Straszne ocieplenie klimatu

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Videlec

Re: Straszne ocieplenie klimatu

Post autor: Videlec » pt mar 07, 2025 9:13 am

Co do cen to w Lublinie są takie jat Ty podałeś, tyle że dla firmy która utrzymuje biuro, zusy robotników i wystawia receptę. Inaczej ma się to w sytuacji gdy robi to ktoś na jdg i jest szefem i pracownikiem jednocześnie, pomocnik dostaje sałatę do ręki a robocizna nie ma recepty. Różnica w wycenie potrafi być wtedy rzędu 10-15tys na takiej inwestycji jak moja. Jakość usługi nie jest logicznie z tym powiązana, czasem firma z receptą bierze podwykonawcę z przypadku a gość z jdg wcześniej przepracował w takiej firmie 3-5 lat i ma wiedzę a przede wszystkim praktykę a czasem jest na odwrót :)21 loteria.

Jak chcesz i podasz jakiegoś maila to mogę Ci podesłać schematy ułożenia rur, pionów i anemostatów. Obaczysz sobie z ciekawości. Jak będziesz miał uwagi to chętnie posłucham, przewierty robią dopiero w przyszły piątek.
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob mar 08, 2025 8:01 am

Kostuch pisze:
wt mar 04, 2025 6:32 pm
Zibi pisze:
wt mar 04, 2025 4:33 pm
Ja rozumiem, że stary jesteś, niedołężny i nie potrafisz w internecie odszukać. To może młodzieży poproś.
Codzienne dane oraz archiwalne produkcji energii masz tu. https://www.pse.pl/dane-systemowe
Sprawdzam.
Co ja tam widzę. Hmmm...

GENERACJA [MW] 22 800
el. cieplne 15 416
el. wodne 1 326
el. wiatrowe 6 059
el. fotowoltaiczne 0
el. inne odnawialne 0

Gdybyś nie wiedział: "el. cieplne" to właśnie głównie węgiel.
Dobrze wiało dzisiaj, więc z wiatru sporo. A słońce świeciło i co? Zero z fotowoltaiki? Jak to ?? Wyłączają jednak eko zieloność, bo okablowanie nie wydala ?? :)21
pisałem - jeśli nie potrafisz się posługiwać interenetem to poprsoś młodych. No i ytrzeba wróćć do podstaw - czytania ze zreozumieniem, tabela jest podpisana - "PRZEPŁYW CHWILOWY" a ty sprawdzasz fotowoltaikę o 18,32 . Ja pierdolę ...

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob mar 08, 2025 8:03 am

Bratproroka pisze:
śr mar 05, 2025 4:58 pm
Kostuch pisze:
śr mar 05, 2025 10:18 am
trocin pisze:
śr mar 05, 2025 6:01 am
na pewno nie zero, wczoraj u mnie chodziło dobrze 8)
No co ty. Sugerujesz że źródła zibiego konfabulują? :)21

Tak czy owak nie da się zaczarować rzeczywistości. Energia jest głównie z węgla.
https://www.are.waw.pl/badania-statysty ... ych-danych

Powinni sprzedawać takie gniazdka elektryczne z których wysypuje się sadza. Może by dotarło do co poniektórych, skąd się bierze prąd do pomp ciepła i ładowania pojazdów ev.
Nagrodę dla najlepszego źródła zebrał wykres wklejony jako grafika z zapodaj.net.

To tak, jakby w źródłach w pracy naukowej wpisać "Punkt ksero".

Grafika jest do znalezienia po tytule. I zapodaj.net nie jest jej źródłem :)21
Warto czasem dopytać. Zapodaj net to portal gdzie załadowałem zdjęcie aby wstawić na forum. Bo linki imija większść czytających. Grafika wklejona w post działa zdecydowanie lepiej. Chcesz żrodło to podam.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » sob mar 08, 2025 9:36 am

Zibi pisze:
sob mar 08, 2025 8:03 am
Bratproroka pisze:
śr mar 05, 2025 4:58 pm
Kostuch pisze:
śr mar 05, 2025 10:18 am

No co ty. Sugerujesz że źródła zibiego konfabulują? :)21

Tak czy owak nie da się zaczarować rzeczywistości. Energia jest głównie z węgla.
https://www.are.waw.pl/badania-statysty ... ych-danych

Powinni sprzedawać takie gniazdka elektryczne z których wysypuje się sadza. Może by dotarło do co poniektórych, skąd się bierze prąd do pomp ciepła i ładowania pojazdów ev.
Nagrodę dla najlepszego źródła zebrał wykres wklejony jako grafika z zapodaj.net.

