. Ale ja jestem uparty bo bardzo smaczne owoce no i to drzewo w moim przydomowym ogrodzie. A tu każde ważne

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
bo jednak własne drzewo owocowe to własne drzewo
powodzenia z walką z grzybami

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
pan
ja nie wyobrażam sobie nie mieć swoich krzaków z owocami
lubię no
ja nie wyobrażam sobie nie mieć swoich krzaków z owocami
lubię no
Teraz jest mnóstwo fajnych smacznych odmian
Prócz posiadania przy domu bym sadził nowe na okoliczność 'na kiedyś', jak padnie od zarazy, wiatr położy albo inny kataklizm
Prócz posiadania przy domu bym sadził nowe na okoliczność 'na kiedyś', jak padnie od zarazy, wiatr położy albo inny kataklizm
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
w Bielsku miałem ogródek i własne jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, orzechy, truskawki, poziomki, maliny ale tam miałem ogród a w Krakowie przed blokiem to ja sobie co najwyżej mogę jakieś krzaki posadzić przed oknem...
i też lubiłem więc doceniam chęć walki o każdy krzaczek

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Mimo wszystko Mroku skasztaniłeś temat , były cycki a teraz są parchy jakieś 

Adrenalina uzależnia
MTM Profi
MTM Profi
Naturalny rozwoj wydazen, jak sie nie uwaza. 

Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
No dobra, namówiliście

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
eeeee czasami to nie widać różnicy

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Starzy sadownicy to wycinali gdzieś w tym terminie kiedy są małe zalążki i drzewo jest jeszcze silne. Wycinali tak żeby tego nie rozsiać np. na gazetę i rzeczywiście palili, następnie rozrabiali maść sadowniczą ( ogrodniczą czy jak ją zawał, do drzew po przycince) z jakimś dość popularnym środkiem i smarowali te miejsca po wycięciu. Co to było nie pamiętam, skleroza jebie, ale popytaj starszych powinni pamiętać, działkowcy też to stosowali idź tym tropem
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
tutaj a propos maści: http://pzdsudecki.pl/2017/02/17/masc-og ... -stosowac/
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
do tej maści dodawali coś i to z konkretnym działaniem, środek powszechnie dostępnyczarny bielsko pisze: ↑ndz maja 22, 2022 8:40 pmtutaj a propos maści: http://pzdsudecki.pl/2017/02/17/masc-og ... -stosowac/