Samurai amortyzator skrętu
Moderator: Albert_N
Samurai amortyzator skrętu
Umarł amor stretu pytanie od czego można zamotać aby spełniał swoją funkcję.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Samurai amortyzator skrętu
Ostatnio zmienialem tylne amorki i z ciekawosci przyierzylem tylny seryjny jako amor skretu, na dlugosc by sie nadawal i jest twardy ale jak by robil to nie mam pojecia, moze ktos testowal ?
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
mercedes 123, 124
PI7er pisze:Ostatnio zmienialem tylne amorki i z ciekawosci przyierzylem tylny seryjny jako amor skretu, na dlugosc by sie nadawal i jest twardy ale jak by robil to nie mam pojecia, moze ktos testowal ?
normalne amory nie robią w poziomie
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
A jest jakaś alternatywa dla tego amora oprócz oryginału??Adam.Ż pisze:PI7er pisze:Ostatnio zmienialem tylne amorki i z ciekawosci przyierzylem tylny seryjny jako amor skretu, na dlugosc by sie nadawal i jest twardy ale jak by robil to nie mam pojecia, moze ktos testowal ?
Pozdrawiam
protetyk napisał że od merca, są jeszcze jakichś tuningowych firm typu iron man, można też założyć wspomaganie...
Mozliwe ale ja jak mi sie skonczy to sprawdze, ktos pisal na forum ze zakladal amorek gazowy od zawieszenia robil jedynie auto skrecalo mu samo na prostej ze wzgledu na gaz...Adam.Ż pisze:PI7er pisze:Ostatnio zmienialem tylne amorki i z ciekawosci przyierzylem tylny seryjny jako amor skretu, na dlugosc by sie nadawal i jest twardy ale jak by robil to nie mam pojecia, moze ktos testowal ?
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Jakie w/w mają mocowanie ?protetyk pisze:mercedes 123, 124
Rozumiem, że to są amortyzatory skrętu, tyle że do mercedesa..
Coily fabrycznie amora skrętu nie ma, aczkolwiek przystosowany jest do montażu.. ale takiego szpilka-szpilka..
Bo tak się zastanawiam czy by nie doposażyć..
Z mocowaniem szpilka-szpilka jest Calimini w akceptowalnej cenie.. Był kiedyś Trailmaster ale kosztował zylion..
OME i Ironman są tylko ucho-ucho..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
z tego co pisał mdeja w http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=45220Aśka&Kuba pisze:coil nie ma wspomagania
to niema

mdeja pisze:...
W odróznieniu do turbodiesla na resorach - moje auto nie ma wspomagania kierownicy...
Jimny 

ucho, uchoTomaszRT pisze:Jakie w/w mają mocowanie ?
Czyli pozostaje Calmini..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Wiadomo, że normalne amory podobno! nie robią w poziomie. Ale ktoś to weryfikował? Oczywiście myślę o amortytzatorze olejowym dwustronnego działania. Inne z wiadomych przyczyn nie wchodzą w grę.
Pzdr, W
Pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
Kupiłem amotryzator skrętu od MB chyba W124 firmy Stabilus koszt 83zł .Dzisiaj bedę motał , ciekawe co z tego wyjdzie
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Wilku pisze:Wiadomo, że normalne amory podobno! nie robią w poziomie. Ale ktoś to weryfikował? Oczywiście myślę o amortytzatorze olejowym dwustronnego działania. Inne z wiadomych przyczyn nie wchodzą w grę.
Pzdr, W
zwykły samuraiowy amor w poziomie nie robi.
Jak go zostawisz na dłużej w poziomie i będziesz chciał go później wcisnąć to wejdzie z minimalnym oporem.
Olejowe raczej się do tego nie nadają bo olej spływa na jedną strone.
OME jakieś 300zeta Inron też ma w ofercie typowe do tego celu. Po grzyba kombinować
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
- szerokimost
Dmieszcz pisze:OME jakieś 300zeta Inron też ma w ofercie typowe do tego celu. Po grzyba kombinować
Gdyby wszyscy mieli takie podejście do sprawy

