Zderzak Samurai- wymiary i projekt w CAD
Moderator: Albert_N
Re: Zderzak Samurai- wymiary i projekt w CAD
Waga zderzaka to podstawa a 30kg w komplecie z wyciągarką dojdzie do 70kg, dla samuraia to nadwaga.
Dla mnie zderzak musi spełniać takie warunki:
1. mała waga, najlepiej 0 kg
2. solidne mocowanie pod zaczep kinetyka tak żeby dawało się przykręcić szeklę, ale w błocie i tak najlepszy bo najszybszy jest hak ( z zabezpieczeniem ) i dobrze jak jest wysoko
3. miejsce po lewej i prawej stronie pod hi lifta a najlepiej jeszcze na środku, w błocie łatwiej się dopasować do terenu niż do zderzaka
4. możliwość zawinięcia nadmiaru liny z wyciągarki na szybko ( tak żeby się nie zsuwała ) bo bez sensu jest zwijanie i rozwijanie liny za każdym razem. Zawsze przed przeszkodą można sobie też przygotować ilość liny, żeby się nie pier..... w błocie z rozwijaniem.
5. podstawą jest mocowanie do ramy tak przynajmniej na 8 śrub z tulejkami w ramie
Można podzielić też sobie części w swoim zderzaku:
- płytę pod wciągarkę zintegrować z zaczepem pod szeklę czy hak i mocowanie rolek i pod hi lifta
- reszta to tak naprawdę bajery i kwestia samego wyglądu
I jeszcze jedno nie tylko grubość blachy wpływa na wytrzymałość zderzaka, każde zagięcie płaszczyzny jest lepszym rozwiązaniem.
Niestety zderzak musi być homologowanym elementem samochodu, koledzy diagności czytają forum i zacierają łapy.
Dla mnie zderzak musi spełniać takie warunki:
1. mała waga, najlepiej 0 kg
2. solidne mocowanie pod zaczep kinetyka tak żeby dawało się przykręcić szeklę, ale w błocie i tak najlepszy bo najszybszy jest hak ( z zabezpieczeniem ) i dobrze jak jest wysoko
3. miejsce po lewej i prawej stronie pod hi lifta a najlepiej jeszcze na środku, w błocie łatwiej się dopasować do terenu niż do zderzaka
4. możliwość zawinięcia nadmiaru liny z wyciągarki na szybko ( tak żeby się nie zsuwała ) bo bez sensu jest zwijanie i rozwijanie liny za każdym razem. Zawsze przed przeszkodą można sobie też przygotować ilość liny, żeby się nie pier..... w błocie z rozwijaniem.
5. podstawą jest mocowanie do ramy tak przynajmniej na 8 śrub z tulejkami w ramie
Można podzielić też sobie części w swoim zderzaku:
- płytę pod wciągarkę zintegrować z zaczepem pod szeklę czy hak i mocowanie rolek i pod hi lifta
- reszta to tak naprawdę bajery i kwestia samego wyglądu
I jeszcze jedno nie tylko grubość blachy wpływa na wytrzymałość zderzaka, każde zagięcie płaszczyzny jest lepszym rozwiązaniem.
Niestety zderzak musi być homologowanym elementem samochodu, koledzy diagności czytają forum i zacierają łapy.
Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
A czy któryś z forumowiczów dysponuje może planami budowy równie atrakcyjnego zderzaka tylnego ? 

a może frytki do tego?jakubpm pisze:A czy któryś z forumowiczów dysponuje może planami budowy równie atrakcyjnego zderzaka tylnego ?
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
zabierm sie za zrobienie tego przedniego - jak powstanie zrobie foty 

Jeep ZJ 96' 5.2 lift 4,5", 33" był
pisane po 23 nie jest pawdziwe

W sumie to też planuje i zbieram materjał troszkę go przerobie i też jakąś fotke podrzuce ale może to potrwać (mało czasu)boomi2 pisze:zabierm sie za zrobienie tego przedniego - jak powstanie zrobie foty
powodzenia boombi2 czekam na foty
"Pytają czemu nie chcę spoważnieć... Nie obchodzi mnie , że sztywniaków drażnię "
- MotoManiek
-
Może któryś z forumowiczów dysponuje projektem zderzaka przedniego a'la ARB do Suzuki Jimny?
Za wszelkie materiały będę wdzięczny.
Za wszelkie materiały będę wdzięczny.
W terenie, im gorzej... tym lepiej
Tel. alarmowy 602 492 450
A co to znaczy atrakcyjny?jakubpm pisze:A czy któryś z forumowiczów dysponuje może planami budowy równie atrakcyjnego zderzaka tylnego ?
Taki jest atrakcyjny?

