przyklęk świateł

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Roch

przyklęk świateł

Post autor: Roch » pn sie 27, 2007 10:25 pm

nie śiweco. w dwusecie.
ani mijania ani drogowe, postojowe działają.
Jak gałę od świateł się pociągnie do siebie to długie świecą [wracałem w ten sposób na długich 30km do domu. dobrze ze halogeny padly mi wcześniej bo byly z długimi zblokowane ;]
dodam jeszcze, ze nie obłożyłem ich jeszcze przekaźnikami. [shit. przeciez mam na to jeszcze czas!]

i teraz pytania:
Gdzie grzebac, zeby zaswiecily?
niesmiało podejrzewam ten wielowajhowy diwajs pod kierownicą, ale wolalbym sie upewnic, ze to tam zanim zaczne to rozbierac.
przychodzi wam do glowy jakis test, ktory skieruje mnie gdzies indziej?
Landrąver Discovęry 200tdi

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn sie 27, 2007 10:27 pm

Zmień auto :lol: łatwiej niż doprowadzić istalację do porządku
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » pn sie 27, 2007 10:35 pm

Kwestia 10 minut zeby sprawdzic ale prawdopodobnie usmazyles wlacznik swiatel :)21

Maly Tips, zewrzyj baypasem w kostce styki od swiatel, zmierz napiecie na zarowkach, jak bedzie w normie nie rozniace sie zbytnio od napiecia na akumulatorze (na aku tez zmierz przy wlaczonych swiatlach) to nie zakladaj przekaznikow tylko zaloz automatyczny wlacznik swiatel z AMT, ma przekazniki wbudowane i oszczedzi Ci wlacznik i portfel. Koszt chyba 45zl, wlacza najpierw swiatla pozycje potem po wylaczeniu dogrzewania swiec po 5sek dopiero mijania.

Jezeli po baypasie napiecie rozni sie znacznie czyli powyzej 1V to zaloz przekazniki bezposrednio przy lampach, swiatla ozyja a i wlacznik bedzie mial lzej.

Wlacznik o ile nie upalily sie blaszki da sie rozebrac i chwilowo zregenerowac ale zalecana wymiana na nowy albo automat do wlaczania swiatel.

Zdejmij obudowe kierownicy, dwa wkrety od spodu i masz po lewej wtyczki polokragle, tam sprawdz multimetrem czy wlacznik dziala i zewrzyj kabelkami styki od swiatel ale na podlaczonych kostkach od tylu.

Z glowy Ci nie podam kolory kabli i numery stykow bo robilem to prawie dwa lata temu.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » pn sie 27, 2007 10:38 pm

merci boq

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » wt sie 28, 2007 9:44 am

Mam to w Disco(choć tylko z jednym światłem) :wink:
Miałem w Serii, dwa się skończyły :roll: W Serii padło już gdzieś za kolumną... na przełącznikach wszystkich jest prąd, ale do świateł już nie dochodzi, więc chyba w wiązce się posrało(nie wiem czy to idzie przez przekaźniki), poradziłem sobie prosty sposób, poprowadziłem nową zapasową instalacje 8)
CJ możesz po mnie jeździć :)21
SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » wt sie 28, 2007 10:37 am

Tapeworm pisze: poprowadziłem nową zapasową instalacje 8)
ale jestes fuszer... :)3

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » wt sie 28, 2007 6:05 pm

widzisz Olo elektryk na urlopie, a ja wiązki pruć nie zamierzałem bo bym przez tydzień z garażu nie wyjechał... traktuje to jako rozwiązanie tymczasowe więc o fuszerkę mnie nie posądzaj, ja potrzebuje tego samochodu na co dzień, więc na szybko musiałem się kreatywnością wykazać :wink:

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » wt sie 28, 2007 6:08 pm

Tapeworm pisze:widzisz Olo elektryk na urlopie, a ja wiązki pruć nie zamierzałem
wiazka w serii.... trzy kabelki :)21

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » wt sie 28, 2007 6:11 pm

U mnie jest ich trochę więcej :wink: Ale przynajmniej mam więcej niż dwa kolory, bo te twoje 3 kabelki to chyba made by moli :)21

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » wt sie 28, 2007 6:13 pm

Tapeworm pisze:bo te twoje 3 kabelki to chyba made by moli :)21

czyli prosto sprawnie i niezawodnie :lol:

