WYCIAGARKA WARN M8000 - prosze serwisowac :D

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

xaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

WYCIAGARKA WARN M8000 - prosze serwisowac :D

Post autor: xaw » pt paź 20, 2006 6:31 pm

Witam

Chce was tylko przestrzec przed wyciągarkami WARN M8000 gdyż te oto wyciągarki to nic jak jedynie atrapy do samochodów terenowych.
Mianowicie w firmie której pracuje jest 12 sztuk LC z wyciągarkami M8000.Teren bardzo lekki a na dodatek używamy ich dość sporadycznie 2 razy w miesiącu ,nie więcej .
W dwóch przypadkach obudowa silnika już całkiem jest zeżarta ( wyciągarki już się popsuły ) a reszta już zaczyna korodować ( cos w stylu utleniania sie aluminium)
Jestem strasznie zawiedziony ta marką i chciałbym was przestrzec przed kupnem tego badziewia. :)3 Poprostu shit !!!!
Ostatnio zmieniony ndz paź 22, 2006 10:07 pm przez xaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmm BŁOTO

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » pt paź 20, 2006 6:48 pm

moze za malo uzywacie? ;)

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt paź 20, 2006 6:56 pm

bo wyciagarke tez trzeba umiec uzywac.
A korodowanie to chyba nie jest mega problem ?

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Re: WYCIAGARKA WARN M8000 - PRZESTROGA

Post autor: Twardy » pt paź 20, 2006 8:59 pm

xaw pisze:Witam

Chce was tylko przestrzec przed wyciągarkami WARN M8000 gdyż te oto wyciągarki to nic jak jedynie atrapy do samochodów terenowych.
Mianowicie w firmie której pracuje jest 12 sztuk LC z wyciągarkami M8000.Teren bardzo lekki a na dodatek używamy ich dość sporadycznie 2 razy w miesiącu ,nie więcej .
W dwóch przypadkach obudowa silnika już całkiem jest zeżarta ( wyciągarki już się popsuły ) a reszta już zaczyna korodować ( cos w stylu utleniania sie aluminium)
Jestem strasznie zawiedziony ta marką i chciałbym was przestrzec przed kupnem tego badziewia. :)3 Poprostu shit !!!!
Zanim oskarżysz markę zwróć uwagę na takie fakty:
1. macie wyciągarki zbyt słabe do masy tych pojazdów i operatorzy sporadyczni, czyli bez doświadczenia (mogą być wyjątki)
przypuszczam, że główną usterką są spalone silniki i/lub osprzęt elektryczny

2. korozja aluminium bierze się również ze sporadycznego używania
czyli auto czyste, szczególnie zimą rzadko myte a solanka wylewana na nasze drogi potrafi zjeść gumę a nie tylko aluminium i wdziera się przez drobne uszkodzenia powłoki które powstają przy montażu i użytkowaniu.
ta sama solanka w postaci pyłu wodnego dostaje się do silnika i gryzie tam wszystko, a głównie szczotkotrzymacz. Efekt masz taki, że wyciągarka drgnie po załączeniu i przestaje pracować.
Przy częstym używaniu wincha nie robi się zgorzel bo temperatura wytwarzana podczas pracy silnika dosyć skutecznie to neutralizuje.

3. jest coś takiego jak okresowy przegląd, który w tym przypadku by pomógł, chyba że pkt. 1

Proponuję na drugi raz zwrócić się do firmy która wie czym handluje, sprzeda towar odpowiedni do masy auta i dodatkowo zaopatrzy Was w gustowne pokrowce na zimę, które są szyte również dla takich przypadków ja Wasz.

Znam kilka szt tych wyciągarek i pracują bez zarzutu, ostatnio serwisowałem jedną z początku serii i chylę czoła przed niezawodnością sprzętu tej marki.

