Rolka zwrotna na tylnym zderzaku
Moderator: Misiek Bielsko
Rolka zwrotna na tylnym zderzaku
Szukam rozwiązania tylnej rolki zwrotnej (czyli rolki na tylnym zderzaku ) do wyciągaarki
Uważam że są jakieś sprawdzone patenty
Może ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami.
Uważam że są jakieś sprawdzone patenty
Może ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami.
- jakubmysliwiec
Re: Rolka zwrotna na tylnym zderzaku
zwrotną, tzn chcesz mieć wyciągarnę z przodu zapinaną na tył?
raczej podejrzewam że wyciągarke na pace i zwrot liny na przód...
Ogólnie musi być ok 1m odstępu między windą a rolką żeby dobrze to robiło(lina sie dobrze układała)
Ogólnie musi być ok 1m odstępu między windą a rolką żeby dobrze to robiło(lina sie dobrze układała)
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
- jakubmysliwiec
jak rozkminialismy jak jedną wyciągarką obrobić przód i tył, to miala byc montowana pod paką, lina prowadzona dlugą rurą pod całym autem na front. a gdyby chciało się ciągnąć tył - klapa w podłodze i wyciąganie pętli z liny, przez rolkę w tylnym zderzaku i na zbloczu do jakiejś innej liny. ale nie rozkminilismy tego baaardzo głęboko, raczej dywagacje.
Elektryka lepiej nie dawać pod paką.
Będzie utrudniony dostęp w razie czego(do sprzęgła itp)
Będzie utrudniony dostęp w razie czego(do sprzęgła itp)
- jakubmysliwiec
duża klapa i po sprawie. daloby się dobrze zmotać, jakby wyrzucić koło zapasowe
za każdym razem chcesz otwierać tą klapę przestawiając sprzęgło??
poza tym będzie bardziej dostawać po dupie(błoto i woda)
poza tym będzie bardziej dostawać po dupie(błoto i woda)
- jakubmysliwiec
to do sprzęgła można zrobić wyprowadzenie kluczem na zewnątrz. fakt, praca w cięższych warunkach... ale czy na pewno? z przodu też wcale nie jest lekko. można się pobawić w zabudowę... myślę, że dałoby się rozwiązać. A jak jeszcze myślę o tym, żeby wykorzystać kevlarową linkę a nie stalową, to przeciaganie z przodu na tył i na odwrót byłoby bardziej wygodne. do tego jeszcze jedna rolka która umożliwiałaby wciąganie rzeczy NA pakę
ja to rozkminię, na spokojnie
ale pewnie kasa na zabawe bedzie na wiosnę...

kevlar i błoto które będzie ciągle na linie nie wróży jej długiego działa.
Z przodu jest trochę inaczej. Winda jest wyżej, od spodu i częściowo z przodu zabezpieczona przez płytę i rolki.
Inaczej działa też ciśnienie wody i błota(częściej rozbryzgowo)
Z przodu jest trochę inaczej. Winda jest wyżej, od spodu i częściowo z przodu zabezpieczona przez płytę i rolki.
i powodzenia przy przeciąganiu liny przez zapchaną twardą gliną ruręAdam.Ż pisze:kevlar i błoto które będzie ciągle na linie nie wróży jej długiego działa.

- jakubmysliwiec
argumenty trudne do odparcia...
i nie należy zapominać że jak auto utopione po szybyjakubmysliwiec pisze:argumenty trudne do odparcia...

- jakubmysliwiec
mam taki problem, że nie chcę wyciągarki z przodu. jak wrzuce to mi zupełnie taczka stanie dęba pod tym cieżarem. a równocześnie - często wciągam na pakę ciężkie przedmioty. więc chciałem to połączyć, a kasę wydać raz, a nie dwa. Ale widzę, że pierwotny pomysł był najlepszy - wyciągarka NA pakę, na solidnej stopie do ramy łączonej i po prostu jakieś rolki w kątach paki coby blachy nie szurać wspawam jakbym się chciał tyłem asekurować... i może jedna na środku paki - tylko jak? chyba żebym dał na końcu paki i przez całą pakę jakieś szyny - żeby w razie asekuracji po prostu przeciągnąć wyciągarkę na koniec, zablokować konkretnymi bolcami... tyle co dużo cięcia.
... z drugiej strony to wiadomo - lepiej do przodu się ciągnąć niż do tyłu. ale myślę, że lepsze to niż nic... ale na froncie nie postawię.
... z drugiej strony to wiadomo - lepiej do przodu się ciągnąć niż do tyłu. ale myślę, że lepsze to niż nic... ale na froncie nie postawię.
jeśli już koniecznie chcesz to zrób na pace, linę ciut nad powierzchnią paki(paka jest chyba dość długa), rolka na zderzaku o dość dużej średnicy i dołem na przód, i nie dawaj syntetyka.
do asekuracji potrzebujesz przelotkę wysoko i na środku a nie z tyłu i na bokachjakubmysliwiec pisze: na solidnej stopie do ramy łączonej i po prostu jakieś rolki w kątach paki coby blachy nie szurać wspawam jakbym się chciał tyłem asekurować... i może jedna na środku paki - tylko jak? chyba żebym dał na końcu paki i przez całą pakę jakieś szyny - żeby w razie asekuracji po prostu przeciągnąć wyciągarkę na koniec, zablokować konkretnymi bolcami... tyle co dużo cięcia.