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » wt sie 28, 2007 6:17 pm

To co ty mi tu od fuszerek wyzywasz :wink: Jak będę miał kiedyś wenę i samochód na zastępstwo to wszystko rozbebeszę i od nowa położę 8) Bo jak grzebałem ostatnio i na wiązce(z którą jest problem) znalazłem metkę LUCAS, to mnie krew zalała :)21

Awatar użytkownika
Arthurrr

Post autor: Arthurrr » śr sie 29, 2007 3:49 pm

Fussible link padły, znaczy się atrapy bezpieczników w postaci drucianego apgrejdu. Cztery takie są, w dyskotekach od 93 roku chyba. Schowane w parcianym kondomie za zbiornikiem spryskiwaczy. Trzeba na powrót połączyć, po uprzednim solidnym oskrobaniu miedzi.

Wariant z wypalonym przełącznikiem świateł możliwy również bardzo. Po wyekstrachowaniu przełącznika z kierownicy może być nie widać wytopionego plastiiku, smrodu spalenizny i podobnych objawów. Trza rozebrać i obejrzeć w środku. Przywrócenie do stanu pierwotnego (styków i kształtu całości) ryzykowne, ale możliwe.
Jeśli styki były wypalone, przekaźniki musowo założyć.
Jeśli nie były wypalone, bo padły fussible, też założyć przekaźniki. Chyba, ze masz wersję sunseeker, w której - wszystko na to wskazuje, a zwłaszcza przestrzeń pod plastikami przy nodze sprzęgłowej kierownika - przekaźniki są już umieszczone.

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » śr sie 29, 2007 5:57 pm

Mam wersje sunseeker ale przekaznikow swiateł nie stwierdziłem - a szukałem kiedys. z boczku przy nogach pod plastikami jest kilka perzekażnikow ale zaden nie halasowal przy wlaczaniu swiatel.

Awatar użytkownika
Arthurrr

Post autor: Arthurrr » czw sie 30, 2007 11:31 am

Ha, cóż, tego, no właśnie, więc to potwierdza, że nie ma dwóch jednakowych landrowerów.

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » ndz wrz 02, 2007 10:21 pm

Drodzy państwo, na dzisieszej lekcji zajmiemy się rozbieraniem na czynniki pierwsze [jak się na końcu okaże zupełnie nie potrzebnie] włącznika świateł w Lornecie.
Rzeczony włącznik znaduje się na rys.1 i rys.2 - widok od tyłu.
Obrazek
rys.1

Obrazek
rys.2

Aby go w ogóle wyjąć spod kierownicy należy zdjąc plastikowe osłony kolumny kierownicy, odłączyć dwa konektorki z kablami i zwalniając dwa zatrzaski [1]-rys.1 (na zdjęciu widać tylko jeden) wysunąć całość.
Buła z masłem.

Następnie, już w domciu, przystępujemy na początek do demontażu gały.
Wykręcamy śrubkę [2]-rys.2, delikatnie podważamy dekielek [3]-rys.3, zwalniamy zatrzask [4] i zdejmujemy dekielek precz.
Obrazek
rys.3

Rys.4 przedstawiam nam, drodzy państwo, co kryje gała w sobie - czyli... włącznik[5].
Obrazek
rys.4

Rys.5 - włącznik od zaplecza.
Obrazek
rys.5

Aby go rozebrać zwaniamy 4 zatrzaski [6-8] - czwartego nie widać.
Rys.6 - to rozłożony włącznik, czyli [9] - blaszki z prundem i [10] blaszka zwierająca te pozostałe w zleżności od położenia przełącznika.
Obrazek
rys.6

Te na zdjęciu są w całkiem dobrej kondycji, więc przecieramy je tylko delikatnie. W przypadku stwierdzenia spalenizny czyścimy bardziej ambitnie, lub reanimujemy w siakiś inny sposób. Nie wiem jaki.
Przy tej czynności nierozważnie kręcimy kółkiem od blaszki [10], co powoduje, że 4 sprężynki, kulka, kółko i sama blaszka latają rykoszetami po pokoju.
Obrazek
rys.7

Klnąc zbieramy wszystko z podłogi rys.7, delikatnie już składamy do kupy (kulka ciągle lubi strzelać), zatrzaskujemy, wkładamy na miejsce, zatrzaskujemy dekielek, zakręcamy.
To ciągle buła z masłem.

Jeśli włącznik nadal nie działa znaczy problem tkwi głębiej, w - powiedzmy - głowicy.
I tu sie zaczyna kama sutra.