WARN :)2
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi

Pawełek 1971

Post autor: Pawełek 1971 » sob paź 21, 2006 7:48 am

Twardy pisze:

1. macie wyciągarki zbyt słabe do masy tych pojazdów i operatorzy sporadyczni, czyli bez doświadczenia (mogą być wyjątki)

czyli auto czyste, szczególnie zimą rzadko myte a solanka wylewana na nasze drogi potrafi zjeść gumę a nie tylko aluminium i wdziera się przez drobne uszkodzenia powłoki które powstają przy montażu i użytkowaniu.
ta sama solanka w postaci pyłu wodnego dostaje się do silnika i gryzie tam wszystko, a głównie szczotkotrzymacz. Efekt masz taki, że wyciągarka drgnie po załączeniu i przestaje pracować.
Przy częstym używaniu wincha nie robi się zgorzel bo temperatura wytwarzana podczas pracy silnika dosyć skutecznie to neutralizuje.

3. jest coś takiego jak okresowy przegląd, który w tym przypadku by pomógł, chyba że pkt. 1

Proponuję na drugi raz zwrócić się do firmy która wie czym handluje, sprzeda towar odpowiedni do masy auta i dodatkowo zaopatrzy Was w gustowne pokrowce na zimę, które są szyte również dla takich przypadków ja Wasz.

Znam kilka szt tych wyciągarek i pracują bez zarzutu, ostatnio serwisowałem jedną z początku serii i chylę czoła przed niezawodnością sprzętu tej marki.

Właśnie , M12000 i działa dalej !!!! :D :D
GG 6655009
GSM +48501071314
Y60 2.8TD + 4" Dobinsons + BFG 33"MT, lekko dłubnięty

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » sob paź 21, 2006 9:38 am

e no mamy taką na strażackie ładziance i nic się jej nie dzieje rzekł bym nawet mimo że nie była używana tak jak moja w suce to mimo dużo mniejszej siły uciągu robi dużo lepiej niż chińszczyzna

Awatar użytkownika
anatol

Post autor: anatol » sob paź 21, 2006 11:25 am

ja miałem taką z tyłu w parchu lekko nie miała , ale nigdy mnie nie zawiodła , lina się rwała a wyciągara działała dalej .

xaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: xaw » sob paź 21, 2006 1:07 pm

Twardy pisze:

No wiec widze ze sie nie zrozumielismy:
Co do punktow.
1:Moze nie jestesmy super urzytkownikami ale obsluga wyciagarki to raczej nic skaplikowanego w lekkim terenie kiedy samochod zakopany ledwo do polowy kola.
NIE MOWIE TU O JAKIMS EKSTREMALNYCH WARUNKACH
Silniki i elektryka dziala git ale jak odpadła lewa czesć obudowy to wtedy padł silnik nie byly serwisowanie OK tu sie zgodze.

2: Wez prosze nie zartuj ze korozja aluminium bierze sie z czystego samochodu. Zgadza sie ze solanka rozpuszcza aluminium i to skutecznie ale mogl to producent zrobic z innego materialu :D i bylo by OK . A co do neutralizacju zgorzeli to tez nie masz racji bo z chemicznego puntu widzenia temperatura jest przyspieszaczem reakcji w ktorej sklad wchodzi NaCl i poszczegulne reagenty, no chyab ze u WARN-a jest inaczej :D

3: Racja i to 100 % nie byly serwisowane ale na wlsne uszy slyszalem od pracownika sklepu ktory zajmowal sie tymi wycigarkami ze wyciagarek (lin ) sie nie smaruje jedynie co to monza zajzec do srodka i przeczyscic elektryke - ale po co jak dzialala dobrze az do momentu kiedy odpada obudowa i dostala sie woda.
Hmm BŁOTO

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » sob paź 21, 2006 3:24 pm

widzę, że na podstawie jednego przypadku wypowiadasz się o całej firmie. Na drugi raz opisz przypadek konkretnie i nie sugeruj innym, że we wszystkich samochodach macie problemy :roll:

Co do pękniętej obudowy to są trzy możliwości:
1. wada materiału lub wykonania - Warn usunie Ci to na gwarancji bez najmniejszych problemów.
2. nieumiejętne/niezgodne z instrukcją użytkowanie - tu jesteś sam sobie winien
3. nieprawidłowy montaż - zwróć się do wykonawcy.

Co do korozji, soli itp. - zieew, nie chce mi się teoretyzować, nie jestem chemikiem, napisałem Ci kiedy się pojawia i jaki jest efekt.
Producent mógłby zrobić wyciągarki z innego matereiału, tylko po co skoro jest to najlepszy materiał do tego celu i takie przypadki jak Twój można mierzyć w promilach.

