Będzie wojna?

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Putin najedzie Ukrainę?

1. Tak
15
29%
2. Nie
8
15%
3. Wojny nie będzie, ale kolejny kawałek odetną
23
44%
4. Gdyby porażka nie znała kary, sukces nie byłby nagrodą.... Czyli MTV
6
12%

Liczba głosów: 52

Awatar użytkownika
montero

Re: Będzie wojna?

Post autor: montero » czw wrz 22, 2022 8:37 pm

Kabal pisze:
czw wrz 22, 2022 8:24 pm
montero pisze:
czw wrz 22, 2022 8:01 pm
Dunka i Norweżka wybrały się pod namiot w góry Rif.Zgwałcili i zabili. Winnych ukarano , uj wi czy tych co trzeba btw...
Ale : 2 panny w muzułmańskim kraju , pod namiot na dziko. Można powiedzieć że podjęły skrajne ryzyko.
To kraj z obyczajowością daleką od skandynawskiej.
Rodzice na pewno by im chcieli coś powiedzieć.
Odlatujesz. Naprawdę uważasz, że ten idiotyczny wpis można jakoś obronić? Naprawdę chcesz stanąć za Rokforem w tym konkretnym aspekcie?
Roki pisał o imprezie u nas, co ma marginalne znaczenie dla sprawy.
W naszym kręgu kulturowym gwałt to gwałt i kara się sprawcę nie ofiarę.
I nie, nie próbuję tłumaczyć gwałcicieli w innych kręgach kulturowych, bo gwałt ZAWSZE winien być potępiony. Sam napisałeś, że nawet tam winnych ukarano, co nie jest oczywistością w niektórych miejscach świata. No [cenzura] nie. I Europejczyk ni uja nie powinien racjonalizować zachowania gwałciciela. A jako ojciec córki, mogę spokojnie oświadczyć, że jak ktoś ją tknie w sposób przez nią nie akceptowany, to mu rączki uschną. Szybciej niż mógłby się spodziewać. I nie ma konsekwencji, które mogłyby mnie powstrzymać.
Natomiast nawet w kwestiach durnych komunikatów w tym aspekcie - nie zamierzam nawet biernie akceptować takich postaw i uważam, że powinny być one piętnowane, szczególnie przez najbliższe otoczenie delikwenta.
I nie zamierzam powstrzymywać córki przed dekoltem, mini czy lataniem bez stanika. I ni uja nie widzę podłoża do racjonalizacji gwałtu w tym obszarze. A jak Ty widzisz, to proszę napisz. Może błądzę :roll:
Nie tak trudno sobie wyobrazić , w naszych kręgach kulturowych , że określone towarzystwo może być bardziej lub mniej ryzykowne.Wystąpienie faktu i konsekwencje , zrozumiałem przekaz ,ale dozowanie ryzyka też istnieje.
I to zapewne Roki chciał powiedzieć.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw wrz 22, 2022 8:43 pm

Jesteśmy chórem wujów
Jesteśmy worem chujów.

Tak, przejęzyczają się najlepsi.
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw wrz 22, 2022 8:58 pm

Chyba Roki użyl bardzo nieadekwatnego porównania, a Wy je niewłaściwie zrozumieliście.

Co do wony w Ukrainie to się absolutnie z Rokim nie zgadzam. To tak dla jadności.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw wrz 22, 2022 9:12 pm

nieadekwatnego porównania?