Wykręcamy od strony pinów od kabli dwa wkręty rys.2, zwalniamy przy pomocy trzech rąk, zębów i sześciu śrubokrętów 3 zatrzaski [11] rys.8, [12] rys.9, [13] rys.10, by zdjąć dekielek z przyciskiem od awaryjnych [14] rys.11.
Obrazek
rys.8

Obrazek
rys.9

Obrazek
rys.10

Obrazek
rys.11

I wtedy (jeśli to robimy pierwszy raz) wylatują nam ze środka: blaszka od kierunkowskazów [15], dwa popychacze (!?) z roleczkami [16] i zapadka [17].
Mamy w ten sposob - prócz małych - trzy duże części na wierzchu: [18] gałę z zawiasem, [14] dekielek z włącznikiem awaryjnych i [19] część ze stykami.
Z tej ostatniej wydłubujemy wózek [20]rys.12 z blaszkami [21]rys.13 jeżdżącymi po stykach [22]rys.14 i zmieniającymi nam światła.

Obrazek
rys.12

Obrazek
rys.13

Obrazek
rys.14

Czyścimy części odpowiadające za kontakt, przy wyjmowaniu blaszek z wózka uważamy na sprężynki rys.15.

Obrazek
rys.15

Póki wszystko jest na wierzchu rozkminiamy co z czym zwiera żeby było jasno.
Wózek składamy do kupy, montujemy go na swoim miejscu i zaczynamy nucic mantrę bo nam się przyda za chwilę koncentracja fakira.

Składanie całości proponuję zrobić w takim porządku:
-Na samo dno dekielek z awaryjnymi;
-W zawias gały upychamy zapadkę [17] i dwa popychacze [16] (pasują tylko w jednym miejscu);
-Zawias montujemy w dekielku tak, aby nie wypadły drobiazgi z punktu powyżej;
-W zawias montujemy blaszkę od kierunków [15];
-Wieńczymy dzieło zatrzaskując na to część ze stykami [19], naciskając w odpowiednim momencie przycisk od awaryjnych i zgrywając go ze sprężynką wystającą z części ze stykami.
-Wkręcamy wkręty.

Okazało się, że cała ta gimnastyka była w moim przypadku nie potrzebna [shit], bo rozkminiając w odpowiednim momencie pracę wózka na stykach wydedukowałem, że prąd w konektorze z grubymi pinami powinien być na obu skrajnych.
U mnie jest na jednym.

Czyli teoria z dżołkiem fussible linek wydaje się być na obecną chwilę najtrafniejsza.

CDN...

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz wrz 02, 2007 10:33 pm

Po primo do pełnego styku szukaj kumla złotnika co posrebrzy styki ( dla niego 5 min. dla syfa lata)
Po duo daj dwa niezależne przekaźniki i nie jak radzi @Bociek bo msz większą niezależność i znacznie łatwiejszą naprawę w razie godz.W
Tercio przeglądnij wszystki możliwe styki(konektory) i pryśnij jedynym słusznym BALISTOLEM ( do dostania tylko w sklepach myśliwskich lub za miedzą na Odrze w każdej kaufhali) żadnego WD40 czy innego gówna
Qwadro jeżeli pojawia się zielony nalot natychmiast albo szybciej przeglądnij wiązkę i zrób szkukówki
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » ndz wrz 02, 2007 10:41 pm

klucz13 pisze:Po duo daj dwa niezależne przekaźniki i nie jak radzi @Bociek bo msz większą niezależność i znacznie łatwiejszą naprawę w razie godz.W
Wlasnie z tym bede niebawem walczyl.
Z tymi przekaznikami mam pare pytan:
-gdzie? myslalem, zeby wciac sie w wiązkę pomiedzy zbiornikiem spryskiwaczy a wyrownawczym plynu chlodzacego (strowanie przekaznikami idzie z oryginalnej instalacji a do akumulatora po prund nie daleko);
-czy osobno na kazda strone? - tu mi kluczu juz odpowiedziales;
-czy do dlugich wystarczy jeden?

a i jak to zabezpieczyc? wypadaloby chyba - w mysl koszernosci - fussible linka wszystko oplesc ;]

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » ndz wrz 02, 2007 10:51 pm

Jak sie wepniesz w kable blisko lamp to ratujesz tylko obwod mijania a jakby nie bylo na pozycjach tez wisi te 50W

