Czy tam jeszcze będzie dane nam pojechać? (Rosja)
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Czy tam jeszcze będzie dane nam pojechać? (Rosja)
123
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 5:17 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.
mieszkam bliżej granicy niż Ty i mam rodzinę liczną i dość dobrze zmiksowaną. Babcia z Białorusi, dziadek ze stolicy, druga babcia ze Śląska co wtedy zdecydowanie nie był nasz itd
naród to pojęcie dość nowe i ma się nijak do przekładanej co moment granicy administracyjnej a szukanie sobie na siłę nobilitacji w fakcie na który się nie ma wpływu zawsze mnie bawiło
naród to pojęcie dość nowe i ma się nijak do przekładanej co moment granicy administracyjnej a szukanie sobie na siłę nobilitacji w fakcie na który się nie ma wpływu zawsze mnie bawiło
123
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 5:16 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.
wiesz kiedy zniesiono niewolnictwo zwane pańszczyzną na podkarpaciu?
1848
opowiadaj mi o wspólnocie języka
a potem złap wspólnotę z Kaszubami, Ślązakami..

1848
opowiadaj mi o wspólnocie języka
a potem złap wspólnotę z Kaszubami, Ślązakami..

123
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 5:16 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Misiek Cypr
-
Każdy jaki znam, uważa sie za w jakiś tam sposób wybrany, wyjatkowy.
Ja nie widzę nic złego we fladze w ogródku, jednak nie posiadam ogródka. Za to bez najmniejszego wstydu, noszę banderę na flagsztoku swojego jachtu. Nie tylko z obowiązku.
W czasach globalizacji, narodowość jest ciężko utrzymać i tak naprawdę trzeba się bardzo mocno zastanowić, czy tą narodowość warto/da się utrzymać. Język, OK, jakieś tam zwyczaje, tradycje, ale kraje moga stać się przeżytkiem...
Ja nie widzę nic złego we fladze w ogródku, jednak nie posiadam ogródka. Za to bez najmniejszego wstydu, noszę banderę na flagsztoku swojego jachtu. Nie tylko z obowiązku.
W czasach globalizacji, narodowość jest ciężko utrzymać i tak naprawdę trzeba się bardzo mocno zastanowić, czy tą narodowość warto/da się utrzymać. Język, OK, jakieś tam zwyczaje, tradycje, ale kraje moga stać się przeżytkiem...
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Jest różnica między flagą Polski - np Dzień Flagi i "komandorką". Flaga Polski - wiadomo, a flaga "komandorska" ma jeszcze orła - czyli jest to polska bandera. O to mi chodziło, a nie o sam fakt polskiej flagi w ogródku. A jak widzę "kibica wyklętego" z polską flagą, uhonorowaną znakiem pw, to, nie wiem czy nie jest prawdą, że Matka Boska jest z Częstochowy
.

Zbowid

21
Lepiej pokaż - jako przykład- jak ty się troszczysz o tych pobratymców...może natchniesz wielu.
Zbowid

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Klepiąc w klawisze budując większe ego
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
213
to banalne, zaczniemy dopisać hehe
hehe
hehe
- Misiek Cypr
-
Widzisz hehe, już jestem optymistą, hehe.
Jak się komus wydaje, że państwa narodowe to taka super sprawa, to niech sie przyjzy UK, Hiszpanii, czy Federacji Rosyjskiej. U nas też by sie separatysci znaleźli, albo tacy co chcą kogoś wygnać. Czystość rasową nam zafundowano, teoretycznie bez naszego udziału, ale jak sie bliżej przyjżeć, to tak nie do końca. Sami wygnalismy paru ludzi, ale też sami pietnujemy Kaszubów, Ślazaków, czy też grupy nie koniecznie rdzenne na naszej ziemi.
Ta formuła jest na wyczerpaniu, według mnie. Ale co w zamian, to nie mam pomysłu
Dlatego też nie zamierzam burzyć obecnego porządku, a moge wzywać jedynie do przemyśleń, co w zamian.
Ewrosojuz jako federacja nie, podział dzielnicowy nie, obecny stan też nienajlepszy, to qwa co?
Jak się komus wydaje, że państwa narodowe to taka super sprawa, to niech sie przyjzy UK, Hiszpanii, czy Federacji Rosyjskiej. U nas też by sie separatysci znaleźli, albo tacy co chcą kogoś wygnać. Czystość rasową nam zafundowano, teoretycznie bez naszego udziału, ale jak sie bliżej przyjżeć, to tak nie do końca. Sami wygnalismy paru ludzi, ale też sami pietnujemy Kaszubów, Ślazaków, czy też grupy nie koniecznie rdzenne na naszej ziemi.
Ta formuła jest na wyczerpaniu, według mnie. Ale co w zamian, to nie mam pomysłu

Ewrosojuz jako federacja nie, podział dzielnicowy nie, obecny stan też nienajlepszy, to qwa co?

513549044
513549044
213
- Misiek Cypr
-
No, skoro masz płacone od każdego heha, to mozemy wspomóc Cie, taka kochana społeczność tutaj 

513549044
513549044
- petercapri
nie zauważyłem, żeby w PL albo w ogóle gdziekolwiek poza UA ktoś tak otwarcie hajlował, malował na pojazdach krzyże Wehrmachtu, obnosił się z symbolami nazizmu. Nie znam wojsk żadnego kraju, które z taką radością używa symboli dywizji SS czy nawet Dirlewangerowców. W normalnym świecie też rzadko spotykane są uroczyste pochówki "bohaterów" z SS Galizien z kompanią honorową w pełnym umundurowaniu z epoki. Za to pochówki pomordowanych na Wołyniu nie tylko nie są uroczyste, ale w ogóle ich nie ma.Mroczny pisze: ↑śr sie 16, 2023 6:04 ami skrajnej prawicy kraju Polska - na początku wojen i terazpetercapri pisze: ↑wt sie 15, 2023 8:17 pmTrochę Ci się miesza, a właściwie to całkiem.
Swastyczki i Hitlerki to u Ukraińców.
No ale "faszyzm" to przecież rodzina z dziećmi na MN, a nie jakiś rezun wytatuowany w Hitlery, co nie?

