Rolka zwrotna na tylnym zderzaku

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

elmex

Rolka zwrotna na tylnym zderzaku

Post autor: elmex » ndz wrz 20, 2009 5:44 pm

Szukam rozwiązania tylnej rolki zwrotnej (czyli rolki na tylnym zderzaku ) do wyciągaarki
Uważam że są jakieś sprawdzone patenty
Może ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami.

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Re: Rolka zwrotna na tylnym zderzaku

Post autor: jakubmysliwiec » ndz paź 18, 2009 10:19 am

zwrotną, tzn chcesz mieć wyciągarnę z przodu zapinaną na tył?
Hilux 2,4 97' indestructible , 500 146 258
http://www.sztuka-ogrodowa.pl

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » ndz paź 18, 2009 2:58 pm

raczej podejrzewam że wyciągarke na pace i zwrot liny na przód...
Ogólnie musi być ok 1m odstępu między windą a rolką żeby dobrze to robiło(lina sie dobrze układała)
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » ndz paź 18, 2009 4:40 pm

jak rozkminialismy jak jedną wyciągarką obrobić przód i tył, to miala byc montowana pod paką, lina prowadzona dlugą rurą pod całym autem na front. a gdyby chciało się ciągnąć tył - klapa w podłodze i wyciąganie pętli z liny, przez rolkę w tylnym zderzaku i na zbloczu do jakiejś innej liny. ale nie rozkminilismy tego baaardzo głęboko, raczej dywagacje.

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » wt paź 20, 2009 10:20 am

Elektryka lepiej nie dawać pod paką.
Będzie utrudniony dostęp w razie czego(do sprzęgła itp)

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » wt paź 20, 2009 10:50 am

duża klapa i po sprawie. daloby się dobrze zmotać, jakby wyrzucić koło zapasowe

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » wt paź 20, 2009 6:14 pm

za każdym razem chcesz otwierać tą klapę przestawiając sprzęgło??
poza tym będzie bardziej dostawać po dupie(błoto i woda)

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » wt paź 20, 2009 6:32 pm

to do sprzęgła można zrobić wyprowadzenie kluczem na zewnątrz. fakt, praca w cięższych warunkach... ale czy na pewno? z przodu też wcale nie jest lekko. można się pobawić w zabudowę... myślę, że dałoby się rozwiązać. A jak jeszcze myślę o tym, żeby wykorzystać kevlarową linkę a nie stalową, to przeciaganie z przodu na tył i na odwrót byłoby bardziej wygodne. do tego jeszcze jedna rolka która umożliwiałaby wciąganie rzeczy NA pakę :D ja to rozkminię, na spokojnie :) ale pewnie kasa na zabawe bedzie na wiosnę...

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » wt paź 20, 2009 7:21 pm

kevlar i błoto które będzie ciągle na linie nie wróży jej długiego działa.
Z przodu jest trochę inaczej. Winda jest wyżej, od spodu i częściowo z przodu zabezpieczona przez płytę i rolki.
Inaczej działa też ciśnienie wody i błota(częściej rozbryzgowo)

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » wt paź 20, 2009 8:52 pm

Adam.Ż pisze:kevlar i błoto które będzie ciągle na linie nie wróży jej długiego działa.
Z przodu jest trochę inaczej. Winda jest wyżej, od spodu i częściowo z przodu zabezpieczona przez płytę i rolki.
Inaczej działa też ciśnienie wody i błota(częściej rozbryzgowo)
i powodzenia przy przeciąganiu liny przez zapchaną twardą gliną rurę :)21 :)3 a syntetyk pracujący w takich warunkach po jednej imprezie jest do wywalenia :)15

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » wt paź 20, 2009 9:02 pm

argumenty trudne do odparcia...