Wykonanie jest bardzo proste. Kroisz z profilu 50x100x3, łagodzisz i obspawujesz końcówki, no i kwestia dospawania mocowań do ramy (rozstaw to 867,4mm). Uchwyty do targania, to osobna kwestia.
Kumpel ma chyba jeszcze jeden niezamontowany, więc od biedy można zrobić parę fotek i zdjąć wymiary.
Y61 2.8 '99 - robi się...
Samurai SJ 413 - Historia...

- MotoManiek
-
A co powiecie na taką twórczość 

Brzydkie.MotoManiek pisze:A co powiecie na taką twórczość
Słabe.
Bez zaczepów.
Wolałbym z oryginalnym jeździć...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- MotoManiek
-
Czy brzydkie - rzecz gustu. Słabe raczej nie jest bo spotkanie z palmą przeżył bez szwanku. Zaczep jest pod prawą lampą.Kostuch pisze:Brzydkie.MotoManiek pisze:A co powiecie na taką twórczość
Słabe.
Bez zaczepów.
to jest zaczep do szarpania ? bez jaj.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Powinien dac rade, jest dospawany do plasakowników dosc grubych (obstawiam 7-9mm), które sa przykrecone do ramy...slavok pisze:to jest zaczep do szarpania ? bez jaj.
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Lepszy byłby z profilu zamkniętego taki jak pokazał kolega Lesław ten to tylko będzie zbierał błoto. I tak jak oryginalny szybko zgnije. No chyba, że dobrze go wypłuczesz po upalaniu
). I nie wiem czy się nie wygnie przy podnoszeniu hi-liftem, może okazać się jednorazowy.

Jeep XJ 4.0, 6,5", COOPER STT 33x12,5
GG 5154251
GG 5154251
no i wyszlo tak ze mozna go taniej kupic, polecam kolege z czerska.boomi2 pisze:zabierm sie za zrobienie tego przedniego - jak powstanie zrobie foty
wszystko pasuje, bez zadnych przeróbek i najważniesze że działa

Znaczy się dwie śróbki są wystarczające, żeby np. szarpać kinetykiem (dwie, bo jak piszesz, zaczep z jednej strony).MotoManiek pisze:Czy brzydkie - rzecz gustu. Słabe raczej nie jest bo spotkanie z palmą przeżył bez szwanku. Zaczep jest pod prawą lampą.Kostuch pisze:Brzydkie.MotoManiek pisze:A co powiecie na taką twórczość
Słabe.
Bez zaczepów.

Jak walniesz w ten zderzak z boku, to się pięknie złoży jak scyzoryk albo skosi.
- MotoManiek
-
Raczej ciężko jest ściąć dwie śruby 12 10.9 dokładnie dopasowane do otworów lub rozerwać pręta 10. Zauważ, że zderzak jest podparty w górnej części i nie ma możliwości zginania. Ale pewnie kolega już ma na to swoją teorię. Wiem jedno że szarpanie przeżył już nie jedno i nic się nie dzieje. To, że zderzak nie jest pełny to w pewnym sensie jest wada. Błoto rzeczywiście się zbiera ale nie ma większego kłopotu z jego umyciem.
Wolę jednak swój zderzak niż ten który ma kolega @Lesław. Chyba, że już poprawił mocowanie.

Wolę jednak swój zderzak niż ten który ma kolega @Lesław. Chyba, że już poprawił mocowanie.

Kto Ci tak go wygioł ? 

Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
to chyba zderzak Lesława po wizycie na Stanisławskich przygodach.

Nie mam żadnej teorii.MotoManiek pisze:... Ale pewnie kolega już ma na to swoją teorię. ...
Zadałeś pytanie
...i dostałeś odpowiedź.MotoManiek pisze:A co powiecie na taką twórczość![]()
Chyba że czekałeś na same pochwały, to w takim razie pardąsik

Pytek!PI7er pisze:Kto Ci tak go wygioł ?

Mocowanie zmodyfikowane i poprawione na tyle mocno, że teraz to prędzej pół ramy się urwie!MotoManiek pisze: Wolę jednak swój zderzak niż ten który ma kolega @Lesław. Chyba, że już poprawił mocowanie.
Mój też był szarpany wielokrotnie bez szwanku, do momentu w którym utopiłem naprawdę konkretnie w rowie z torfem (pod dużym kątem), a kolega życzliwy dał w palnik kilka razy.

Powiem Ci też, że jeśli chodzi o mnie, to z premedytacją nie dałem zakończeń zachodzących na na błotniki, bo zahaczenie o coś w terenie, szczególnie przy większej prędkości, może skończyć się bardzo nieprzyjemnie...

Y61 2.8 '99 - robi się...

Bardzo milo jest widziec "moje" zderzaki na trasach ( pierwowzorem byly fotografie ze strony Calmini). Dzieki Bigdze trafily do samodzielnego montazu.
Wykonale rowniez tylny (rowniez wzorujac sie na Calmini) ale wada byl zawias ( zwykly trzpien - nie lozysko) . Jesli nie bylo to przepraszam.