Zmierz roznice napiec przy wlaczniku i przy lampach. Jezeli roznica nie bedzie niepokojaca wstaw przy wlaczniku, pod deska. Minimum nowych kabli i minimum wcinek w miejscach narazonych na korozje i utlenianie.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz wrz 02, 2007 10:53 pm

Roch pisze:
klucz13 pisze:Po duo daj dwa niezależne przekaźniki i nie jak radzi @Bociek bo msz większą niezależność i znacznie łatwiejszą naprawę w razie godz.W
Wlasnie z tym bede niebawem walczyl.
Z tymi przekaznikami mam pare pytan:
-gdzie? myslalem, zeby wciac sie w wiązkę pomiedzy zbiornikiem spryskiwaczy a wyrownawczym plynu chlodzacego (strowanie przekaznikami idzie z oryginalnej instalacji a do akumulatora po prund nie daleko);
-czy osobno na kazda strone? - tu mi kluczu juz odpowiedziales;
-czy do dlugich wystarczy jeden?
Gdzie umieścisz i się wepniesz to próndowi to lata czy metr w tą czy tamtą,motaj tak żeby był dostęp i tobie wygornie.Radziłbym cztery linki w "igielicie" 1,5 mm kwadrat w rurce paszla do każdej z lamp
1 masa
2 pozyja
3 krótkie ( mjania)
4 długie (drogowe)
punkt 2 możesz dać 0,75 mm kwadrat
na nowe konektory smar miedziany !!
kuźwa nie daj bóg stracę wizerunek kasztaniarza :)16

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn wrz 03, 2007 7:51 am

klucz13 pisze: stracę wizerunek kasztaniarza
ba...

szmata

#noichuj

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pn wrz 03, 2007 8:25 am

czesław&jarząbek pisze:
klucz13 pisze: stracę wizerunek kasztaniarza
ba...

szmata

na szafot z nim, zdrajca 8)

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » pn wrz 03, 2007 10:04 am

Czas na fusible linki.
Temat o fusible linkach.

Jak juz bylo pisane są za zbiornikiem od spryskiwacza.
Zbiornik jest do błotnika przykrecony 3ma srubami - z góry 17ka od dołu 11ka.

Fusible linki schowane sa w plecionym, pewnie nie palnym, kondomie:
Obrazek

Po zsusunieciu plecionki oczom naszym ukazuja się kolejne, zabezpieczające już każde z czterech fusible linek z osobna:
Obrazek

Po zsunieciu i tych osłon fusible linki w pełnej okazalosci:
Obrazek
Gruby, brązowy to przewód, powiedzmy, własciwy a te cienkie z napisem "fuse link" to fuse link.

Okazuje sie, że wszystkie sprawne.
Ki ch...?
Zanurkowalem pod kierownice, odszukalem kabel od włącznika, w ktorym mial byc prad i znalazlem dupniety PRZEKAŹNIK :oops: pod plasticzkiem w nogach kierowcy.
A nie halasowal i telepal sie jakis czas temu, jak go szukalem, bo był juz w stanie agonalnym.
Czy od długich tez mam szansę gdzieś znaleźć przekaźnik w 200'sunseeker?

I tu ciekawostka ten przekaznik od swiatel mijania zabezpiecza tylko wlacznik [5]rys.4 na gale ale puszcza caly prad na wozek ze stykami [20]rys.12. :o

I jaki płynie morał z całej przypowiastki?
NIGDY...
to znaczy
ZAWSZE słuchaj mądrzejszych kolegów z forum!

Dzieki.

Awatar użytkownika
Arthurrr

Post autor: Arthurrr » pn wrz 03, 2007 4:00 pm

Taaaak, więc jednak to potwierdza, że zdarzają się podobnie wyposażone egzemplarze dyskotek.

Fusible nawet jeśli nie padły, to padną.
Na takiego problema mam coś w zanadrzu.
Coś, co umożliwia pozbycie się diabelskiego wymysłu inżynierów z Sulihull w postaci kondoma parcianego ze sparciałą (w koszernych rocznikach) zawartością.
Ale o tem potem.................................................

Gratuluję Rochu niepotrzebnej, acz analitycznej walki.

Awatar użytkownika
Ptak

Post autor: Ptak » pn wrz 03, 2007 6:03 pm

Podobne a jednak inne
To są cechy osobnicze i basta !! !!
LR Disco 300
LR SIII reanimacja
Chodój łópiesz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”