To tak, jakby w źródłach w pracy naukowej wpisać "Punkt ksero".

Grafika jest do znalezienia po tytule. I zapodaj.net nie jest jej źródłem :)21
Warto czasem dopytać. Zapodaj net to portal gdzie załadowałem zdjęcie aby wstawić na forum. Bo linki imija większść czytających. Grafika wklejona w post działa zdecydowanie lepiej. Chcesz żrodło to podam.
Dziękuję za troskę, znalazłem bez problemu.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » sob mar 08, 2025 11:56 am

Zibi pisze:
sob mar 08, 2025 8:01 am
Codzienne dane oraz archiwalne produkcji energii masz tu. https://www.pse.pl/dane-systemowe

tabela jest podpisana - "PRZEPŁYW CHWILOWY"
Gubisz się w zeznaniach Zibi. Te wytłuszczone rzeczy są ze sobą sprzeczne.
Och. I ustosunkuj się do tych zagregowanych statystyk z ARE jeśli łaska.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob mar 08, 2025 12:28 pm

NIe wiem jak już z tobą dyskutować. Mam wrażenie, ze 6 latek zrozumie zdanie z pierwszego postu :

"Dzisiaj od rana z węgla generujemy 10 MW, z wiatru i fotowiltaiki ponad 13. I z roku na rok te proporcje są lepsze."" Ty interpolujesz sobie to na skalę całego roku i całej doby. Nieuprawnienie - ale widocznie tak pracuje twój umysł. Dopóki nie zaczniesz czytać wolno i ze zrozumieniem ( może powtarzaj na głos - podobno to przynosi efekty) to dalsza dyskusja nie ma sensu.
Przepływ chwilowy oznacza dokłądnie przepływ chwilowy. Ja rozumiem, ze podpisanie tabeli tytułem dla ciebie nie jest ważne. Ale w sumie czego się podziewałęm skoro sprawdzasz poziom ładowania fotowoltaiki o 18,32 gdy słońce już nie pracuje.

POminąłem juz wczesniejsze Twoje bzdury o POWROCIE NIEMIEC DO WĘGLA. Nawet nie wiem czy tłumaczyć bo chyba nie ma sensu.

mazeniak

Post autor: mazeniak » sob mar 08, 2025 5:12 pm

Zibi pisze:
sob mar 08, 2025 12:28 pm
POminąłem juz wczesniejsze Twoje bzdury o POWROCIE NIEMIEC DO WĘGLA. Nawet nie wiem czy tłumaczyć bo chyba nie ma sensu.
ponizsze artykuly z tego roku
https://biznesalert.pl/niemcy-elektrown ... nergetyka/
https://www.money.pl/gospodarka/niemcy- ... 8096a.html
https://cbpe.pl/niemcy-wracaja-do-wegla ... getycznej/

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » sob mar 08, 2025 7:11 pm

Zibi pisze:
sob mar 08, 2025 12:28 pm
NIe wiem jak już z tobą dyskutować.
Najlepiej merytorycznie.
Jeżeli "przepływ chwilowy" jest dla Ciebie "codziennymi danymi", to jesteś w tzw. mylnym błędzie :)21
Poprosiłem o ustosunkowanie się do zagregowanych (miesięcznych i rocznych) statystyk udostępnianych przez ARE. Fakty nie zgadzają się z Twoimi teoriami o miksie energetycznym w Polsce?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz mar 09, 2025 11:40 am

Wiesz co, nie, nie chce mi się już o tym z Tobą dyskutować. POdałem ci adres PORTALU. Portalu gdzie są dane dzienne i historyczne. Ty jak dzieciak sopjrzałeś jedynie na pierwszą tabelkę z danymi chwilowymi, nawet nie przeczytałeś co to jest i na tej podstawie o 18,32 stwierdziłeś, zę fotowoltaika nie działą. Jak [cenzura] dzieeciak. To i z dzieciakami sobie dyskutuj. Ja mówię pas.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » ndz mar 09, 2025 11:58 am

