Świat i najbliższa okolica politycznie

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Mroczny

Re: Świat i najbliższa okolica politycznie

Post autor: Mroczny » śr lis 20, 2024 7:14 am

Takayuki pisze:
śr lis 20, 2024 1:00 am
Która to będzie czerwona linia przekroczona, z piętnasta już? :D
A mocarstwo się stabilnie trzyma, dzięki Iranowi i Kimowi, no super :)21
ale za to prawicowa nadzieja - trump - jakby zmienił front i do swoich deklaracji ma podejście prawicowe. Grunt że będzie pomagał odejsc od zielonej transformacji przy pomocy pana tesli i jego niemieckich fabryk elektryków

:lol:

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » śr lis 20, 2024 10:59 am

A to dobre je.
Pozwolę sobie używać w dyskusjach.
:)21
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr lis 20, 2024 11:50 am

Kabal pisze:
pt lis 15, 2024 5:55 pm

Systemem Aku. Jak masz sporo sprzętów, to jesteś niewolnikiem.
bla bla.. ;) do takich pierdół stosuje się przejściówkę na baterie, które masz, aczkolwiek ten z parksida to se można od razu za okno wywalić :)21 jedyny plus to cena
ogólnie wsio fajnie jak masz gdzie te baterie ładować, a nie mobilnie, na 4A bakrerii 20V zrobisz 3-4 kawy w porywach zresztą to się tyczy większości tych "ekspresów", miałem okazje kiedyś bawić się DeWaltem takim i też nie zachwycił
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr lis 20, 2024 12:42 pm

lbl78 pisze:
śr lis 20, 2024 11:50 am
Kabal pisze:

bla bla.. ;) do takich pierdół stosuje się przejściówkę na baterie, które masz, aczkolwiek ten z parksida to se można od razu za okno wywalić :)21 jedyny plus to cena
ogólnie wsio fajnie jak masz gdzie te baterie ładować, a nie mobilnie, na 4A bakrerii 20V zrobisz 3-4 kawy w porywach zresztą to się tyczy większości tych "ekspresów", miałem okazje kiedyś bawić się DeWaltem takim i też nie zachwycił
Ty bla, bla, a u nas pierwszym sprzętem na budowie włączanym do prądu jest ładowarka :roll: Adaptery mają to do siebie, że działają tak se, ale za to nie trzymają baterii na miejscu. Mamy do Wipcoola, ale to są stojące urządzenia, więc mniej drażni. W wiertarce sobie nie wyobrażam innych baterii niż ori. Zusamen z Romusiem mamy ze 20 sprzętów bateryjnych Bosha i niekoreśloną bliżej ilość baterii. Przy każdym serwisie czy zakupie, obligatoryjnie dorzucam 2-3 akumulatory, bo ich żywotność to circa 3 lata. Znaczy po tym okresie ich pojemność jest poniżej połowy i trzeba dwóch ładowarek na ekipę. Już sam fakt, że lasery i inne małe urządzenia mają inną baterię wprowadza chaos. Tak samo kolejna ładowarka od Milwaukee. Generalnie wszystko się zmienia jak tym zaczynasz zarabiać na życie i używasz intensywnie a nie tylko wozisz w aucie :wink:
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr lis 20, 2024 2:23 pm

Jak warsztat był wyposażany w urządzenie, to wygrało "milłoki", bo miało najlepszą stację dokującą i największą ilość sprzętów działających na jednym typie baterii, o różnej pojemności.
Zbowid

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » śr lis 20, 2024 2:46 pm

Ekspres do kawy DeWalt? Poka linka do tego bo nie widziałem na oczy, chyba, że to jakoś dawno w ofercie był :roll:
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » śr lis 20, 2024 6:53 pm

a jaką to ma tą stację dokującą ,,milki way ,, jak i tak ładuje pojedyńczo każdą baterię - to szajs i to drogi [ mam i wiem co piszę ]
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr lis 20, 2024 8:03 pm

Kabal pisze:
pn lis 18, 2024 11:16 pm
Te trzy razy i przyprawy sugerują, że ma więcej wspólnego niż bym chciał :)21 i choć kawę z cynamonem sam czasem pijam, to właśnie kilkukrotne obrabianie , zabiera to, co uwielbiam w kawie. Podbija moc, ale zabija świeżość aromatu. Całkowicie.
Szczurzych szczyn nie znam, to nie będę się odnosił. Może i cokolwiek umiem w sensorykę, ale są obszary, których za nic nie zamierzam eksplorować :)21
nie wiem skąd tylu smakoszy w kraju gdzie pije się spleśnianiom coka-kole zamiast esc sery pleśniowe i przyprawia 30 letnie mięso z zapasów wojennych sola drogową jak dla mnie macie wyjątkowe gusta i nie tylko kulinarne mam na myśli to muzeum sztuki współczesnej :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » śr lis 20, 2024 8:26 pm

