Pajero kontra siena

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » sob sty 19, 2008 10:59 pm

rama kontra strefy kontrolowanego zgniotu ... gdyby Pajero przyje...bało w poloneza straty w Pajero były znacznie większe a w poloponezie mniejsze niz w siena 8)
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » sob sty 19, 2008 11:01 pm

nie wiem czy foty dobrze wstawiłem bo pierwszy raz wstawiałem fotki na forum a to pajero to moje

Awatar użytkownika
Harry
Kontaktowanie:

Post autor: Harry » sob sty 19, 2008 11:02 pm

Dawno ta kolizja byla ?

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob sty 19, 2008 11:03 pm

Pewna Skoda Octavia, ktora spotkala sie z moim Pajerem, miala gorsze obrazenia. Pajero mialo zbita lewa tylnia lampe i lekko przygiety zderzak... :)
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » sob sty 19, 2008 11:03 pm

we wrześniu

Awatar użytkownika
Cajman

Kontaktowanie:

Post autor: Cajman » sob sty 19, 2008 11:11 pm

Ja w listpadzie walnąlem z tyłu w scenica

Straty w scenicu - jego szyba na mojej masce, skasowana tylna klapa, drzwi tylne nie otwierają się - pewnie przesunięcie na podlodze

Straty u mnie - lekko wgięty zderzak (fabryczny) na wysokości rejestracji bo trafiłem na jego hak i pęknięty kierunkowskaz.

Jechałem bez pasów i jakoś tego nie odczułem.

Dobrze że nikomu nic się nie stało

A - i chciałem zaznaczyć że wcale nie cieszę się z tego - szkoda mi że zrobiłem komuś problemy. Ale cieszę się że nie jechałem plaskaczem bo chyba miałbym spooooro do roboty - zważywszy na jego hak
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl

Awatar użytkownika
Mariobros
Kontaktowanie:

Post autor: Mariobros » sob sty 19, 2008 11:11 pm

pajerko (I) , którym jeżdżę podobno (info od poprzedniego właściciela, który zrobił to "własnoręcznie") skasowało golfa (pękł na pół) . Pajerko nie naprawiane, bo nie było co naprawiać.....no może jak sie weźmie lupe to widać małe zagniecenie na zderzaku :)23
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » sob sty 19, 2008 11:19 pm

ja tez sie nie ciesze ze miałem wypadek ale gdybym jechał zwykłym autem moja sliczna pilotka trafiła bu do szpitala

Awatar użytkownika
orzeh77
Kontaktowanie:

Post autor: orzeh77 » sob sty 19, 2008 11:20 pm

o pilotki trzeba/należy dbać :)
--
2,5 Pajero II '94 SS SW | BIAŁA vitara :)21
gg 106104
KAJMAN

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » sob sty 19, 2008 11:21 pm

: :lol:

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » sob sty 19, 2008 11:30 pm

to widze ze nie jestem odosobniony :D w czwartek nie wyhamowalem przed swiatlami i najechalem na kolesia stojacego przedemna :-? u mnie nawet nie ma sladu na kangurze natomiast mondeo ma rozwalony tylny zderzak klape podloge i wylamane mocowanie fotela kierowcy :cry: :cry: policja stwierdzila ze wiekszosc wypadkow plaskaty vs terenowka konczy sie wlasnie tak :D i niech mi ktos powie ze terenowka nie jest bezpieczna
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » sob sty 19, 2008 11:32 pm

poreb pisze: policja stwierdzila ze wiekszosc wypadkow plaskaty vs terenowka konczy sie wlasnie tak :D i niech mi ktos powie ze terenowka nie jest bezpieczna
mylisz bezpieczeństwo ze stratami przy dzwonie 8)
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » sob sty 19, 2008 11:38 pm

no dobra ale wydaje mi sie iz przy wiekszym wypadku, dachowaniu, boku nasze auta tak czy tak zachowaja sie lepiej niz plaskate puszki.