Zibi pisze:
ndz mar 09, 2025 11:40 am
Wiesz co, nie, nie chce mi się już o tym z Tobą dyskutować. POdałem ci adres PORTALU. Portalu gdzie są dane dzienne i historyczne. Ty jak dzieciak sopjrzałeś jedynie na pierwszą tabelkę z danymi chwilowymi, nawet nie przeczytałeś co to jest i na tej podstawie o 18,32 stwierdziłeś, zę fotowoltaika nie działą. Jak [cenzura] dzieeciak. To i z dzieciakami sobie dyskutuj. Ja mówię pas.
coś słabo jak na gościa co wspierał walkę z pustyniom w Sudanie południowym :)21
tak tak 2000 mm opadów rocznie i 280 dni deszczowych ale czemu nie jak kasa płynie :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz mar 09, 2025 1:37 pm

Zibi pisze:
Wiesz co, nie, nie chce mi się już o tym z Tobą dyskutować.
Nie dziwię się. Zupełnie.
Nie chcesz przyjąć do wiadomości "faktów autentycznych" i próbujesz forsować swoje opinie, mając nadzieję że nikomu nie będzie chciało się sprawdzić czegoś u źródła. A jak ktoś podaje Ci oficjalne dane o miksie energetycznym (wykresy z ARE), pomijasz je jako nieistniejące. Nadal nie doczekałem się do nich komentarza...

Czaruj się dalej, że mamy czysty prąd (bo sadza nie wypada z gnaizdka w ścianie).
Zibi pisze:
Ja mówię pas.
Miękka gra. Kontrę się daje, albo licytuje w obronie. Brydż to sztuka :wink:

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz mar 09, 2025 3:08 pm

Z osobami, które nie potrafią ze zrozumieniem przeczytać tekstu się nie dyskutuje. Jaki jest w Polsce mix energetyczny średnio inteligentne dziecko w 3 klasie podstawówki wie. Taki w wieku gimbazy wie, ze Niemcy każdej zimy od wielu lat uruchamiają dodatkowe bloki węglowe. I nie, nie powracają do węgla, w 2024 roku o 12 procent zwiększyli źrodła OZE i aż o 90 % wrosła ilość zezwoleń na elektrownie wiatrowe które właśnie obecnie są budowane. W samej biomasie zrobili w 2024 roku 110 MW z czego dwie to przebudowane elektrownie węglowe. W 2024 roku produkcja prądu z węgal spadła do najniższego poziomu.
Trudno więc dyskutować z człowiekiem który nie ma podstaw a wpływy z fotowoltaiki sprawdza po zachodzie słońca. I to już jest naprawdę ostatni post do Ciebie.

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » ndz mar 09, 2025 7:27 pm

,, W samej biomasie zrobili w 2024 roku 110 MW z czego dwie to przebudowane elektrownie węglowe. ,,

do biomasy sie dopłaca za produkcje energii i to dużo a niemcy potrafia liczyć [ handel co2 i temu podobne gówna ]

to tak w skrócie
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz mar 09, 2025 9:18 pm

piotr-stihl pisze:
ndz mar 09, 2025 7:27 pm
,, W samej biomasie zrobili w 2024 roku 110 MW z czego dwie to przebudowane elektrownie węglowe. ,,

do biomasy sie dopłaca za produkcje energii i to dużo a niemcy potrafia liczyć [ handel co2 i temu podobne gówna ]

to tak w skrócie
NIe za produkcję ale za budowę. Dopłaca się dokładnie tyle co w Polsce czyli nawet 70 procent. Rouzmiem, ze te 135 miliardów dopłaconych do górnictwa wcale nie zakłoca tego obrazu.

