wielozblocze - patent Szwedow

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » sob lis 25, 2006 2:48 pm

Juz kiedys pytalem o wieloblok - w typie talii zeglarskiej - ale nikt tego w OR nie wdzial.

Ale prawdą jest, ze nie zawsze siłą, ale sposobem - mozna sie wyratowac.

Chocby tydzien temu.
Auto paskudnie powiedszone na zderzakach.
Godzina wykopywania, potem lina podpieta do GR-a - i ani nie drgnelo:
[url]http://2006_11_18.fajnafotka.pl/default_EntTyp_ClassicPhotoDetail.aspx?cgUID=9927&pageNo=2&conUID=374541&photoNr=33[/url]

Ale potem, 4 osoby wlasnymi rekami, wyciagnelo go w 10 sekund. Ale sposobem:
[url]http://2006_11_18.fajnafotka.pl/default_EntTyp_ClassicPhotoDetail.aspx?cgUID=9927&pageNo=3&conUID=374547&photoNr=39[/url]

Sposob znany z Mlodego Technika sprzed 30 lat...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Tapeworm

Post autor: Tapeworm » sob lis 25, 2006 2:54 pm

pezet pisze:Juz kiedys pytalem o wieloblok - w typie talii zeglarskiej - ale nikt tego w OR nie wdzial.

Ale prawdą jest, ze nie zawsze siłą, ale sposobem - mozna sie wyratowac.

Chocby tydzien temu.
Auto paskudnie powiedszone na zderzakach.
Godzina wykopywania, potem lina podpieta do GR-a - i ani nie drgnelo:
[url]http://2006_11_18.fajnafotka.pl/default_EntTyp_ClassicPhotoDetail.aspx?cgUID=9927&pageNo=2&conUID=374541&photoNr=33[/url]

Ale potem, 4 osoby wlasnymi rekami, wyciagnelo go w 10 sekund. Ale sposobem:
[url]http://2006_11_18.fajnafotka.pl/default_EntTyp_ClassicPhotoDetail.aspx?cgUID=9927&pageNo=3&conUID=374547&photoNr=39[/url]

Sposob znany z Mlodego Technika sprzed 30 lat...
wyjasnij jaka jest zasada tej metody :-?
SeriaIII made by craftsmen-driven by psychos

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » sob lis 25, 2006 3:03 pm

- jak widac na zalaczonym obrazku :)

Drugie auto sluzy tylko do napiecia liny, a kiedy juz jest naprezona - ciagnie sie ją w bok.

Inny wariant:
podwojna lina przywiazana do drzewa lub innego auta, nastepnie 2 (4 lub wiecej) osoby ciagna na boki, w polowie jej dlugosci.
Jesli lina jest dluga, to przełożenie sil jest bardzo duze. Moze nawet wystarczy do wyciagniecia na wprost wklejonego auta?

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lis 25, 2006 3:37 pm

Salata123 pisze: ps. hiliftem się łatwiej (lżej) ciągnie niż tirforem... tylko ma wielki minus, że co metr trzeba przepinać... (mowa o suzuce)
i pół tego metra idzie na napięcie sznurków

tak naprawdę to wszystko się przydaje: i elektryk i tirfor i hilift... i czasem dalej mało :)21

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » sob lis 25, 2006 5:15 pm

pezet pisze:- jak widac na zalaczonym obrazku :)

Drugie auto sluzy tylko do napiecia liny, a kiedy juz jest naprezona - ciagnie sie ją w bok.

Inny wariant:
podwojna lina przywiazana do drzewa lub innego auta, nastepnie 2 (4 lub wiecej) osoby ciagna na boki, w polowie jej dlugosci.
Jesli lina jest dluga, to przełożenie sil jest bardzo duze. Moze nawet wystarczy do wyciagniecia na wprost wklejonego auta?
I ciekawe kto wpadl na ten pomysl 8) :lol:
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » sob lis 25, 2006 5:19 pm

Marcin-Kraków pisze:
pezet pisze:- jak widac na zalaczonym obrazku :)

Inny wariant:
I ciekawe kto wpadl na ten pomysl 8) :lol:
No i kto sznurek naciągał :)21

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » sob lis 25, 2006 7:17 pm

yankee pisze:
ps. hiliftem się łatwiej (lżej) ciągnie niż tirforem...
To kwestja długosci rury hihi do tirfora :wink:
To fakt... ale za długa rura do tirfora to porażka... bo trzeba „za nią biegać” na boki – mam taką akurat :)21 i hiliftem idzie lżej :D (ale i tak wole tirfora :P )
mroczny pisze:i pół tego metra idzie na napięcie sznurków
Heh, po to masz pas transportowy żeby wybrać luz w kilku machnięciach jego ściągaczem i tym samym nic nie tracisz na napięcie... bo te pasy się nie rozciągają :D
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Faja