NIe rozumiem, jak mozna próbowac tłumaczyc ten wpis.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw wrz 22, 2022 9:21 pm

Zibi pisze:
czw wrz 22, 2022 9:12 pm

Tak, to zajebisty papierek lakmusowy. Od razu widać, komu nie chcesz ręki podawać :roll:
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt wrz 23, 2022 4:04 am

montero pisze:
czw wrz 22, 2022 6:32 pm
Brak chęci do zrozumienia. Brak czasem rozumienia pisanego tekstu . Brak wyobraźni.Czepianie się pierdół.Nie odnoszenie do sedna przekazu. Duże problemy z meritum.
To w obronie Rokfora.
Z drugiej strony często argumentujecie propagandowym gównem , które często gęsto jest wszystkim znane.
Można mieć inne poglądy i można próbować kogoś przekonać.
Będziesz musiał wybaczyć nie całkiem dyplomatyczny ton, bo jeszcze mi do końca nie przeszło, plus ten konkretny temat omawiałem jeszcze wiele razy w różnych gronach - gdyż jednak nie mam 100% przekonania o własnej racji i staram się szukać tak argumentów drugiej strony jak i dziur we własnej logice. Jest to więc cały czas świeże w mojej głowie. Jak i związane z tym wzburzenie.

Co do Twojej wypowiedzi:
Też nie jesteś mistrzem komunikacji. Używasz skrajnie niezręcznych skrótów i uogólnień, co często czyni Twój przekaz kompletnie niezrozumiałym. Wiem że nie jestem odosobniony w tej ocenie. Mnie osobiście drażnią jeszcze przekręcane w wypaczone zdrobnienia nazwy własne i coś, co sprawia wrażenie silenia się na jakąś odmianę współczesnej gwary internetowej takiej, jak mógłby ją widzieć ktoś kompletnie od zjawiska oderwany.

Krótko mówiąc i posiłkując się teorią komunikacji: Pomijając kontekst i stosując nieczytelny kod sprawiasz, że Twoje komunikaty są często niezrozumiałe, a przez to nieskuteczne.

W tym kontekście zarzucanie drugiej stronie brak chęci zrozumienia czy rozumienia tekstu pisanego wydaje się nadużyciem.

Pozostając przy faktach:
O chęci zrozumienia wg mnie świadczy chęć kontynuowania dyskusji, tak z Tobą jak i Rokforem. Ciągnąca się przez setki stron i wiele wątków. Udowodnij, że nie chcemy się z Wami porozumieć tworząc setki indywidualnych wypowiedzi I polemik.

Brak wyobraźni - to tylko Twoja interpretacja np moich reakcji. Z powodów, jakie opisałem wcześniej załóż może roboczo, że Twój czy Rokfora komunikat jest często chaotyczny i po prostu niezrozumiały - a mamy do dyspozycji tylko to. Nie znamy się w rzeczywistości, nie siedzimy w głowach drugiej strony. Widać tylko to, co napiszecie. A piszecie tak, że błędy w interpretacji są wręcz nieuniknione.

Czepianie się pierdół.
Na pewno. Na pewno w moim przypadku. Na pewno czepianie się. Tyle, że wg mnie często nie pierdół, a podstawowych faktów i definicji. Ale tak, czepiam się. Taka konstrukcja psychiczna. Lubię mieć czyste i wyrównane pole do dyskusji i wnioskowania, a nie pole minowe "nie zrozumieliśmy się", "nie to miałem na myśli" czy "białe jest czarne" itp.

Sedno i meritum.
W przypadku Rokfora odmawiam odnoszenia się do tego, co wg mnie w tej dyskusji Ty czy On uważacie za meritum bez uprzedniego posprzątania bałaganu wątpliwych wniosków i przeinaczeń, który Rokfora do tych wniosków doprowadził.

Z mojego punktu widzenia, istnieje niezerowe prawdopodobieństwo, że przejście do Waszego meritum zostanie zinterpretowane jako milcząca zgoda na poprawność przeprowadzonej argumentacji i akceptacja prowadzących do końcowego stanowiska wniosków pośrednich.

W związku z powyższym, odmawiam odnoszenia się do "meritum" tak długo, jak długo po drodze mamy rozgrzebaną argumentację.

Wnioski końcowe
Nie próbuję nikogo przekonać. Nie jako cel wypowiedzi. Zazwyczaj punktuję stronę merytoryczną i wskazuję błędy czy manipulacje w źródłach. Czy też ich oczywisty brak.