mazeniak

Post autor: mazeniak » ndz mar 09, 2025 9:30 pm

te 135 mld mimo wszystko zostalo w polsce
w przeciwienstwie do dotacji dla produkcji chinskich czy niemieckich
jako ze to nie my produkujemy wiatraki panele etc

wiec te "dotacje" to de facto kredyty
ktore musimy splacac my

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz mar 09, 2025 9:42 pm

Zibi, mój ulubiony interlokutorze,

Na początek pominę milczeniem Twoje docinki o dzieciach z 3 klasy, gimbazie, itd jako niemerytoryczne.
Mieszasz pomarańcze z jabłkami jak zwykle. A stwierdzenia są równie precyzyjne, jak zalecenia sprawdzenia dziennego udziału przy pomocy danych chwilowych.
tabela jest podpisana - "PRZEPŁYW CHWILOWY"
Stwierdzenie "o 12 procent zwiększyli źrodła OZE" nie oznacza nic. Napompowali je o 12%? Zwiększyli moc zainstalowaną? Skonsumowaną?
Stwierdzenie "o 90 % wrosła ilość zezwoleń na elektrownie wiatrowe które właśnie obecnie są budowane" również nic nie oznacza. Wiatrak się kręci jak wieje. Jak nie wieje to stoi i wygląda. Dla utrudnienia dodam, że nawet jak się kręci, to nie znaczy że dostarczy prąd do sieci. No i zezwolenie prądu nie wygeneruje...

Nie wiem skąd bierzesz swoje numerki, ale te dane są łatwe do sprawdzenia (a lubię sprawdzać różne takie randomowe dane o niskiej wiarygodności).
Łącznie elektrownie odnawialne wyprodukowały około 275,2 TWh energii elektrycznej w 2024 r., o 4,4% więcej niż w 2023 r. (267 TWh). Udział energii odnawialnej wytworzonej w Niemczech w obciążeniu, czyli miksie energii elektrycznej wychodzącej z gniazdka, wyniósł 56 procent w porównaniu do 55,3 procent w 2023 r.
W 2024 r. udział energii wiatrowej na lądzie spadł do 110,7 TWh (2023: 115,3 TWh), podczas gdy produkcja na morzu była nieznacznie wyższa niż w roku poprzednim i wyniosła 25,7 TWh (2023: 23,5 TWh). Rozwój energii wiatrowej pozostaje jednak znacznie w tyle za zaplanowanym planem. Do listopada 2024 r. zainstalowano tylko 2,44 gigawatów (GW) energii wiatrowej na lądzie, w porównaniu z planowanymi 7 GW.
Źródło: https://www.ise.fraunhofer.de/en/press- ... -time.html

Wzrost produkcji z OZE o 4,4% ale...
Wzrost udziału energii z OZE z 55,3 do 56%, czyli tylko 0,7%.
Procenty dotyczące wiatru możesz sobe sam policzyć.
Trochę inne dane, niż to co podałeś (bez źródeł zresztą, co w sumie dyskwalifikuje je na samym starcie).
Niestety sadza dalej leci z gniazdka w ścianie. Nawet tego czystej rasy niemieckiego gniazdka.

ps
I ustosunkuj się do tych zagregowanych statystyk z ARE jeśli łaska.

pps
Albo tkwij nadal w swoim przekonaniu.
Na tym forum chyba jeszcze nie było przypadku, aby kogoś przekonać do zmiany zdania przy pomocy faktów 8)

mazeniak

Post autor: mazeniak » ndz mar 09, 2025 9:44 pm

Kostuch pisze:
ndz mar 09, 2025 9:42 pm
Na tym forum chyba jeszcze nie było przypadku, aby kogoś przekonać do zmiany zdania przy pomocy faktów 8)
hehe

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz mar 09, 2025 10:16 pm

Och.
I jeszcze to
Zibi pisze:
ndz mar 09, 2025 3:08 pm
Niemcy każdej zimy od wielu lat uruchamiają dodatkowe bloki węglowe
Musisz koniecznie powiedzieć Niemcom, że zima nie trwa cały rok. Niech się ogarną.