Awatar użytkownika
Jekke

Post autor: Jekke » ndz sty 20, 2008 1:23 am

poreb pisze:no dobra ale wydaje mi sie iz przy wiekszym wypadku, dachowaniu, boku nasze auta tak czy tak zachowaja sie lepiej niz plaskate puszki.
Bardzo się mylisz- był niedawno post o crash teście LR D 300 Tdi i Renault Scenica- no i przy uderzeniu czołowym i prędkości ~ 50 kmh Dyskoteka się poskładała. Scenic też, ale wnętrze auta wyglądało o niebo lepiej. Kontekst testu był taki czy kpować rodzinnego vana czy duże 4x4 no i wyszło, że van lepiej chroni pasażerów

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz sty 20, 2008 8:37 am

tak, tylko że rzadko zderzamy czołowo scenica z dyskoteką na odpowiednim torze z odpowiednimi prędkościami.. skąd wiesz czy przy prędkości o 30km /h większej dyskoteka nie rozwaliłaby scenica w pył... no może nie dyskoteka ale np długie g z arb na przodzie..

niezależnie od testów - jakoś bezpieczniej czuję się w parchu czy G

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » ndz sty 20, 2008 8:51 am

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » ndz sty 20, 2008 10:05 am

ten 2 robi wrazenie z tej osobówki nic nie zostało

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » ndz sty 20, 2008 10:55 am

tak, tylko że rzadko zderzamy czołowo scenica z dyskoteką na odpowiednim torze z odpowiednimi prędkościami.. skąd wiesz czy przy prędkości o 30km /h większej dyskoteka nie rozwaliłaby scenica w pył... no może nie dyskoteka ale np długie g z arb na przodzie..
dokładnie o to mi chodziło. Jak często masz zderzenie idealnie czołowe przy prędkości dokładnie 50km/h wydaje mi sie że jeszcze sie tak nie zdarzyło. A co widze wypadek terenówka vs plaskaty to jakoś osoby z terenówki wychodzą bez najmniejszego draśniecia. Przykład ostatnio pomykam sobie na uczelnie i widze patrola w rowie na dachu a po przeciwnej stronie fabie. Kierowca z fabi zakleszczony (nie dało sie otworzyć drzwi a koles z patrola jakgdyby nigdy nic zbieral swoje manele z rowu) nie wiem czyja była wina ale wyglądało dość grożnie.

Najlepszym rozwiązaniem i tak bedzie uważna jazda i zapobieganie wszelkiego rodzaju dzwonom :wink: dlatego szerokiej drogi i gumowych drzew (tych przy drogach bo w terenie to by sie giely pod wyciągarą :D )

Awatar użytkownika
Bartek 4.7

Post autor: Bartek 4.7 » ndz sty 20, 2008 10:59 am

Mam wrażenie że Disco i Espace z Crash Testu to auta z dwóch różnych konstrukcyjnie epok.
I wynik testu był do przewidzenia.

5 lat temu miałem podobną stłuczkę.
Jechałem Grandem WJ wolno 10-20km/h. Pod kątem prostym uderzyła we mnie kobieta Astrą. Trafiła centralnie w moje lewe przednie koło. Jechała ok 50km/h.

Straty:
Astra- zmasakrowany przód, popękana przednia szyba, szpary miedzy karoserią a przednimi drzwiami.
Jeep- pogięty zderzak i lewy błotnik, lampa wyłamana z mocowań, zgięty róg maski.

Nie wyglądało to źle.
Dopóki nie zacząłem go naprawiać.
Po rozmontowaniu przodu okazało się że masa części nie trzyma parametrów. Nawet pochwa mostu była do wymiany.
Dość powiedzieć, że koszt naprawy wyniósł coś ok 30kzł netto

I pomimo wielokrotnego ustawiania zbierzności (zawsze komputer wykazywał wartości zielone - czyli poprawne), auto prowadziło się jakoś "niepewnie"
Lepiej grzeszyć i żałować niż żałować że sie nie grzeszyło

Awatar użytkownika
Gerappa
Lokalizacja: Śląsk, chwilowo brak konkretnego namiaru... tu i tam, od Ameryki po Pekin
Kontaktowanie:

Post autor: Gerappa » ndz sty 20, 2008 11:00 am

W zeszłym tygodniu, miałem okazję uniknąć czołowego zderzenia-na lekkim wzniesienu stał autobus na przystanku(przeciwny pas ruchu)- nie mówię już że przed skrzyżowaniem i podwójna linia, oraz wzniesienie z ograniczonym polem widzenia z obu stron :x jeden gościu go wyminął i zdążył śmignąć przed moją maską drugi -niestety baba... (nie obrażając pań -znam takie które jeżdżą wyśmienicie) Fakt że ... i tu gdybym jechał moim plaskaczem nie było by najmniejszej szansy uniknąć zderzenia.Wysoki krawężnik i wiele innych czynników nie do pokonania przez plaskacza. Całe szczęście że po przeciwnej stronie nie było ludzi na przystanku !! -wtedy pozostało by walić prosto w plaskacza nawet o tym nie myślę :-?