- petercapri
1. nie czystość rasową tylko nazwiskową - obowiązkowe nadawanie polskich nazwisk bodajże w latach 60. Różnorodność jest dużo większa niż się wydaje. A ja się osobiście z tego cieszę i mam nadzieję na więcejMisiek Cypr pisze: ↑czw sie 17, 2023 2:23 pmCzystość rasową nam zafundowano, teoretycznie bez naszego udziału, ale jak sie bliżej przyjżeć, to tak nie do końca. Sami wygnalismy paru ludzi, ale też sami pietnujemy Kaszubów, Ślazaków, czy też grupy nie koniecznie rdzenne na naszej ziemi.
2. jakie piętnowanie i wygnanie? Kiedyś może i tak, ale nie przez "nas" tylko raczej komunę. Kogo piętnowali i wygnali Polacy jako tacy, nie władza z pobudek ideolo-politycznych, bo w sumie nie kojarzę...
Nazbierało by się parę nacji: Łemkowie, Bojkowie, Ukraińcy, Polacy "zza Buga", Żydzi...a nie czekaj to komuniście. Zupełnie jak Niemcy i faszyści 

Zbowid

- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Znowu racja. To tak jak u Niemców. Nie Niemcy rozpętali wojnę, tylko faszyści, naziści, hitlersyny. W sumie uj wie skąd. Z planety Swastia pewnie.petercapri pisze: ↑czw sie 17, 2023 3:49 pm2. jakie piętnowanie i wygnanie? Kiedyś może i tak, ale nie przez "nas" tylko raczej komunę. Kogo piętnowali i wygnali Polacy jako tacy, nie władza z pobudek ideolo-politycznych, bo w sumie nie kojarzę...Misiek Cypr pisze: ↑czw sie 17, 2023 2:23 pmCzystość rasową nam zafundowano, teoretycznie bez naszego udziału, ale jak sie bliżej przyjżeć, to tak nie do końca. Sami wygnalismy paru ludzi, ale też sami pietnujemy Kaszubów, Ślazaków, czy też grupy nie koniecznie rdzenne na naszej ziemi.
Ta władza to u nas skąd była? Z Marsa?
Łemków kto wysiedlał? Kaszubów kto tępił? Ślązaków przymusowo z ludnością napływową kto mieszał? Żadnego Polaka tam nie było. Sami czyści komuniści, z przynależnością narodową wg członkostwa partii pewnie. Kto Wy? Swój...
Oba skrajne poglądy tutaj prezentowane są tak samo idiotyczne.
A tutaj to mi musisz przekaz rozrysować, bo się pogubiłem.1. nie czystość rasową tylko nazwiskową - obowiązkowe nadawanie polskich nazwisk bodajże w latach 60. Różnorodność jest dużo większa niż się wydaje. A ja się osobiście z tego cieszę i mam nadzieję na więcej
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
To proste: zmieniasz nazwisko z Moritz na Majakowski, i już jesteś czysty
A co jak Kowalski zmieni nazwisko na Podolak, Załenski czy Sonnenberg?

Zbowid

- minizbowid
-
PeterCapri się zagalopował, i na bank za chwilę edytuje post.
Co drugi tutaj ma "polskie" nazwisko.
Może warto byłoby cofnąć się do macierzy, do początków państwa polskiego, na przykład legenda o Lechu, Czechu i Rusie?
A jeśli ktoś siedzi w piwnicy, i tłucze łbem w ekran, albo non stop siedzi w pracy, to nic dziwnego, że nie zauważył ruchów 14/88 na terenie PL.
Owszem, w UA są naziole. Są też u nas. W wojsku, w psiarni, w spożywczaku, czy w starostwie powiatowym.
A nie czekaj - Ty byś to pewnie nazwał kibicem, patriotą lub innym rzeczownikiem.
No i spuszczanie się nad genialną husarią, i bujdę o magicznym trzepocie ich skrzydeł, to ten. Też propaguj
Co drugi tutaj ma "polskie" nazwisko.
Może warto byłoby cofnąć się do macierzy, do początków państwa polskiego, na przykład legenda o Lechu, Czechu i Rusie?
A jeśli ktoś siedzi w piwnicy, i tłucze łbem w ekran, albo non stop siedzi w pracy, to nic dziwnego, że nie zauważył ruchów 14/88 na terenie PL.
Owszem, w UA są naziole. Są też u nas. W wojsku, w psiarni, w spożywczaku, czy w starostwie powiatowym.
A nie czekaj - Ty byś to pewnie nazwał kibicem, patriotą lub innym rzeczownikiem.
No i spuszczanie się nad genialną husarią, i bujdę o magicznym trzepocie ich skrzydeł, to ten. Też propaguj

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

21
To jakiś cytat jest: Tylko pusty umysł, można zalać gównem.
Zbowid

- minizbowid
-
Czyli czekaj, pisałem to już kiedyś.
Jeśli MY mordujemy, to jest git, ale jeśli to nas mordują, to już be?
Mazeno, trzymaj poziom.
Jeśli MY mordujemy, to jest git, ale jeśli to nas mordują, to już be?
Mazeno, trzymaj poziom.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S