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » wt paź 20, 2009 9:24 pm

jakubmysliwiec pisze:argumenty trudne do odparcia...
i nie należy zapominać że jak auto utopione po szyby :D to przeciąganie liny pod spodem jest ... powiedzmy sobie dość problematyczne :)21 jak już ktoś bardzo chce :wink: to na jak najmniejszej ilości przelotek i to najlepiej takiego rozmiaru aby przechodziła lina z hakiem lub przy odpinanym haku -kausza :wink:

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » wt paź 20, 2009 9:37 pm

mam taki problem, że nie chcę wyciągarki z przodu. jak wrzuce to mi zupełnie taczka stanie dęba pod tym cieżarem. a równocześnie - często wciągam na pakę ciężkie przedmioty. więc chciałem to połączyć, a kasę wydać raz, a nie dwa. Ale widzę, że pierwotny pomysł był najlepszy - wyciągarka NA pakę, na solidnej stopie do ramy łączonej i po prostu jakieś rolki w kątach paki coby blachy nie szurać wspawam jakbym się chciał tyłem asekurować... i może jedna na środku paki - tylko jak? chyba żebym dał na końcu paki i przez całą pakę jakieś szyny - żeby w razie asekuracji po prostu przeciągnąć wyciągarkę na koniec, zablokować konkretnymi bolcami... tyle co dużo cięcia.

... z drugiej strony to wiadomo - lepiej do przodu się ciągnąć niż do tyłu. ale myślę, że lepsze to niż nic... ale na froncie nie postawię.

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » wt paź 20, 2009 9:49 pm

jeśli już koniecznie chcesz to zrób na pace, linę ciut nad powierzchnią paki(paka jest chyba dość długa), rolka na zderzaku o dość dużej średnicy i dołem na przód, i nie dawaj syntetyka.

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » wt paź 20, 2009 9:51 pm

jakubmysliwiec pisze: na solidnej stopie do ramy łączonej i po prostu jakieś rolki w kątach paki coby blachy nie szurać wspawam jakbym się chciał tyłem asekurować... i może jedna na środku paki - tylko jak? chyba żebym dał na końcu paki i przez całą pakę jakieś szyny - żeby w razie asekuracji po prostu przeciągnąć wyciągarkę na koniec, zablokować konkretnymi bolcami... tyle co dużo cięcia.
do asekuracji potrzebujesz przelotkę wysoko i na środku a nie z tyłu i na bokach :wink: potrzebujesz solidny pałąk bezpieczeństwa do którego może być zamontowana przelotka nad dachem i tylko takie rozwiązanie pozwala na pewną asekuracje a ustawienia windy nie jest istotne :wink: jej położenie ma odpowiednio wyważać samochód :)2 i najczęściej znajduje się maksymalnie z tyłu :D ale jeżeli potrzebujesz windy do asekuracji :wink: to potrzebujesz też dwóch wyciągarek :)21

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » wt paź 20, 2009 9:59 pm

Adam.Ż pisze:jeśli już koniecznie chcesz to zrób na pace, linę ciut nad powierzchnią paki(paka jest chyba dość długa), rolka na zderzaku o dość dużej średnicy i dołem na przód, i nie dawaj syntetyka.
najpierw popatrz jak masz pod spodem :D najlepiej aby lina szła prosto między dwoma przelotkami :)2 im więcej przelotek tym większe opory i szybsze zniszczenie liny :-? lina nie może kolidować na wykrzyżu oraz powinna biec wzdłuż podłużnicy i być przez nią chroniona :) aby nie powstała stytuacja w której lina się zakleszcza między spodem samochodu i ziemią :)3

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » wt paź 20, 2009 10:06 pm

jakubmysliwiec pisze: przelotka by była tuż przed wyciągarką - wg mnie do nawijania równego starczy. a jak się raz na jakiś czas pociągnę tyłem... no a co myślisz o tym, żeby zrobić ruchomą wyciągarkę na pace, blokowaną bolcami stalowymi>? na jakiejś szynie.
im dalej tym lepiej :)2 jak zrobisz za blisko to nie będzie się równo nawijać :)3 ale jaki masz powód tego przesuwania :o zamontuj jak już musisz :)21 na tylnej burcie i już :)21 linę wyprowadź do przodu po skosie aby pierwsza przelotka była z metr od windy i już :wink: ew. jak masz długą pakę ( i nie chcesz jej blokować )to możesz ją postawić zaraz za kabiną a w tylnej klapie zrobić tylko prowadnicę do liny :D

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » wt paź 20, 2009 10:08 pm

nie nie, to ja już z przodu rezygnuje.