https://www.energy-charts.info/charts/p ... tems=4w2wg

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn mar 10, 2025 12:48 pm

Gdyby ktoś chciał poczytać

https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/pr ... 4asES2JFEg

Udział energii ze źródeł odnawialnych w ogrzewaniu i chłodzeniu osiągnął w 2023 roku 26,2%, czyli najwyższa wartość od rozpoczęcia serii czasowych w 2004 roku (11,7%). ♻️⚡️
Najwyższe udziały w:
🇸🇪Szwecja (67,1% energii ze źródeł odnawialnych)
🇪🇪 Estonia (66,7%)
🇱 🇻Łotwa (61,4%)
Najniższy w:
🇮🇪 Irlandia (7,9%)
🇳🇱 Holandia (10,2%)
🇧🇪 Belgia (11,3%)

Dla przypomnienia - prąd w Szwecji jest 3 razy tańszy od prądu w Polsce.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn mar 10, 2025 1:34 pm

Szkoda tylko, że cena prądu nie jest skorelowana z udziałem oze
W Estonii z jej rekordowym udziałem cena jak w Belgii z minimalnym udziałem (cena netto nawet niższa w Belgii :)21 )

Obrazek
https://www.money.pl/gospodarka/mamy-pr ... 9296a.html

Awatar użytkownika
Ironcruz

Post autor: Ironcruz » sob kwie 12, 2025 12:16 pm

Dobre wieści: https://spiritsciencecentral.com/its-co ... ompletely/

Z książki:
"W latach 70. XX wieku naukowcy odkryli, że z warstwa ozonowa coś jest nie tak. Stawała się coraz cieńsza i pojawiły się w niej duże dziury, zwłaszcza nad biegunem południowym. Przyczynq okazały się chlorofluorowęglowodory, czyli CFC, zwane też gazem pędnym. Znajdowały się między innymi w aerozolach z lakierem do włosów oraz w lodówkach i zamrażarkach. Kiedy CFC stykały się z cząsteczką ozonu, rozkładały 1 z 3 atomów tlenu. Pozostawał tylko 02 czyli tlen, który jakby nigdy nic przepuszczał promieniowanie ultrafioletowe. Na szczęście wiele krajów podpisało porozumienie, dzięki któremu zakazano stosowania CFC. Minęło jeszcze sporo czasu, zanim dziura się zasklepiła. W 2000 roku była największa: tak duża jak cała Ameryka Północna. Ale na zdjęciach satelitarnych z 2017 roku wyraźnie widać, że się zmniejszyła. Naukowcy uważnie przyglądają się warstwie ozonowej. Zmiana klimatu może spowodować ponowne tworzenie się dużych dziur ozonowych, możliwe też jednak, że warstwa ozonowa zrobi się tak gruba, że przestanie przepuszczać potrzebną ilość światła ultrafioletowego. Dziura jest niedobra. .. ale zbyt gruba warstwa też."
Tytus

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » wt kwie 29, 2025 6:16 pm

upadek sieci energetycznej hiszpańsko portugalskiej spowodowany nad produkcjom zielonej energii i brakiem możliwości buforowania system upadł prawie na 24h unio rób nam dobrze :)21

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » śr kwie 30, 2025 3:55 pm

Daj link do jakiegoś technicznego opracowania fakapu zamiast rzucać przyczynami z kapelusza, równie dobrze to zepsuli ruscy albo ufoludki :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr kwie 30, 2025 5:28 pm

Chwilę musisz poczekać, w "sieci "jeszcze redagują oficjalny przekaz, "nczas" już dopracowuje szczegóły a w"dorzeczy" szukają nazwiska do podpisu wywiadu, jeszcze chwila, jeszcze trochę....niestety telegram nie dosłał info, bo nie było prądu. Ale czy to w ogóle problem dla koszulkowców siedzących na blokadach? " nie dla takiej uni nic nie robiłem...." :wink:
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr kwie 30, 2025 6:52 pm

Takayuki pisze:
śr kwie 30, 2025 3:55 pm
Daj link do jakiegoś technicznego opracowania fakapu zamiast rzucać przyczynami z kapelusza, równie dobrze to zepsuli ruscy albo ufoludki :)21
jak znasz francuski to śmiało na oficjalna stronę RTE to ci co podają kroplówkę hiszpani 1.5TWh ze złego atomu :)21
a tu masz po polsku i taka informacja ukrywana przez 3 dni jak śmierć Stalina :)21https://www.youtube.com/watch?v=cXAWpaRB2y8

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”