najpierw popatrz jak masz pod spodemAdam.Ż pisze:jeśli już koniecznie chcesz to zrób na pace, linę ciut nad powierzchnią paki(paka jest chyba dość długa), rolka na zderzaku o dość dużej średnicy i dołem na przód, i nie dawaj syntetyka.

im dalej tym lepiejjakubmysliwiec pisze: przelotka by była tuż przed wyciągarką - wg mnie do nawijania równego starczy. a jak się raz na jakiś czas pociągnę tyłem... no a co myślisz o tym, żeby zrobić ruchomą wyciągarkę na pace, blokowaną bolcami stalowymi>? na jakiejś szynie.

- jakubmysliwiec
nie nie, to ja już z przodu rezygnuje.
skasowałem jednego posta mam nadzieje ze nie zdazyliscie przeczytac - ale chodzi o to, że taczka to nie rajdówka - rozumiem zasady i ideologie montażu wincha, ale w moim przypadku to przede wszystkim
1. wciaganie na pakę cieżkich przedmiotów po belce
2. jak się sam gdzieś wybiorę to żeby się dało z dziury wyrwać
i pod tym kątem się zastanawiam, czy zrobić na bój zabój na końcu paki, czy się połakomić teraz, żeby była przesuwana na szynie - jak wciąganie to na początek paki leci, jak wyciąganie - to na koniec. i jakimiś konkretnymi bolcami blokowana w obu pozycjach. chodzi o to, że jak bedzie tylko na poczatku paki, to mam gorsze kąty wyciągania...
skasowałem jednego posta mam nadzieje ze nie zdazyliscie przeczytac - ale chodzi o to, że taczka to nie rajdówka - rozumiem zasady i ideologie montażu wincha, ale w moim przypadku to przede wszystkim
i pod tym kątem się zastanawiam, czy zrobić na bój zabój na końcu paki, czy się połakomić teraz, żeby była przesuwana na szynie - jak wciąganie to na początek paki leci, jak wyciąganie - to na koniec. i jakimiś konkretnymi bolcami blokowana w obu pozycjach. chodzi o to, że jak bedzie tylko na poczatku paki, to mam gorsze kąty wyciągania...
jak masz to co na zdjęciujakubmysliwiec pisze:nie nie, to ja już z przodu rezygnuje.

- jakubmysliwiec
Flor, ja już nie chcę się ciągnąć z przodu
wystarczy mi ciągnięcie tyłem. porzuciłem ten pomysł. a pałąk... kupa roboty. chociąż mogłoby się opłacić - zawsze przed dachowaniem zdeka zabezpiecza
. dla wciągania bagażu pałąk nie ma sensu, można ciągnąć po podłodze, po co go podrywać do góry? a dla ciągnięcia tyłem - również wydaje mi się, że nie pomaga, ciągnięcie z dużej wysokości może przecież przewrócić auto na bok...

zawsze można zrobić takie mocowania do szybkiego montażu że 15 minut i masz winde przepiętą.
Masz wyprowadzone kable do przodu i do tyłu, specjalne szybkozłączki i mocowania.
Masz wyprowadzone kable do przodu i do tyłu, specjalne szybkozłączki i mocowania.
ciąganie się do tyłu nie jest zdrowe coś wiem na ten tematjakubmysliwiec pisze:Flor, ja już nie chcę się ciągnąć z przoduwystarczy mi ciągnięcie tyłem. porzuciłem ten pomysł.

- jakubmysliwiec
rozwiń 
a fakt, że można przepinać - ale to też się wiąże z konstrukcją zderzaka z przodu. już sama płyta będzie ważyć... wart rozważenia pomysł, ale u mnie podstawowa zasada to odciążać przód, nie na odwrót

a fakt, że można przepinać - ale to też się wiąże z konstrukcją zderzaka z przodu. już sama płyta będzie ważyć... wart rozważenia pomysł, ale u mnie podstawowa zasada to odciążać przód, nie na odwrót

Ostatnio zmieniony wt paź 20, 2009 11:02 pm przez jakubmysliwiec, łącznie zmieniany 1 raz.
ten pomysł jest raczej przekombinowany ... nie można mieć wszystkiego 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Sprawdzone rozwiązanie na wyciągarkę przód-tył do pickupa (lina najlepiej syntetyk)

L E D for off-road
Technika idzie do przodu...
Technika idzie do przodu...