A teraz subiektywnie:
To Ty nie zrozumiałeś mojej ostatniej wypowiedzi do Rokfora. Zupełnie, wnioskując na podstawie Twoich ostatnich wpisów tutaj.

Moja ocena Jego wpisu jest następująca:
Zaczął dobrze, poszedł w stronę niebezpiecznie grząskich wniosków, formą wypowiedzi i doborem słów w środkowej części oparł się o cyngiel, że tak obrazowo to opiszę, po czym w końcowej części zamknął oczy i przystawiając sobie broń do głowy ściągnął spust.

Ryzykując ostracyzm ze strony sprzymierzeńców w tej konkretnej dyskusji, wyjaśnię moje stanowisko w temacie gwałtu:
Winien zawsze jest sprawca. Nigdy ofiara. Bezapelacyjnie.
Czy ofiara z kolei może być odpowiedzialna za bezrefleksyjne narażenie się na ryzyko? Tak. Czy czyni Ją/Jego to winnymi gwałtu? Raz jeszcze - nie. I nie ma tu żadnego miejsca na dyskusję.
Czy należy dbać o to, by potencjalna ofiara miała świadomość ryzyka i nie narażała się na takie ryzyko niepotrzebnie i przede wszystkim nieświadomie? Absolutnie tak.

Tutaj, jak widzisz, moje zdanie się specjalnie nie różni od zdania Rokfora. Różni się akcent i użycie określonych wartościujących słów w tym delikatnym temacie, na Rokfora swobodne użycie słownictwa bym się nie zdecydował, On już zdecydowanie wartościuje i to w innym kierunku niż ja. Do tego momentu jednak jest plus minus zgoda, choć formę wypowiedzi uważam za niewłaściwą.

Kompletnie natomiast pogrzebał się w ostatnim fragmencie. I za to należy się zdecydowana interwencja uświadamiająca. Jego wypowiedź świadczy o braku wiedzy, doświadczenia i wyczucia w stopniu graniczącym z upośledzeniem, przynajmniej społecznym, jeżeli nie wprost umysłowym.

Więcej, uważam - ja uważam, proszę tego nie uogólniać i nie rozszerzać na innych bez ich świadomej i jednoznacznej zgody - że jest to stanowisko społecznie niebezpieczne i aktywnie promujące zachowania, które należy zdecydowanie i z całą stanowczością zwalczać.

Stąd taka a nie inna moja wypowiedź.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt wrz 23, 2022 6:22 am

Rokiemu brakło tego co brakuje kościołowi a co Marcin ładnie wyczerpał:

i tu serio nie ma co próbować dyskutować. Tak samo jak kościół nie może dyskutować z gwałtami na dzieciach. Gdyby je jednoznacznie potępił, wydał sprawców i dopilnował surowej kary - może by chwilę dłużej podziałał. Ale nie zrobił tego i nawet na podkarpaciu dzieci na religię się nie pchają. Do niedawna - nie do pomyslenia.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt wrz 23, 2022 6:57 am

dokładnie.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt wrz 23, 2022 7:28 am

Kabal pisze:
czw wrz 22, 2022 9:21 pm
Zibi pisze:
czw wrz 22, 2022 9:12 pm

Tak, to zajebisty papierek lakmusowy. Od razu widać, komu nie chcesz ręki podawać :roll:
Krzysiek!

