Poziom oleju w skrzyni automtycznej...
Moderator: Mroczny
Poziom oleju w skrzyni automtycznej...
Hej. Jak prawidłowo zmierzyć poziom oleju w skrzyni automatycznej?
Trzy m-ce temu poleciłem wymienić olej w skrzyni (według książki 4,5l (4,8-4,0 dopuszalne)). Gość wpisał na fakturze 5l oleju. Teraz sprawdzam olej w skrzyni na bagnecie i moje zdziwienie: oleju jest jeszcze raz tyle co powinno (widać na miarce).
Mam 2 sprzeczne informacje:
-jedni mówią, że olej w skrzyni aut. sprawdza się jak jest rozgrzany
-drudzy twierdzą, że tak jak w silniku czyli zimny
Przestraszył mnie jeden mechanik (ten za "zimnym" wariantem), że jeśli jest za dużo oleju w skrzyni to niebawem rozszczelni mi się ona i będę miał wycieki (uszczelki do wymiany)!!!
Auto przejechało przez te 3 m-ce ok 3 tys. km.
Proszę o opinie w tej sprawie i rozwianie moich obaw.
Z góry dziękuję (człowiek cały czas się uczy...).
Rafał
Trzy m-ce temu poleciłem wymienić olej w skrzyni (według książki 4,5l (4,8-4,0 dopuszalne)). Gość wpisał na fakturze 5l oleju. Teraz sprawdzam olej w skrzyni na bagnecie i moje zdziwienie: oleju jest jeszcze raz tyle co powinno (widać na miarce).
Mam 2 sprzeczne informacje:
-jedni mówią, że olej w skrzyni aut. sprawdza się jak jest rozgrzany
-drudzy twierdzą, że tak jak w silniku czyli zimny
Przestraszył mnie jeden mechanik (ten za "zimnym" wariantem), że jeśli jest za dużo oleju w skrzyni to niebawem rozszczelni mi się ona i będę miał wycieki (uszczelki do wymiany)!!!
Auto przejechało przez te 3 m-ce ok 3 tys. km.
Proszę o opinie w tej sprawie i rozwianie moich obaw.
Z góry dziękuję (człowiek cały czas się uczy...).
Rafał
LC100 4,2TD, 4 Runner 3.0V6 aut.
-
- jestem tu nowy...
Jak za dużo, to źle będzie przełączać biegi, może szarpać, mogą "wysiąść" tłoczki i zaworki w hydraulice i w końcu może rozszczelnić się skrzynia.
Na miarce masz cztery wskazania: COLD MIN i MAX oraz HOT MIN i MAX. Najlepiej sprawdzać na gorąco i przy pracującym silniku, po ok 10 min jazdy olej w skrzyni jest już rozgrzany, dźwignią wybierasz pokolei wszystkie przełożenia na kilka sekund i wracasz w położenie N i sprawdzasz poziom oleju. Jak za dużo to giętka rurka w miejsce miarki i ściągasz. Wskazanie COLD służy w zasadzie do nalewania oleju w czasie wymiany, lejesz do MAX przy COLD, jedziesz-rozgrzewasz skrzynie i potem sprawdzasz czy po rozgrzaniu nie przekracza MAX przy HOT.
Przeca to takie proste
Na miarce masz cztery wskazania: COLD MIN i MAX oraz HOT MIN i MAX. Najlepiej sprawdzać na gorąco i przy pracującym silniku, po ok 10 min jazdy olej w skrzyni jest już rozgrzany, dźwignią wybierasz pokolei wszystkie przełożenia na kilka sekund i wracasz w położenie N i sprawdzasz poziom oleju. Jak za dużo to giętka rurka w miejsce miarki i ściągasz. Wskazanie COLD służy w zasadzie do nalewania oleju w czasie wymiany, lejesz do MAX przy COLD, jedziesz-rozgrzewasz skrzynie i potem sprawdzasz czy po rozgrzaniu nie przekracza MAX przy HOT.
Przeca to takie proste

Hej. Wszystko już jasne - oleju w skrzyni jest w sam raz (pod HOT) - musiałem źle wyciągać bagnet i niechcący go smarować olejem, bo w warsztacie badaliśmy kilka razy i było okej
!
Całe szczęście bo już myślałem, że szykują się kłopoty i wydatki, a tak można spokojnie jeździć....
Dzięki za pomoc. Miłego weekendu koledzy.
Rafał

Całe szczęście bo już myślałem, że szykują się kłopoty i wydatki, a tak można spokojnie jeździć....
Dzięki za pomoc. Miłego weekendu koledzy.
Rafał
LC100 4,2TD, 4 Runner 3.0V6 aut.
No i okazało się, ze miałem prawie litr za dużo oleju w skrzyni
to teraz mam pytanie, jeśli przejechałem tak niecałe 2000 km bez szaleństw czy skrzynia dostała bardzo w (_|_) ?
A może ktoś z Was może mi polecić dobrego mechanika z Łodzi (prv oczywiście żeby nie było posądzenia o reklamę:)) ? Probuje trzeci zakład i w trzecim dają ciała.

A może ktoś z Was może mi polecić dobrego mechanika z Łodzi (prv oczywiście żeby nie było posądzenia o reklamę:)) ? Probuje trzeci zakład i w trzecim dają ciała.
Obecnie: szukam
Było: Toyota 4Runner SR5.
Olej ustawiłem na odpowiednim poziomie jak tylko sie zorientowałem, ze jest go za dużo. Wycieków na razie tez nie zauważyłem wiec może nie będzie tak źle. A swoja droga zastanawiam się, czy jeśli przez taką akcję padłaby mi skrzynia czy jest jakaś szansa na dochodzenie swoich praw od warsztatu ? Bo jeśli nie to tak na prawdę ich działalność jest bardzo przyjemna, kasa płynie a odpowiedzialności nie ma.
Obecnie: szukam