Samiec
czekamy na relacjeŁosiowy pisze:Kupiłem amotryzator skrętu od MB chyba W124 firmy Stabilus koszt 83zł .Dzisiaj bedę motał , ciekawe co z tego wyjdzie
Pozdrawiam

Igi.Jeep pisze:czekamy na relacjeŁosiowy pisze:Kupiłem amotryzator skrętu od MB chyba W124 firmy Stabilus koszt 83zł .Dzisiaj bedę motał , ciekawe co z tego wyjdzie
Pozdrawiam
Jak narazie jest zamontowany bez testowania. W niedziele sprawdze go w terenie zobaczymy czy przezyje

Pozdrawiam
Witam.
Amor przetestowany z wynikiem pozytywnym.Jest to chyba najlepsze rozwiązanie za te pieniądze.
Niestety nie wiem czy bedzie pasował pod oryginalne mocowanie (chodzi o skok) swoje miałem urwane przy ramie i musiałem dospawać nowy uchwyt do belki poprzecznej.Napewno przy wąsie od przekładni jest inna średnica sruby.Amor ma oczka na 10.
Pozdrawiam
Amor przetestowany z wynikiem pozytywnym.Jest to chyba najlepsze rozwiązanie za te pieniądze.
Niestety nie wiem czy bedzie pasował pod oryginalne mocowanie (chodzi o skok) swoje miałem urwane przy ramie i musiałem dospawać nowy uchwyt do belki poprzecznej.Napewno przy wąsie od przekładni jest inna średnica sruby.Amor ma oczka na 10.
Pozdrawiam
Do tych ktorzy chca montowac amorki z zawieszenia do skretu : zapamietajcie raz na zawsze ze TO NIE BEDZIE DZIALAC
amorek przy kole wchodzi z dosyc malym oporem (bo wtedy ugina sie sprezyna i ma magazynowac energie) za to rozciaga sie bardzo ciezko (wtedy sprezyna oddaje energie ktora pochlonela uginajac sie a amortyzator ta energie rozprasza). natomiast w skrecie jest inna bajka - amorek ma tlumic szybkie ruchy w ukladzie kierowniczym w obie strony jednakowo i tlumienie to jest mniejsze niz w amorku z kola.

amorek przy kole wchodzi z dosyc malym oporem (bo wtedy ugina sie sprezyna i ma magazynowac energie) za to rozciaga sie bardzo ciezko (wtedy sprezyna oddaje energie ktora pochlonela uginajac sie a amortyzator ta energie rozprasza). natomiast w skrecie jest inna bajka - amorek ma tlumic szybkie ruchy w ukladzie kierowniczym w obie strony jednakowo i tlumienie to jest mniejsze niz w amorku z kola.
SJ 413 '87 mota sie co nieco 

Kupiłem na Allegro używkę za 50 PLN.i śmiga już 3 lata...
Co po tytule (Dr.),jak gówno w szkatule?
Samurai 1.3,Vitara 1.6-16V 2xcabrio.
Samurai 1.3,Vitara 1.6-16V 2xcabrio.
Jak kupilem swoja vitara, to poprzedni wlasciciel, zamontowal jako amor skretu tylny amortyzator od mercedesa 12x? od jakies S-klasy jak pamietam, bilsteina, mocowanie ucho-szpilka. Amor gruby, i robil rewelacyjnie. Dodatkowo mocowanie szpilki do drazka dodatkowo go stabilizowalo. Dzialalo do czasu az amor nie padl, a padl bo nie mial gumowej oslonki. Potem testowalem amor skretu od 124, honekera ale nic nie robilo jak tamten.vetrieska pisze:Do tych ktorzy chca montowac amorki z zawieszenia do skretu : zapamietajcie raz na zawsze ze TO NIE BEDZIE DZIALAC![]()
Wiec jednak - dziala..
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jak ktoś ma amor na półce, to można wykonać prosty test - położyć amortyzator i po kilku godzinach sprawdzić, czy stawia podobny opór w obie strony. Jeśli tak, to wydaje mi się, że powinien robić. Oczywiście nie dotyczy to amorów jednostronnego działania oraz gazowych, które nie mają prawa działać jako amortyzator skrętu.
pzdr, W
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;