Nie stawiaj mnie w jednym szeregu z Rokforem, bo to jest niewłaściwa interpretacja tego co napisałem.
Moje zdanie na temat wojny w Ukrainie jest jasne i w dodatku poparte czynami, którymi niespecjalnie się chwalę.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pt wrz 23, 2022 8:25 am

Kabal pisze:
czw wrz 22, 2022 9:21 pm
To jest najlepsza wypowiedź w tej kwestii. Podsumowuje, wyjaśnia i wyczerpuje. Nie da się trafniej :)2
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt wrz 23, 2022 9:03 am

Mroczny pisze:
pt wrz 23, 2022 6:22 am
Rokiemu brakło tego co brakuje kościołowi a co Marcin ładnie wyczerpał:

i tu serio nie ma co próbować dyskutować.
"Czy ofiara z kolei może być odpowiedzialna za bezrefleksyjne narażenie się na ryzyko?* Tak. Czy czyni Ją/Jego to winnymi gwałtu? Raz jeszcze - nie. "
Rokfor użył (IMO) dość nieszczęśliwego sformułowania, ale wydaje się, że nie do końca o to właśnie mu chodziło, o co Panowie pianę bijecie. Świat niestety nie jest tak cywilizowany i humanitarny, jakim byście go sobie wyobrażali na podstawie podbarwianych przekazów i własnych oczekiwań :)21
I niech Wam będzie, że ja też niczego nie zrozumiałem... :wink:

* - "chcącemu nie dzieje się krzywda"
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pt wrz 23, 2022 9:12 am

I tu się mylisz. Świat jest taki jakim go tworzymy. Można krzewić wartości albo żyć jak zwierzę.
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt wrz 23, 2022 10:33 am

Ale macie zdrowie do bicia piany.

Nie mam córki, jednak raczej odwodziłbym ją od pójścia na imprezę z cyckami na wierzchu i gołym brzuchem, miedzy kiboli. Tutaj wkraczamy na pole minowe. Niemniej jednak, nie darowłbym gnojom/gnojowi, gdyby ktoś zrobił jej coś, czego ona nie chciała.

A przykład debilnie wybrany przez Rokiego, nie da sie tego obronić.

Drażnienie Rosji, przez UA, że przeszła na stronę zachodnią we współpracy gospodarczej/militarnej. No ja proszę Rokfora, ale chyba kraj jest niepodległy i moze decydować z kim robi interesy? Niestety kraje które się odłączyły od FR, w wiekszości nie wrócą.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt wrz 23, 2022 10:56 am

Kraje są tak samo niepodległe, jak my jesteśmy wolnymi ludźmi :)21 Ale co do zasady, to masz rację. Teoretycznie mogą się dogadywać z kim chcą. Z całym dobrodziejstwem inwentarza z tego wynikłego.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pt wrz 23, 2022 12:23 pm

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt wrz 23, 2022 12:28 pm

kk robi z naszego kraju podobny folwark

dajmy czasowi czas

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt wrz 23, 2022 1:37 pm

misman pisze:
pt wrz 23, 2022 10:56 am
Kraje są tak samo niepodległe, jak my jesteśmy wolnymi ludźmi :)21 Ale co do zasady, to masz rację. Teoretycznie mogą się dogadywać z kim chcą. Z całym dobrodziejstwem inwentarza z tego wynikłego.
UA miała do wyboru, kuratele Rosji, która wiadomo wydoi i oszuka i zostawi w ciemnogrodzie, albo kuratela UE/USA, która wydoi, okradnie, złupi, oszuka, ale w swiatłości :)21 Teoretycznie korzysci z romansu z zachodem, nie ma, ale jednak dymanie przez zachód mniej boli jak przez ruskich. Nie mieli żadnego wyboru, co widać obecnie gołym okiem.

Mieli wybór miedzy jak miedzy Ziobrą, a Macierewiczem :)21
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Ajwen

Post autor: Ajwen » pt wrz 23, 2022 3:18 pm

To mówisz Misiek,ze nie ma różnicy pomiędzy RUS a UE/USA ?
https://www.ohchr.org/en/statements/202 ... st-session

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pt wrz 23, 2022 3:45 pm

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » pt wrz 23, 2022 5:16 pm

Od jakiegoś czasu jestem na emigracji wewnętrznej.
Zabieram głos z rzadka, tak by jedynie zaznaczyć na Forum fakt istnienia. Jak pies obsikujący drzewa :)21 , byście o mnie nie zapomnieli.