To co polecisz, Piotr?
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
Anulka

Post autor: Anulka » śr lis 20, 2024 8:51 pm

Videlec pisze:
śr lis 20, 2024 2:46 pm
Ekspres do kawy DeWalt? Poka linka do tego bo nie widziałem na oczy, chyba, że to jakoś dawno w ofercie był :roll:
Też ciekawa jestem gdzie takie cudo bo i kolor fajny.
Na sprzęcie akumulatorowym RYOBI cały drewniany domek wybudowałam tnąc samemu konstrukcję. A że kiedyś w salonie mebli włoskich pracowałam to kuchnie nawet po 400tys szły bez sprzętów. Ale za to blat z marmuru był. Teraz na rancho stolarz pod zabudowe robił bo kolor chciałam specyficzny a wycena była niewiele większa niż z Ikei. W domu Bodzio już 14 lat. Jedyne co się mogę do nich przyczepić, to nóżki pod szafkami nie wytrzymują cieżaru. A tak dzieciaki i psy nie dały rady zniszczyc

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr lis 20, 2024 9:49 pm

Kabal pisze:
śr lis 20, 2024 12:42 pm
lbl78 pisze:
śr lis 20, 2024 11:50 am
Kabal pisze:

Ty bla, bla, a u nas pierwszym sprzętem na budowie włączanym do prądu jest ładowarka :roll: Adaptery mają to do siebie, że działają tak se, ale za to nie trzymają baterii na miejscu. Mamy do Wipcoola, ale to są stojące urządzenia, więc mniej drażni. W wiertarce sobie nie wyobrażam innych baterii niż ori. Zusamen z Romusiem mamy ze 20 sprzętów bateryjnych Bosha i niekoreśloną bliżej ilość baterii. Przy każdym serwisie czy zakupie, obligatoryjnie dorzucam 2-3 akumulatory, bo ich żywotność to circa 3 lata. Znaczy po tym okresie ich pojemność jest poniżej połowy i trzeba dwóch ładowarek na ekipę. Już sam fakt, że lasery i inne małe urządzenia mają inną baterię wprowadza chaos. Tak samo kolejna ładowarka od Milwaukee. Generalnie wszystko się zmienia jak tym zaczynasz zarabiać na życie i używasz intensywnie a nie tylko wozisz w aucie :wink:
Akurat mam małą frezarkę z adapterem, bo baterie DeWalta są o niebo lepsze od Makity (pozatym je mam :)21 ), dobry adapter trzyma wszytko tak jak trzyma oryginał, więc nie widzę problemu, rozumiem pogląd, że najlepiej działa bakteria z oryginałem.. ale to nie jest prawda i nie we wszystkich narzędziach, a w wiertarkach i kluczach udarowych szczególnie (zwłąszcza tyh typu riobi, makita, rigit itp), fakt trzeba wiedzieć, co kupić bo kupowanie metodą prób i błędów bywa droższe niż zestaw baterii z ładowarką
rozumiem zamysł trzymania się jednej lini (nawet nie jednej firmy ale jednej lini baterii) i widze plusy takiego działania, ale rozmowa była o kuna ekspresie na kapsułki z lidla a nie linii narzędzi do zarabiania na życie :)21

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr lis 20, 2024 10:00 pm

Videlec pisze:
śr lis 20, 2024 2:46 pm
dawno ponad 5 lat, ponoć niechodliwy towar (wujek w stanach dostał do dużego zakupu, użyli kilka razy może), w necie w zasadzie nie dostępny, ogólnie chujowe to było do potęgi :)21
teraz robi mellif (tak to się chyba pisze, żółte też w każdym razie) do baterii dewalta ale trzeba co najmniej 5A baterie żeby miało sens
jak kiedyś myślałem o takim na wyjazdy tylko milwaukee i makita miała pod swoją marką

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » śr lis 20, 2024 10:30 pm

To co polecisz, Piotr?
nie ma ideału , hilti ma dobre narzędzia ale nie wszystkie i jeszcze droższe od milki , makita jest ,, średnia ,, diwolt niby niezły i tańszy od milki , reszta to róznie [ moze ryobi ? - nie miałem ] , AEG bez szału i pada szybko /sam obecnie zastanawiam sie nad kupnem nowych ale jakich ?- bo milki kolejno siada tak jak kończy sie w nich gwarancja tak siadają po kolei = o bateriach nie wspomnę a zimna nie widzą