Spróbuj zamówić indywidualnie może zrobi Ci z trryttannu :)21

xaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: xaw » sob paź 21, 2006 3:40 pm

1: Widze ze nie cztasz postow bo to sie dzieje w 12 przypadkach
2: Montaz byl robiony podobno przej jeden z najlepszych fachowcow 4x4 (nie bede podawal przez kogo )
3: I ja nie przekreslam tej marki tylko stwierdzam ze sprzedali nam shit ktory po uplywie GWARANCJI nie nadaje sie do uzytku
Hmm BŁOTO

Awatar użytkownika
Bng862

Post autor: Bng862 » sob paź 21, 2006 3:48 pm

Myślałem ze jak się wyda ok 5 tys na takie cacko,to jest świetna...na forum było już troszke na temat warna i niektórzy mówią że jest spoko,a nie którzy mówią że to badziwie.Ja jak narazie mam Powerka i jakoś mnie jeszcze niezawiodła :)2 8)
Patrol Gr Tjm XgS Sileverstone mt-117

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » sob paź 21, 2006 4:27 pm

xaw pisze:1: Widze ze nie cztasz postow bo to sie dzieje w 12 przypadkach (...)
przedstaw teoretyku pozostałe przypadki dla potomności :)18

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » sob paź 21, 2006 7:35 pm

napisał wyraznie że mają dwanaście firmowych wozów w jednakowej specyfikacji

nie rozumiem czemu tak bronisz warna, odpalają ci działe za PR?
:)21
#noichuj

zbyszek 53

Wyciagarka Warn

Post autor: zbyszek 53 » ndz paź 22, 2006 8:42 am

Jestem w trakcie doboru wyciągarki i zbierania funduszy na warn 9,5XP.
Przeczytane powyżej informacje zaskoczyły mnie i zmartwiły bo znaczy ze Warn nie spełnia warunków na których mi zależy więc co zrobić???
Potrzebuję wyciągarki do samochodu wyprawowego dla spokoju sumienia i poczucia bezpieczeństwa że jak się gdzieś zakopię albo nie będę mógł podjechać to sobię jej użyję(najczęściej podróżuję samochodem solo). Taka sytuacja może się zdarzyć raz na rok albo wcale . A jak wynika z powyższych informacji Warn to jest wyciagarka która standartowo zardzewieje a będzie sprawna tylko wtedy gdy będzie używana codziennie a remonty i przeglady będzie miała co miesiąc, więc już mi się nie podoba.
Proszę o radę jaka wyciągarka będzie dla mnie odpowiednia?

Zbyszek

Awatar użytkownika
Klamer

Re: Wyciagarka Warn

Post autor: Klamer » ndz paź 22, 2006 9:23 am

Wloze swoje trzy grosze...
12 aut firmowych? - czy ktos konserwuje te wyciagarki (nie mowie o serwisie) ? - jesli przyjzysz sie wyciagarkom, ktore jezdza na samochodach pomocy drogowej to zobaczysz ze one jakos dziwnie sa zdrowe, nie pordzewiale i robia po kilka lat - nie wazne czy Warn, czy chinczyk - ale co widze platforme to te wyciagarki sa przykrywane, albo oslaniane - czasem kawalkiem gumy, czasem nawet kawalkiem foli.
@ Zbyszek - popytaj innych, uzywajacych tych wyciagarek na codzien, lub jezdzacych w autach wyprawowych badz przeprawowych i dopiero wyrabial sobie opinie na temat XP
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » ndz paź 22, 2006 9:27 am

bo w firmowych autach najczesciej montuje wyciagarki firma , ktora ma gowniane pojecie o tym.
Wystarczy zobaczyc nissany pickupy czy gazele z zamontowanymi windami na wysiegniku, ktory ma niby byc zderzakiem pod wyciagarke.
Wtedy winda jako pierwsza uderza w kraweznik, i zbiera wszystkie syfy z ulicy.

mysle ze to jest problemem kolego.
Jak masz fote to pdeslij, to zobaczymy jak to masz zamontowane, bo jestem przekonany ze zle.

xaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: xaw » ndz paź 22, 2006 9:39 am

Ok w poniedzialek podesle pare zdjec
Hmm BŁOTO

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » ndz paź 22, 2006 9:43 am

a jakie to LC ?

xaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: xaw » ndz paź 22, 2006 10:13 am

LC 90 z 2002
Hmm BŁOTO

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » ndz paź 22, 2006 10:18 am

xaw
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: xaw » ndz paź 22, 2006 10:51 am

Bardzo podobnie tylko ze zderzak nie jest metalowy tylko seria.
Tak sobie mysle czy nie dalo by sie jakos posmarowac tych obudow jakims specyfikiem np towotem :D i czy nie zakupic pokrowcow na rolki bo tylko na nie dalo by sie cokolwiek zalozyc
Ostatnio zmieniony ndz paź 22, 2006 10:54 am przez xaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmm BŁOTO

Awatar użytkownika
zbig

Post autor: zbig » ndz paź 22, 2006 10:54 am

Drako pisze:bo w firmowych autach najczesciej montuje wyciagarki firma , ktora ma gowniane pojecie o tym.
Przecież napisał, że montaż w znanej firmie 4x4.. :roll:
Drako pisze: Wystarczy zobaczyc nissany pickupy czy gazele z zamontowanymi windami na wysiegniku, ktory ma niby byc zderzakiem pod wyciagarke.
Wtedy winda jako pierwsza uderza w kraweznik, i zbiera wszystkie syfy z ulicy.
:o
Nie przesadziłeś aby trochę z tym krawężnikiem..
Może jakieś zdjęcie..
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » ndz paź 22, 2006 10:59 am

a widziales zbig kiedys hiluxy z telekomunikacji.
dramat :o
normalnie jest dodany jakis wysiegnik i wyciagarka jest zamontowana przed oryginalnym zderzakiem
czasami na wozach strazackich, albo na pogotowiach energetycznych tez tak jest .
przekracza to wyobrazenie :)3 :)3

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Re: Wyciagarka Warn

Post autor: czesław&jarząbek » ndz paź 22, 2006 11:10 am

zbyszek 53 pisze:Jestem w trakcie doboru wyciągarki i zbierania funduszy na warn 9,5XP.
Przeczytane powyżej informacje zaskoczyły mnie i zmartwiły bo znaczy ze Warn nie spełnia warunków na których mi zależy więc co zrobić???
Potrzebuję wyciągarki do samochodu wyprawowego dla spokoju sumienia i poczucia bezpieczeństwa że jak się gdzieś zakopię albo nie będę mógł podjechać to sobię jej użyję(najczęściej podróżuję samochodem solo). Taka sytuacja może się zdarzyć raz na rok albo wcale . A jak wynika z powyższych informacji Warn to jest wyciagarka która standartowo zardzewieje a będzie sprawna tylko wtedy gdy będzie używana codziennie a remonty i przeglady będzie miała co miesiąc, więc już mi się nie podoba.
Proszę o radę jaka wyciągarka będzie dla mnie odpowiednia?

Zbyszek
hydraulicznym milemaker+sznurek syntetyczny
bezawaryjna, trwała i na tyle powolna że samemu jesteś w stanie całkowicie zapanować nad przebiegiem akcji
#noichuj

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz paź 22, 2006 11:38 am

Drako pisze:a widziales zbig kiedys hiluxy z telekomunikacji.
dramat :o
normalnie jest dodany jakis wysiegnik i wyciagarka jest zamontowana przed oryginalnym zderzakiem
czasami na wozach strazackich, albo na pogotowiach energetycznych tez tak jest .
przekracza to wyobrazenie :)3 :)3

Drako wozy strażackie to nie auta wyprawowe czy przeprawowe wiec nie czepiał bym się sposobu montażu – wyciągarki w tych wozach służą głownie do wyciągania innych z opresji

To samo dotycz telekomunikacji czy zakładów energetycznych – oni mają w głębokim poważaniu kąty zejścia natarcia – jak się w kleją to na płaskiej łące ..

tak wiec taki system montażu ->

Obrazek

w samochodach tej klasy jest wystarczjący do potrzeb uzytkownikow .
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”