Tu się zgodzę że nasze terenówki są o niebo lepsze od plaskaczy i to nie tylko poza czarnym :)2
Mitsubishi Pajero 2,8 TDI
... nie ma mocnych , a Misiek jest !

http://www.bokserywpotrzebie.pl/

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » ndz sty 20, 2008 11:51 am

W zderzeniach terenowki vs osobowy, zasadniczą rolę odgrywa różnica mas.
Natomiast jeśli chodzi o bezpieczeństwo bierne i konstrukcję, to z pewnością nowe auta osobowe (te z 5 gwiazdkami) lepiej chronią ludzi w środku.

Nie ma co się podniecać, że w kraksie osobowy się poskładał i generalnie masakra, a w terenowym tylko zderzak draśnięty.
Bo to TAK MA BYĆ.

O to chodzi, żeby podczas wypadku jak najwięcej energii poszło w strefy zgniotu itd, a nietknięta została kabina. (pamiętacie wypadek Kubicy?)

Trzeba też sobie przypomnieć z lekcji fizyki - że podczas takiego zderzenia, siła działa w oboie strony jednakowo.

Więc jeżeli z zewnątrz widać tylko porysowany zderzak, to oznacza, że cała energia poszła w ramę i wszystkie elementy do niej przymocowane - z budą i pasażerami włącznie.

Ale jest jeszcze jedna sytuacja:
nie zderzenie dwóch aut, ale uderzenie w twardą przeszkodę.
W takiej sytuacji wolałbym siedzieć w Smarcie niż w Patrolu czy dyskotece..
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Elmer75

Post autor: Elmer75 » ndz sty 20, 2008 12:00 pm

pezet pisze:W takiej sytuacji wolałbym siedzieć w Smarcie niż w Patrolu czy dyskotece..
W FifthGear robili test - Smart i (dla porównania) płaskacz, rozpędzone do prędkości chyba 100km/h i uderzenie w betonową przeszkodę. Wynik zaskakujący:
http://pl.youtube.com/watch?v=sR6UozdBWRY
"Chcesz być zdrowy i bogaty, nie pij wódy-idź do chaty" - Dzieci Kapitana Klossa

Awatar użytkownika
Jekke

Post autor: Jekke » ndz sty 20, 2008 12:42 pm

Mroczny pisze:jakoś bezpieczniej czuję się w parchu czy G
i w porządku, ja też czuję się bezpiecznie w aucie z którego na większość aut mogę napluć na dach, ale chodziło mi o o to co ktoś wcześniej napisał- strefy zgniotu, których auta na ramie nie posiadają i to też ktoś wcześniej napisał- rama i ew. podzespoły( most, ukł. kierowniczy) absorbują większość energii. Sytuacje są różne. Tu dam przyk ład znajomego, który uderzył GR-atem w drzewo, niestety nie wiadomo nic o przyczynach, jest cały czas nieprzytomny :(
Pomijając lamerskie komentarze( są bez sensu) zobaczcie jakie szkody
http://www.24opole.pl/?id=wiadomosci_in ... l_w_drzewo

Awatar użytkownika
Gerappa
Lokalizacja: Śląsk, chwilowo brak konkretnego namiaru... tu i tam, od Ameryki po Pekin
Kontaktowanie:

Post autor: Gerappa » ndz sty 20, 2008 12:49 pm

:o nooo strasznie to wygląda
trzymam kciuki za kierowcę ,nich wraca do zdrowia :)2

:)3 a co do komentarzy -zawsze ci co najmniej jeżdżą albo jeżdżą tylko w niedziele albo po osiedlu mają najwięcej do powiedzenia
Mitsubishi Pajero 2,8 TDI
... nie ma mocnych , a Misiek jest !

http://www.bokserywpotrzebie.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”