skasowałem jednego posta mam nadzieje ze nie zdazyliscie przeczytac - ale chodzi o to, że taczka to nie rajdówka - rozumiem zasady i ideologie montażu wincha, ale w moim przypadku to przede wszystkim
1. wciaganie na pakę cieżkich przedmiotów po belce
2. jak się sam gdzieś wybiorę to żeby się dało z dziury wyrwać

i pod tym kątem się zastanawiam, czy zrobić na bój zabój na końcu paki, czy się połakomić teraz, żeby była przesuwana na szynie - jak wciąganie to na początek paki leci, jak wyciąganie - to na koniec. i jakimiś konkretnymi bolcami blokowana w obu pozycjach. chodzi o to, że jak bedzie tylko na poczatku paki, to mam gorsze kąty wyciągania...

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » wt paź 20, 2009 10:19 pm

jakubmysliwiec pisze:nie nie, to ja już z przodu rezygnuje.

skasowałem jednego posta mam nadzieje ze nie zdazyliscie przeczytac - ale chodzi o to, że taczka to nie rajdówka - rozumiem zasady i ideologie montażu wincha, ale w moim przypadku to przede wszystkim
1. wciaganie na pakę cieżkich przedmiotów po belce
2. jak się sam gdzieś wybiorę to żeby się dało z dziury wyrwać

i pod tym kątem się zastanawiam, czy zrobić na bój zabój na końcu paki, czy się połakomić teraz, żeby była przesuwana na szynie - jak wciąganie to na początek paki leci, jak wyciąganie - to na koniec. i jakimiś konkretnymi bolcami blokowana w obu pozycjach. chodzi o to, że jak bedzie tylko na poczatku paki, to mam gorsze kąty wyciągania...
jak masz to co na zdjęciu :D to chyba najlepszym kompromisem było by zamontowanie windy zaraz za kabina i nad nią pałąka mocowanego do ramy z zastrzałami do tyłu :-? na pałąku montujesz przelotkę która pozwala na wciąganie na pakę pod dobrym kątem ,musisz tylko sprawdzić czy masz miejsce na wyprowadzenie liny do przodu :-? a może pomyśl o zamontowaniu jakiejś quadowej wyciągarki na pace do bagażu i nie kombinuj z przekładką liny :)21

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » wt paź 20, 2009 10:28 pm

Flor, ja już nie chcę się ciągnąć z przodu :D wystarczy mi ciągnięcie tyłem. porzuciłem ten pomysł. a pałąk... kupa roboty. chociąż mogłoby się opłacić - zawsze przed dachowaniem zdeka zabezpiecza ;). dla wciągania bagażu pałąk nie ma sensu, można ciągnąć po podłodze, po co go podrywać do góry? a dla ciągnięcia tyłem - również wydaje mi się, że nie pomaga, ciągnięcie z dużej wysokości może przecież przewrócić auto na bok...

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » wt paź 20, 2009 10:34 pm

zawsze można zrobić takie mocowania do szybkiego montażu że 15 minut i masz winde przepiętą.
Masz wyprowadzone kable do przodu i do tyłu, specjalne szybkozłączki i mocowania.

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » wt paź 20, 2009 10:46 pm

jakubmysliwiec pisze:Flor, ja już nie chcę się ciągnąć z przodu :D wystarczy mi ciągnięcie tyłem. porzuciłem ten pomysł.
ciąganie się do tyłu nie jest zdrowe coś wiem na ten temat :)21

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » wt paź 20, 2009 11:01 pm

rozwiń :)21

a fakt, że można przepinać - ale to też się wiąże z konstrukcją zderzaka z przodu. już sama płyta będzie ważyć... wart rozważenia pomysł, ale u mnie podstawowa zasada to odciążać przód, nie na odwrót :)
Ostatnio zmieniony wt paź 20, 2009 11:02 pm przez jakubmysliwiec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » wt paź 20, 2009 11:01 pm

ten pomysł jest raczej przekombinowany ... nie można mieć wszystkiego :lol:
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » śr paź 21, 2009 8:16 am

Sprawdzone rozwiązanie na wyciągarkę przód-tył do pickupa (lina najlepiej syntetyk)
Obrazek
L E D for off-road

Technika idzie do przodu...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”