Post autor: Faja » ndz lis 26, 2006 9:51 pm

Hi lift + pasy ładunkowe. Działa wyśmienicie.
Różne diesle teraz vitara tdi.

wiesław kalicki

Post autor: wiesław kalicki » ndz lis 26, 2006 10:28 pm

w żeglarstwie nazywa się to pompowanie
głównie przy napinaniu fałów foka i grota oczywiście w obecnych jachtach metoda nie znana
wolę jeździć land cruiserem niż naprawiać
land rovera

Adamo

Post autor: Adamo » pn lis 27, 2006 3:24 pm

Faja pisze:Hi lift + pasy ładunkowe. Działa wyśmienicie.
Wyśmienicie to działa winda mechaniczna :)21

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn lis 27, 2006 5:31 pm

Salata123 pisze:
yankee pisze:
ps. hiliftem się łatwiej (lżej) ciągnie niż tirforem...
To kwestja długosci rury hihi do tirfora :wink:
To fakt... ale za długa rura do tirfora to porażka... bo trzeba „za nią biegać” na boki – mam taką akurat :)21 i hiliftem idzie lżej :D (ale i tak wole tirfora :P )
mroczny pisze:i pół tego metra idzie na napięcie sznurków
Heh, po to masz pas transportowy żeby wybrać luz w kilku machnięciach jego ściągaczem i tym samym nic nie tracisz na napięcie... bo te pasy się nie rozciągają :D
chyba w suzuce :)21
w parchu, choćbyś nie wiem jak wybierał, i tak pierwsze pół metra hilifta nie drgnie autem

Awatar użytkownika
Majkello

Re: wielozblocze - patent Szwedow

Post autor: Majkello » wt lis 28, 2006 2:55 pm

Klamer pisze:
Kiedys uslyszalem historie, jak to Szwedzi (...)mieli line z wielozbloczami - podobno przy uzyciu wlasnych rak Suze z najwiekszej melasy wyjmowali i to na luzie.Jaka do tego powinna byc lina i ile kólek na wielozbloczu musi byc coby wyciagnac?liczac sile dwa do jednego na pare kolek to przy przylozeniu 100kg przy dwoch wielozbloczach z szescioma kolkami to i nawet 3200kg mi wychodzi.Myle sie?
Używałem wielokrążka jak jezdziłem łada Nivą i nie miałem jeszcze zadnego szpeju offroadowego. Delikatnie mówiąc - nie polecam. Wielokrążki miały po 3 kółka, (przełożenie 6:1) oraz kiepsko rozwiązene łozyskowanie ślizgowe. Wściekle walcząc można było przeciągnąć samochód po PŁASKIM, sypkim piasku w jedną osobę. Ale tak to sam też jechał. Jeśli był chociaz delikatnie zakopany, to wielokrążek i ciągnący nie dawali rady. Dodatkowym utrudnieniem był fakt, że każde wyszarpane centymetry mogły byc szybko stracone, bo nie miało toto blokady.
No i plątały się ciągle te kilometry liny.
Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....

Awatar użytkownika
Majkello

Post autor: Majkello » wt lis 28, 2006 3:14 pm

Piotrul pisze:P=Q/n P-siła Q-ciężar n-ilość krążków
Założenie, że wielokrążek pomnoży nam siłę tyle razy ile ma kółek dotyczy sytuacji w której na kółkach nie mamy tarcia - czyli możliwej tylko we wzorach fizycznych.
Bloczki na tulejach brązowych według PETZLA generują siłę tarcia dochodzącą do 40% obciązenia. To znaczy, ze jak przyczepimy sobie taki bloczek do sufitu i będziemy chcieli podnieść 100 kilo to będzie trzeba zadziałać siłą 140 kg. Bloczki na łożyskach kulkowych w tej sytuacji wymagają tylko 110 kg. Niestety spotykane przezemnie wielokrążki nie miały nawet tulei brązowych, tylko stalowe lub plastikowe w mniejszych modelach
Zeby sensownie wyciągać wklejone samochody potrzeba by było bloczka na łożyskach kulkowych, a taki może być drozszy niż kinetyk albo hujlift.
Michał "Majkello"
UAZ -expect the unexpected....

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt lis 28, 2006 5:49 pm

Czytam czytam i powiem tak. czasami nawet szewc bez butów chodzi i na ostatnią wyprawe Bieszczady, Uraina Rumunia wybrałem sie Land cruiserem BJ73 ( troooszke waży sobie) bez wyciągarki. Zdradzieckie rzeczki bieszczadzkie uwięziły toykę podczas wyjazdu z rzeki. zawisła na moście, przy cofaniu rura wydechwa zagieła sie i utkneła w błocie odcinając całkowicie spaliny co spowodowało że musiałęm wyłaczyć silnik. Próbowalismy kinetykiem ale S3R tylk oslizgał się Rockym po trawie a toyka ani drgneła. Wiem ile wazy wiec już trochę mnie to podłamało. I wtedy postanowiliśmy wykorzystac lifta. dwie tasmy 15 metrowe, jedna taśma od lifta do samochodu, druga tasma od lifta do drzewa, przy drzewie stanłą ser i 3 razy objechał drzewo taśmą, tak aby nie trzeba było się przepinać. W 15 minut toyota została wyciagnięta na brzeg, w sumie chyba 5 przełozeń lifta czyli 5 metrów ciagniecia, ja liftowałem, jak dochodziłem do konca to ppuszczałem ( sym w tym czasie trzymał na hamulcu) a S3R w tym, casie skracał linę owijając ja na drzewie. I da sie, czaem trzeba tylko pomyśleć.

Awatar użytkownika
Big Foot
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Big Foot » sob gru 02, 2006 6:46 pm

Moja wiedza o samochodach jest zerowa (tzn zdałem prawko 2 dni temu :P) ale o jachtach nie mała.
Nawiązując do któregoś z postów poprzednich ( w którym mowa była, że bloczki żeglarskie mają wytrzymałość 30kg) chciałbym podać parę przykładowych wytrzymałości:
Bloki do tali na jachtach ok 10m:
Statyczna: 600kg Chwilowa: 5ton
Małe bloki na żaglowcach:
Statyczna: 3tony Chwilowa: 15ton

Więc takie bloczki chyba nadają się wystarczająco, szczególnie, że zajmują mało miejsca, są lekkie i stosunkowo tanie.
Gorzej z liną....

Pozdrawiam
Big Foot
P.S. Witam Państwa - mój pierwszy post :)

Traf02EK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Traf02EK » sob gru 02, 2006 7:13 pm

Big Foot pisze:Moja wiedza o samochodach jest zerowa (tzn zdałem prawko 2 dni temu :P) ale o jachtach nie mała.
[...]
Małe bloki na żaglowcach:
Statyczna: 3tony Chwilowa: 15ton

Więc takie bloczki chyba nadają się wystarczająco, szczególnie, że zajmują mało miejsca, są lekkie i stosunkowo tanie.
Gorzej z liną....
witam
tak z ciekawosci. ile by kosztowal taki bloczek na żaglowiec co 3 tony wytrzyma??

Awatar użytkownika
Big Foot
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Big Foot » sob gru 02, 2006 8:11 pm

Traf02EK pisze: witam
tak z ciekawosci. ile by kosztowal taki bloczek na żaglowiec co 3 tony wytrzyma??
Takie nie najtaniej, od 300zł, a dobre około 1000 :( ale jeśli chcesz ciągnąć samochód, użyjesz na pewno więcej niż jeden bloczek - ciężar sie rozkłada.

Cena zależy bardzo od łożyska.

2 potrójne bloczki to koszt około 300-400zł. 6 bloczków to około 5 razy mniej potrzebnej siły do ciągnięcia... o ile mniejszy obiad trzeba zjeść :)

na jachcie nie raz widziałem bloczek o wytrzymałości 2t rozlatujacy się na kawałki :( chociaż częściej urywa się kawałek pokładu, rwie żagiel lub łamie maszt :)

P.S.
Nie wpadnijcie tylko na pomysł używania sprzętu do wspinaczek :-? on na bank nie utrzyma samochodu...

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » pn gru 04, 2006 1:49 am

Tak jak pisalem wczesniej dla potrzeb GR'a ( o Zuzie sie nie wypowiadam):
Zaleta w stosunku do torfora jedynie taka, ze po 10m nie trzeba sie przepinac
Wady ( i tu bedzie stado):
Aby sie przeciagnac ponad przyslowiowe 10m trzeba ponad 70m liny,
Bloczki musza byc nie male, czyli z odpowiednia waga, odpowiednim kosztem (cena dobrego ulozyskowania), odpowiednio polaczone.
70m liny, ktora to wytrzyma to tez jakas waga i jakis koszt (nie mowimy o sznurku do snopowiazalki)
Sprobujmy tego nie zaplatac w kufrze (na pace/ w przedziale bagazowym), gdzie lezy np. klucz do kol, np. trapy i stado roznego innego szpeja.

Konkluzia (w przypadku posiadacza GR'a) w teren bedzie duzo lepszy Tirfor bo mniej miejsca, latwiejszy i szybszy do rozplecienia, mniej zachodu, a przede wszystkim DUZO, DUZO, DUZO TANIEJ
Nadal ześwirowany...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”