Więc; zawinili moderatorzy !! !! Tak, właśnie Oni. Są tematy których na Forum nie powinno się poruszać, są takie których nie wolno.
jakieś 100-200 wpisów wcześniej Modowie powinni spacyfikować Rokfora, dać mu bana w tym temacie by nie pierdolił głupot. Od tych 100 czy 200 wpisów głosił dokładnie te same słowa. Równie dobrze mógł wkleić post nr 50 na miejsce postu nr 200 i nikt by zapewne tego nie zauważył.

Dwa, groźby "obicia mordy" kierowane przez gości wagi ciężkiej i superciężkiej do gościa jak pamiętam Rokfora, wagi lekkiej są delikatnie :)11 mówiąc słabe.
Wystarczyło by go ignorować i czekać aż Moderatorzy spełnią swój obowiązek.
Modowie dokonali grzechu zaniechania, nie spełnili swej roli.
Prawdopodobnie straciliśmy następne forumowicza. Powiem tylko, Rofor to nie tylko minusy, miał też plusy dodatnie które moim zdaniem przeważały nad minusami.

Powiem też co zapewne Was zadziwi. Ten sam błąd popełniliście w wypadku Bercika ... tak jego ...
Nie znoszę gościa maksymalnie jak się da, ale też wnosił coś dla Forum.
Wystarczyło go utemperować, nie pozwolić na wyjątkowe chamskie jak na standardy Forum obrażanie innych userów. Czytałem jego posty na forum Kamperów, tak jakoś potrafił się zachowywać, pisać bez wyzwisk i obelg. Czyli da się ...

Jakby co, nie mam nic przeciwko obrażaniu, ale subtelnie, z umiarem ... :)21 :)21 :)21
***** USA

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt wrz 23, 2022 5:23 pm

Pan.. wszyscy jesteśmy dorośli. Niestety

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pt wrz 23, 2022 5:34 pm

O to to. Jak inaczej poznać kto jest kim, jeśli moderatorzy, jak panie w przedszkolu będą prowadzać za rączkę i co chwilę upominać...
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pt wrz 23, 2022 5:38 pm

Ajwen pisze:
pt wrz 23, 2022 3:18 pm
To mówisz Misiek,ze nie ma różnicy pomiędzy RUS a UE/USA ?
https://www.ohchr.org/en/statements/202 ... st-session
https://historynewsnetwork.org/article/1802
te oficjalnie uznane są na wikipedii

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pt wrz 23, 2022 5:41 pm

ZbychoS pisze:
pt wrz 23, 2022 5:16 pm
...
Powiem też co zapewne Was zadziwi. Ten sam błąd popełniliście w wypadku Bercika ... tak jego ...
Nie znoszę gościa maksymalnie jak się da, ale też wnosił coś dla Forum.
Wystarczyło go utemperować, nie pozwolić na wyjątkowe chamskie jak na standardy Forum obrażanie innych userów. Czytałem jego posty na forum Kamperów, tak jakoś potrafił się zachowywać, pisać bez wyzwisk i obelg. Czyli da się ...

Jakby co, nie mam nic przeciwko obrażaniu, ale subtelnie, z umiarem ... :)21 :)21 :)21
Zbychu...temat Berta, to są projekcje i Twoje prywatne osądy - nie mające wiele wspólnego z prawdą. Jak będziesz ciekaw co i jak - służę swoją osobą, ale to co tu napisałeś - bardzo się rozmija z faktami.
Zbowid

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pt wrz 23, 2022 5:48 pm

W 87% zgadzam się z Zbychem. Obicie mordy Rokforowi to powód do dumy, glorii i chwały na dzielni. Różnie bywało na forum w dyskusjach ale tutaj chyba zabrakło elementarnego ugryzienia sie w język.

Ps. Za Bertem też tęsknie. Tyle raz co potrafił mnie zrobić dobry poranek to nikt inny tego nie uczynił.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”