szybkie pytanie-szybka odpowiedz

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Lesnydziad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz

Post autor: Lesnydziad » śr lis 16, 2016 9:20 am

Cześć!

Czy może ktoś polecić blacharza do zrobienia generalnego remontu blacharskiego nivy? (małopolska, śląsk, podkarpacie) ?

RafałC
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: RafałC » pt lis 18, 2016 11:17 am

Witam
Czy gumowy przegub wału, ten pierścień pomiędzy skrzynią a reduktorem powinien być miękki?, mam ładnie wycentrowany reduktor bocznie natomiast nurkuje górą w kierunku skrzyni i nie da się go ustawić pionowo, są też wyczuwalne ruchy reduktora przód-tył przy przyspieszaniu/zwalnianiu.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pt lis 18, 2016 2:36 pm

RafałC zadajesz trudne pytanie.Ten przegub najlepiej jest ocenić po wyjęciu z samochodu.Pęknięcia koło otworów na śruby eliminują go z dalszej eksploatacji.Natomiast gdy jest zamontowany to tych pęknięć nie widać.Według mnie nie może być on miękki,a nowy dodatkowo jest ściśnięty metalową opaską którą zdejmujesz po zamontowaniu go do samochodu.

Awatar użytkownika
lanaczko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lanaczko » wt lis 22, 2016 1:31 pm

1.7 SPI - jak zapalić na krótko?
Co ciekawe, nie mam kostki (http://jacars.pl/kostka-stacyjki-6styk-p-4254.html) tylko kable podpięte bezpośrednio pod stacyjkę (a przynajmniej tak mi się wydaje. BTW, nie mogłem jej wyjąć a robiłem wg http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... aniya.html)
Niva 2000r., 1.7SPI, bez LPG

luki_34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: luki_34 » ndz lis 27, 2016 12:49 pm

Bry!
Pany mam problem z prądem poprostu gdzieś mi uciekł :)21 na czas małego "remontu" mojej nivki odłączyłem akumulator stała tak bez aku około 2 miesiące teraz po podłączeniu aku jest tak jak by go nie było wcale. Po przekreceniu stacyjki na zapłon zero reakcji, nie swieci oswietlenie wewnetrzne wogole nic. Dodam ze przy elektryce nic nie grzebałem robiłem nowe mocowanie przedniego mostu i takie tam mechaniczne sprawy...
Bezpieczniki sprawdzone dwa razy- ale sprawdze jeszcze raz, aku dobry, silnik to 1.9D Citroen po swapie, Niva z 2000r. "21213"

Może jest jakieś newralgiczne miejsce gdzie może coś zaśniedzieć i nie dochodzi prąd do środka? immobilizera nie ma, komputera jakiegoś chyba też nie???
Niva 1.9D '00 tego nie pomalujesz :)21

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » pn lis 28, 2016 9:44 pm

strasznie trzaskają mi luzy na przegubach wewnętrznych - rok temu zmieniane same przeguby na master sporty. Podejrzewam uszkodzone półosie.
Czy jest sens zmieniać na całe półosie z przegubami tejże firmy?
Czy lepiej jakieś oryginały - jeśli tak to gdzie kupię półosie? bo w jacars widzę tylko przeguby...
niva challenge accepted

KrzysiekM
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KrzysiekM » wt lis 29, 2016 12:03 pm

Witam,
czy do Nivy z 2000 roku można wsadzić wał (skrzynia -> tylny most) i przeguby homokinetyczne z modelu po 2009 r.?

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » wt lis 29, 2016 2:22 pm

p0mian pisze:strasznie trzaskają mi luzy na przegubach wewnętrznych - rok temu zmieniane same przeguby na master sporty. Podejrzewam uszkodzone półosie.
Czy jest sens zmieniać na całe półosie z przegubami tejże firmy?
Czy lepiej jakieś oryginały - jeśli tak to gdzie kupię półosie? bo w jacars widzę tylko przeguby...
Jesteś pewien, że to półoś? Poza wielowypustami, nie ma w niej żadnej filozofii. Jak montowałeś wewnętrzne przeguby, to miałeś luz na wielowypustach?
Niva `88 1.6 zagazowana

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » wt lis 29, 2016 3:06 pm

pewny nie jestem ale po wymianie samych przegubów luz był mniejszy ale jeszcze był - samych półosiek nie widziałem na wierzchu bo mechanik przeguby zmieniał - teraz jak byłem na kanale to sugerował, że może też półosie.
niva challenge accepted

Awatar użytkownika
lanaczko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lanaczko » śr lis 30, 2016 10:35 pm

Panie i Panowie!
Gdzie można kupić przedłużane szpilki do nivki? (takie conajmniej 50mm)
Czyli takie, żeby radełko miały 14mm (u mnie przynajmniej tak jest) no i żeby ten ścięty kołnierz miały (no chyba, że kupuję się normalne, okrągłe i flexem...).

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pn gru 12, 2016 12:27 pm

Mojej 1.7MPi coś poszkodziło.Od pewnego czasu zauważam kłopot w trakcie porannego rozruchu,silnik zapala i zaraz gaśnie.Wyłączę zapłon i włączę go znowu to silnik zapala i pracuje już normalnie.W trakcie jazdy nic się nie dzieje.Mam takie wrażenie,że coś jest z układem paliwowym ale nie bardzo wiem od czego zacząć.Tak się zachowuje po nocy jakby z przewodów paliwo wracało do zbiornika.Wycieków nie ma.

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » pn gru 12, 2016 1:51 pm

A pompa się załącza przy pierwszym włączeniu zapłonu? Może się kończy i nie dopompowuje?

Janusz73

Post autor: Janusz73 » pn gru 12, 2016 4:07 pm

Włącza się za pierwszym razem i za drugim.Mam LPG ale też jezdżę dużo na benzynie.

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dant » śr gru 28, 2016 10:26 am

Pytanie: gdzie (chodzi mi o fizyczną lokalizację) znajduje się przekaźnik od rozrusznika? Po przełączeniu stacyjki przez pierwsze 3-4 próby słyszę tylko "pyknięcie" a potem startuje normalnie. Rozrusznik po przeglądzie i regeneracji, przewód dostarczający napięcie nowy (i solidny) tak samo masa. Nowa stacyjka, i tylko ten pieruński przekaźnik został mi do sprawdzenia :D A może macie jakieś dodatkowe pomysły co można by jeszcze sprawdzić?

vader19925
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vader19925 » czw gru 29, 2016 12:40 am

kiedyś nękał mnie pstrykający rozrusznik zimny zawsze zapalał potem juz cykał za 4-6 razem zaskoczył wstawiłem nowy, przejrzane kable przekaźnik był gdzieś pod kierą chyba dokładnie nie pamiętam już i dalej to samo, pomogła naprawa ładowania teraz cały czas spokój

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dant » czw gru 29, 2016 9:46 am

No ja mam dokładnie odwrotnie, na zimno zazwyczaj cyka a jak jest ciepły to jest szansa, że zapali od razu. Alternator jest nowy, tak samo jak kable idące do nowego akumulatora ;(

Awatar użytkownika
lanaczko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lanaczko » czw gru 29, 2016 2:18 pm

U mnie (1.7SPI) przekaźnik od rozrusznika jak i zapłonu w ogóle (ten co załącza kontrolki a jeszcze nie startuje rozrusznik) są po lewej, na wysokości pedału sprzęgła. U mnie najlepiej się tam dostać po wywaleniu plastikowej osłony bocznej.

https://translate.googleusercontent.com ... NlbuM-yeTw

Przekaźniki są takie same więc można je zamienić miejscami coby sprawdzić czy to w nich tkwi problem.

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dant » pn sty 02, 2017 5:47 pm

To rozumiem są te, która wiszą w zestawie (3 sztuki) na jednej metalowej belce? Plastikowa osłona? Z tą to raczej kombinuje jak ja założyć z powrotem bo odkąd mam łade to lezy w piwnicy ;(

bdw. jak jestesmy przy oslonie, moglby mi ktos powiedziec jak one sa oryginalnie zamontowane? Na sroby? na jakies plastikowe patenty?

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dant » pn sty 16, 2017 1:03 pm

Namierzyłem: osłony są na plastikowe kołeczki :) Jak by co Jacars ma na zamówienie. no nic walcze dalej. To kolejne pytanie:
1. mógłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie zamontowane są odbijacze maski (te gumowe jęzory)?

kamlot675
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kamlot675 » wt sty 17, 2017 3:46 pm

Odboje maski są montowane w błotnikach przednich, prawie przy samej ścianie grodziowej. Jeśli ich nie masz to powinny być tam dwie dziury (jedna na każdą stronę). Polecam plik PDF "Part Catalog - Niva" tu wszystko jest ładnie narysowane.

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dant » śr sty 18, 2017 10:23 am

Dzięki, poszukam. W katalogu, który mam, widać jedynie ten odbój zawieszony w powietrzu :( Albo patrze na niewłaściwy rysunek.

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » sob sty 28, 2017 12:06 am

Witam. Szybkie pytanie: jak zdjąć tarcze hamulcowe?

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » sob sty 28, 2017 1:01 am

Radził bym nie zabierać się za naprawę auta, jeśli nie wiesz jak. To jest takie proste, jak smażenie jajecznicy - jeśli nie potrafisz, pozwól, że inni to zrobią za Ciebie. Proszę !!!
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » sob sty 28, 2017 11:31 am

Cóż...naprawiłem już w aucie więcej niż CI się może wydawać. Wg przekroju jaki znalazłem wygląda, że żeby zdjąć tarcze trzeba zdjąć piastę dlatego chciałem to potwierdzić. Jeżeli jest to "takie proste jak smażenie jajecznicy" to gratuluję umiejętności.

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » sob sty 28, 2017 1:00 pm

Krzysiek_ pisze:Witam. Szybkie pytanie: jak zdjąć tarcze hamulcowe?
Właśnie tak: http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... upicy.html
Niva `88 1.6 zagazowana

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”