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr lis 20, 2024 11:06 pm

Hilti ma jedną zaletę - maksymalna kwota partycypacji. Mam bruzdownicę. Taką za dychę. Kończy jej się gwarancja, ale po gwarancji, jak chłopaki zabiją, to max kwota za odbudowę to 1,8 kzł. I to się daw excela wrzucić.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » śr lis 20, 2024 11:39 pm

piotr-stihl pisze:
śr lis 20, 2024 10:30 pm
To co polecisz, Piotr?
nie ma ideału , hilti ma dobre narzędzia ale nie wszystkie i jeszcze droższe od milki , makita jest ,, średnia ,, diwolt niby niezły i tańszy od milki , reszta to róznie [ moze ryobi ? - nie miałem ] , AEG bez szału i pada szybko /sam obecnie zastanawiam sie nad kupnem nowych ale jakich ?- bo milki kolejno siada tak jak kończy sie w nich gwarancja tak siadają po kolei = o bateriach nie wspomnę a zimna nie widzą
Hilti? Te z licznikiem startów, a potem kasowanie trybu serwisowego za zylion?
8)
Dziś na ten przykład kolo wpadł ze swoim odkurzaczem przemysłowym z otrzepywaniem filtra. Mimo słuchawek z Gorgorothem w tle odkurzacz wybijał na plan pierwszy :)21
Ryobi to powinni za darmo do kawy dawać. Aeg marketówka lecąca na legendzie, chińskim plastiku i ergonomii uzy.
Milkę mam wkrętarkę od dobrych paru lat i małą kątówkę. Działają bez scen, a lekko nie mają. Walizki bez sensu, nie da się wsadzić przydasi do tego.
Często korzystane z innych urządzeń tej firmy. Raczej pozytywnie.
Festool też jest grany. W różnych kombinacjach, a i w stolarke umią. I to mogę polecić.
:wink:
Wujek Dobra Rada 8)

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » czw lis 21, 2024 7:15 am

Te z licznikiem startów,
Milwaukee też ma liczniki startów , ilości wbitych gwożdzi czy cykli ładowania baterii , obecnie wszystko jeden uj !

walizki ja ich chwalę ale systemowe , [ poniektóre mają wytrzymałość 130 kg ]

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » czw lis 21, 2024 12:24 pm

Wytrzymałe są, ale bitów w pudełku czy dodatkowe tarcze do pilarki nie wrzucisz. Walka z przewodem ładowarki, upychanie go doprowadza do pasji. Nie słyszałem by milka zamigała diodami i odmówiła posługi :)21
Aa, metabo się skiepściło strasznie.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lis 21, 2024 12:43 pm

To w makitowym systemowym pudełku po wkrętarce noszę wkrętarkę, komplet aku, ładowarkę, garść wierteł, zapomniane cybanty, kilo śrubek, i jeszcze pół warsztatu...
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lis 21, 2024 4:54 pm

Walizka z odpowiednim logo dodaje +50 do fachowości nosiciela tejże walizki :)21

A apropos akumulatorów, to żadne oparte o ogniwa liion nie będą długo żyły. Za duże prądy.
W laptoku sobie mogą żyć parę lat (jak nie ma licznika ładowań), ale w narzędziach umrą tym szybciej, im większej mocy silnikami kręcą.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw lis 21, 2024 10:07 pm

Światy wielokrotne akcesoriów pasujących wyłącznie do jednej marki/systemu mocowania, firmowe torby za zylion, jeszcze droższe sztywne skrzynki. Do tego jakieś uchwyty, czy tam pasy do noszenia pod ręką. Pokrowce.

Zadziwiające, ile głupot i marketingu zarządzania podażą mają wspólnego narzędzia bezprzewodowe i strzelectwo :)17
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » pt lis 22, 2024 7:22 am

miałem na myśli skrzynki tego typu [ są różne rózniste z szufladami itp ]

akurat to chwale = oprócz ceny bo deko przesada

https://allegro.pl/oferta/milwaukee-zes ... 5542613899

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pt lis 22, 2024 8:34 am

Takie walizeczki plus parę fajnych narzędzi w środku i ciągniesz za sobą 10-15 tyś, louis vuitton w wersji robotniczej :roll:
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pt lis 22, 2024 9:03 am

Jak kroisz kogoś za kuchnie 100tpl to musisz wyglądać profi :)21
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Adamo

Post autor: Adamo » pt lis 22, 2024 10:46 am

Bratproroka pisze:
czw lis 21, 2024 10:07 pm
Zadziwiające, ile głupot i marketingu zarządzania podażą mają wspólnego narzędzia bezprzewodowe i strzelectwo :)17
Marketingowcy na studiach mieli te same wykłady.
Bez znaczenia czy potem sprzedają karabin czy wiertarkę.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pt lis 22, 2024 12:45 pm

piotr-stihl pisze:
pt lis 22, 2024 7:22 am
miałem na myśli skrzynki tego typu [ są różne rózniste z szufladami itp ]

akurat to chwale = oprócz ceny bo deko przesada

https://allegro.pl/oferta/milwaukee-zes ... 5542613899
Kiedyś kupiłem w Juli...jakieś 10-12 lat temu. Wszystko takie samo, ale bez logo :). Zajefajnie pakowny zestaw.
Zbowid

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”