Wykonale rowniez tylny (rowniez wzorujac sie na Calmini) ale wada byl zawias ( zwykly trzpien - nie lozysko) . Jesli nie bylo to przepraszam.

- krismac
- jestem tu nowy...
witam
czytajac poprzednie wypowiedzi pomyslalem ze moze komus przyda sie moj pomysl na mocowanie tylnego zderzaka. szkic zrobilem napredce z pamieci, bo siedze w pracy
nie zrobilem zaczepow od gory tak by mozna bylo uzyc tych srub ktorymi mocuje sie z tylu bude do ramy ale mozliwe ze jeszcze to dorobie.

moj zderzak zamocowany mam od dolu na 2 sruby z kazdej strony, (tam gdzie sa dziury na mocowania do transportu auta). dodatkowo mam mocowania z bokow. wsadzilem rure (chyba 32mm wewnetrzna srednica, chyba 3mm gruba) w ta standardowa rure ktora laczy z tylu rame auta. ta rura jest dluzsza niz ta laczaca rame i wystaje po obu stronach. jest przyspawana po obu stronach do tej w ktora jest wsadzona oraz wywiercilem pare otworow zeby ja w tych miejscach punktowo przyspawac. po obu stronach dospawane sa plyty w ktorych wywiercilem otwory jeden nad drugim i do tego jest mocowany zderzak. tak wiec zderzak zamocowany jest na 8 srub (4 w pionie i 4 w poziomie
taka sama rure mam wsadzona rowniez z przodu. mozna polemizowac czy dobrze jest tak usztywnic rame, ale teraz moge uzywac od biedy przodniego uchwytu (fabrycznego mocowania do transportu) do wyciagniecia sie z tarapatow, poki nie bede mial solidnego haka. ledwo wbilem ta rure z przodu bo fabryczna byla juz minimalnie wygieta.
moze komus przyda sie ten pomysl. niestety nie mam zdjec z budowy zderzaka, mam za to kilka z budowy progow/stopni
pozdrawiam
czytajac poprzednie wypowiedzi pomyslalem ze moze komus przyda sie moj pomysl na mocowanie tylnego zderzaka. szkic zrobilem napredce z pamieci, bo siedze w pracy

moj zderzak zamocowany mam od dolu na 2 sruby z kazdej strony, (tam gdzie sa dziury na mocowania do transportu auta). dodatkowo mam mocowania z bokow. wsadzilem rure (chyba 32mm wewnetrzna srednica, chyba 3mm gruba) w ta standardowa rure ktora laczy z tylu rame auta. ta rura jest dluzsza niz ta laczaca rame i wystaje po obu stronach. jest przyspawana po obu stronach do tej w ktora jest wsadzona oraz wywiercilem pare otworow zeby ja w tych miejscach punktowo przyspawac. po obu stronach dospawane sa plyty w ktorych wywiercilem otwory jeden nad drugim i do tego jest mocowany zderzak. tak wiec zderzak zamocowany jest na 8 srub (4 w pionie i 4 w poziomie
taka sama rure mam wsadzona rowniez z przodu. mozna polemizowac czy dobrze jest tak usztywnic rame, ale teraz moge uzywac od biedy przodniego uchwytu (fabrycznego mocowania do transportu) do wyciagniecia sie z tarapatow, poki nie bede mial solidnego haka. ledwo wbilem ta rure z przodu bo fabryczna byla juz minimalnie wygieta.
moze komus przyda sie ten pomysl. niestety nie mam zdjec z budowy zderzaka, mam za to kilka z budowy progow/stopni
pozdrawiam
- grandvoyager1
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Witam, podoba mi się ten pomysł z rurą. Jak możesz to napisz jeszcze jak zrobić te progi.
Samurai
- krismac
- jestem tu nowy...
tu jest link do opisu:grandvoyager1 pisze:Witam, podoba mi się ten pomysł z rurą. Jak możesz to napisz jeszcze jak zrobić te progi.
http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=79279
Witam,
Szybkie pytanie dot zderzaka; czy mocujecie zderzak poza standardowymi srubami do ramy rowniez "u-boltami" plyte do poprzeczki ramy? Widzialem na zagranicznych forach takie mocowanie, fakt, ze pewnie eliminuje lub redukuje skrecanie sie zderzaka z wyciagarka podczas jej pracy...Pytanie czy takie mocowanie dodatkowe jest niezbedne?
Pozdro
Szybkie pytanie dot zderzaka; czy mocujecie zderzak poza standardowymi srubami do ramy rowniez "u-boltami" plyte do poprzeczki ramy? Widzialem na zagranicznych forach takie mocowanie, fakt, ze pewnie eliminuje lub redukuje skrecanie sie zderzaka z wyciagarka podczas jej pracy...Pytanie czy takie mocowanie dodatkowe jest niezbedne?
Pozdro