Wspomaganie od beczki! Czy tak sie da?
Moderator: Student
Wspomaganie od beczki! Czy tak sie da?
Witam!
Kupiłem od znajomego mercedesa 123 (beczke) 200D i chce z niej przełożyć silnik do mojego UAZa. I mam kilka wątpliwości.
1. Czy da sie przełożyć wspomaganie? Czy ktoś już tego próbował i z jakim skutkiem?
2. Czy moge pogodzić jakoś 4 biegową skrzynię od mercedesa z reduktorem? Czy da sie jakoś rozdzielić oryginalną skrzynie od reduktora, aby działał on jako osobna część? a jeżeli nie to od czego można zastosować reduktor?
z góry dziękuję za odpowiedzi
Kupiłem od znajomego mercedesa 123 (beczke) 200D i chce z niej przełożyć silnik do mojego UAZa. I mam kilka wątpliwości.
1. Czy da sie przełożyć wspomaganie? Czy ktoś już tego próbował i z jakim skutkiem?
2. Czy moge pogodzić jakoś 4 biegową skrzynię od mercedesa z reduktorem? Czy da sie jakoś rozdzielić oryginalną skrzynie od reduktora, aby działał on jako osobna część? a jeżeli nie to od czego można zastosować reduktor?
z góry dziękuję za odpowiedzi
pozdrawiam:
Wojtek
gg.3456464
Wojtek
gg.3456464
Widzę,że poronione pomysły są nieśmiertelne
1:To da się zrobić,ale nie na oryginalnym mocowaniu pompy.
2:Uazowski red przerabiasz na krótki wałek i gra.Albo pakujesz red gazowski.
Se poczytaj /jak znajdziesz/ w starych postach na ten temat i oddaj mu ta beczkę z powrotem

Se poczytaj /jak znajdziesz/ w starych postach na ten temat i oddaj mu ta beczkę z powrotem

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
- pakjusz_pl
Świeta prawdavandall1 pisze:Widzę,że poronione pomysły są nieśmiertelne![]()
- chiquito83
- UAZ Adventure
Cwaniaki to wy jestescie ale chyba tylko tutaj na forum bo jak ja wstawialem 2.4D do swojego to wszyscy pisali identycznie ze to gówno i że bedzie mulił a ja UAZ ika pchne normalnie 80 na czarnym bo jak wiecej to głośno jak cholera... a tak poważnie to wspomagania kierownicy sie nie da. A hamulce to montujesz jak by była to oryginalna część UAZa ... + pompa od żuczka.
BYŁ ZMOTANY - UAZ 469B
OBECNIE MOTANY PYSIO - Pajero 2.5TD - 31''- lift 2,5 "- powoli motany
-
ZwariujeUAZ4x4 pisze:Cwaniaki to wy jestescie ale chyba tylko tutaj na forum bo jak ja wstawialem 2.4D do swojego to wszyscy pisali identycznie ze to gówno i że bedzie mulił a ja UAZ ika pchne normalnie 80 na czarnym bo jak wiecej to głośno jak cholera... a tak poważnie to wspomagania kierownicy sie nie da. A hamulce to montujesz jak by była to oryginalna część UAZa ... + pompa od żuczka.

cale zycie z wariatami
Dlaczego muł to zapytaj innych kolegów.... a wspomagania dlaczego nie bo jak zamontujesz w oryginalnym miejscu po przekladnie UAZ a to jak skrecisz w prawo to pojedziesz w lewo. A jak skręcisz w lewo to pojedziesz w prawo.
BYŁ ZMOTANY - UAZ 469B
-
dlatego musisz ja zamocowac w innym miejscu.UAZ4x4 pisze:Dlaczego muł to zapytaj innych kolegów.... a wspomagania dlaczego nie bo jak zamontujesz w oryginalnym miejscu po przekladnie UAZ a to jak skrecisz w prawo to pojedziesz w lewo. A jak skręcisz w lewo to pojedziesz w prawo.
cale zycie z wariatami
- pakjusz_pl
bobas9 pisze:Dlaczego niby ma być jak muł? Beczka jest o 500kg większa i zbiera sie bardzo ładnie. Wiadomo, że to nie będzie śmigać jak land cruiser ale to chyba nie problem. I dlaczego nie można założyć wspomagania?

Moja na pusto wazy 1485 kg a UAZ 1600kg.... a zbiera sie lepiej( w zakresie od ok. 40 km/h - na swiatlach porownywalnie) bo inne przelozenia, duzo mniejsze kola, mniejsze opory mechaniczne.....
UAZ 469, Vitara 1.6, Mercedes "beczka"
- pakjusz_pl
Mieszko pisze:bobas9 pisze:Dlaczego niby ma być jak muł? Beczka jest o 500kg większa i zbiera sie bardzo ładnie. Wiadomo, że to nie będzie śmigać jak land cruiser ale to chyba nie problem. I dlaczego nie można założyć wspomagania?mam Beczke i UAZa....i pierwsze slysze by Beczka byla ciezsza od UAZa....
Moja na pusto wazy 1485 kg a UAZ 1600kg.... a zbiera sie lepiej( w zakresie od ok. 40 km/h - na swiatlach porownywalnie) bo inne przelozenia, duzo mniejsze kola, mniejsze opory mechaniczne.....
dokladnie....beczka napewno nie jest ciezsza od uaza....i miedzy innymi dlatego uwazam ze 300D to jest taki optymalny silnik zeby to w terenie robilo...

Nie ma to jak poszalec radzieckim sprzetem 

poszukaj było, odwraczasz wąs na przekładni i dajesz ją na maxa do przodu i 2 krzyżaki na drążku kierowniczym, a propos silnika miałem i siebie w uazie mb220 i szybkosciomierz zamykałem popytajcie innych z łodzkiego grona, a na forum jak to na forum dużo teoretyków co gdzies co szłyszeli ale nie do końca
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
jak wyzej, i niekasztancie, wiecej, bo 2 razy na tydzin takie same tematy piszecie!!! to juz sie do spamu zaliczapakjusz_pl pisze:przeciez masa ludzi ma wspomaganie od 123 ludzie o czym wy gadacie.... przeciez wlasnie dlatego odwraca sie wąs zeby wszystko skrecalo jak nalezy... postow o wspomaganiu bylo mnostwo a co do silnika 200D to nadal stoje przy swoim ze to pomylka...![]()

GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... spomaganie
i jeszcze by długo wstawiać
i uzywać opcji szukam 
i jeszcze by długo wstawiać

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
- UAZ Adventure
Ja ważyłem z seryjnym silnikiem ze zdjętymi ramkami okien to ważył 1480,Mieszko pisze:bobas9 pisze:Dlaczego niby ma być jak muł? Beczka jest o 500kg większa i zbiera sie bardzo ładnie. Wiadomo, że to nie będzie śmigać jak land cruiser ale to chyba nie problem. I dlaczego nie można założyć wspomagania?mam Beczke i UAZa....i pierwsze slysze by Beczka byla ciezsza od UAZa....
czyli w ok 1520 by się zmieścił a nie 1600kg
- Michał(student)
-
- Kontaktowanie: