koła 30 czy 31
Moderator: Albert_N
koła 30 czy 31
Panowie!
Szybkie pytanie, jaki rozmiar kół lepiej do samuraja ( już podniesiony, powycinany). Koła 30" czy 31". Chodzi o to czy przy 31" niczego jeszcze nie pourywam.
Szybkie pytanie, jaki rozmiar kół lepiej do samuraja ( już podniesiony, powycinany). Koła 30" czy 31". Chodzi o to czy przy 31" niczego jeszcze nie pourywam.
Re: koła 30 czy 31
za mało informacji.
ale jeśli nie masz zmienionych przełożeń to na 31 będzie słabo a do tego sprzęgło będziesz palił.
Więc kupuj 31 i zmień przełożenia jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś
ale jeśli nie masz zmienionych przełożeń to na 31 będzie słabo a do tego sprzęgło będziesz palił.
Więc kupuj 31 i zmień przełożenia jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś

jedynie mam reduktor 1.0 - czy to wystarczy? czy zmieniać też przełożenia na vitarowskie?
Ale głównie chodzi mi o to jak maja się mosty do 31" - konkretnie czy nie pourywam/poukręcam półosi. Ktoś cos kiedys mi mówił na ten temat... Ale pamiec
Ale głównie chodzi mi o to jak maja się mosty do 31" - konkretnie czy nie pourywam/poukręcam półosi. Ktoś cos kiedys mi mówił na ten temat... Ale pamiec
jeśli chodzi o 31 calowe opony to jest to max na seryjnych bebechach w mostach samuraiowskich, a pourywać i ukręcić można wszystko i na mniejszych kapciach, jeśli się uprzesz na 31 cali to warto zainwestować w vitarowskie przełożenia do mostów przynajmniej sprzęgła zaraz nie upalisz i będzie przyzwoicie jeździć.
Ja miałem 31" w Samuraiu.
Podniesiony(lift mazura) , rozmiarowo wchodziły(trzeba było ranty w zakolach pozaginać).
Jeden zmielony przegub. Półosie wytrzymywały. Chyba tylko dlatego że jeżdżone z głową.
Sprzęgło- zmieliłem - zmieniłem na Poldka - chodziło do końca.
Ale brak mocy przy seryjnych przełożeniach jest nie do zniesienia
Podniesiony(lift mazura) , rozmiarowo wchodziły(trzeba było ranty w zakolach pozaginać).
Jeden zmielony przegub. Półosie wytrzymywały. Chyba tylko dlatego że jeżdżone z głową.
Sprzęgło- zmieliłem - zmieniłem na Poldka - chodziło do końca.
Ale brak mocy przy seryjnych przełożeniach jest nie do zniesienia

Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
dzięęęęęęęęęęki Panowie

dzięęęęęęęęęęki Panowie
Bierz 31, bo za chwilę będziesz zmieniał z 30 na 31''
Taki wyścig zbrojeń to już jest, będziesz miał motywację do zmiany przełożeń

Taki wyścig zbrojeń to już jest, będziesz miał motywację do zmiany przełożeń
Suzuki Samurai 1.6 Spring, blokada, i inne pierdółki.
Mitsubishi L300 2.4i 4wd LSD.
Mitsubishi L300 2.4i 4wd LSD.
Dokładnie
A w między czasie zmien przełożenia

A w między czasie zmien przełożenia

Etam...
Jak dorośniecie, to do was dojdzie że liczy się technika a nie wielkość
Jak dorośniecie, to do was dojdzie że liczy się technika a nie wielkość

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
ja tam 5 czy 6 lat temu zakupiłem 30" i są do dzisiaj 

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Ja tam mam teraz 33 a miałem kilka rozmiarów... I wiem, ze najlepszą jest technika na 35 

Do niektórych 35" to samurai jest za lekki - trzeba by jakieś podciśnienie zapodać w koła.

wiesz... niektóre AT 35 mają głębszy bieżnik niż nalewka simexa 29`
i są miękkie

i są miękkie

- Terenowiec
- jestem tu nowy...
czytam o tych dywagacjach nt rozmiaru opon, ale nikt nie wspomina o szerokości. Czy pisząc o 30 calach myślicie o szer 9,5, a w przypadku 31 - 10,5, czy niestandardowym 30x9,5? Chodzą mi po głowie też jakieś większe oponki, chociaż kasy trochę brak, ale może jakaś okazja się trafi. Zastanawiam się tylko na jakie konkretnie powinienem zwracać uwagę biorąc pod uwagę, że półosiek pewnie długo jeszcze nie zmienię, przełożeń reduktora też nieprędko. No chyba, że taniej byłoby zmienić przełożenia mostów... Co byście brali, 30x9,5 , 30x10,5 czy 31x10,5?
Bez zmiany przełożeń żaden z tych rozmiarów nie ma sensu.
33, 5.125 oraz spidertrax w mosty, 4.16 w reduktor, 1.6 pod maskę, fajnie uzupełnienie to 2x ARBTerenowiec pisze:czytam o tych dywagacjach nt rozmiaru opon, ale nikt nie wspomina o szerokości. Czy pisząc o 30 calach myślicie o szer 9,5, a w przypadku 31 - 10,5, czy niestandardowym 30x9,5? Chodzą mi po głowie też jakieś większe oponki, chociaż kasy trochę brak, ale może jakaś okazja się trafi. Zastanawiam się tylko na jakie konkretnie powinienem zwracać uwagę biorąc pod uwagę, że półosiek pewnie długo jeszcze nie zmienię, przełożeń reduktora też nieprędko. No chyba, że taniej byłoby zmienić przełożenia mostów... Co byście brali, 30x9,5 , 30x10,5 czy 31x10,5?

a tak na serio to rozsądną i najtańszą opcją jest 30 cali i 5.125 w mosty
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
- Terenowiec
- jestem tu nowy...
oj Slavok, Slavok, jak zacząłem czytać Twój post...
a jeszcze na koniec dobiłeś mnie tymi ARB 
Siedzę znowu po nocy i szperam nt tych kół i przełożeń. Właściwie jakbym kupił większe kółka to bym miał mobilizację, żeby zmienić przełożenia mostów na wolniejsze (z tego co tam wyczytałem ,to pewnie w jakiś 800 pln bym się zmieścił). Mam okazje kupić ładne 31x10.5 w nienajgorszych pieniądzach, dlaczego będą gorsze od 30x9,5 (oczywiście wciąż mając na uwadze ograniczone fundusze)? Suczkę niby mam tylko w teren, ALE czasami musi służyć jako miejski środek lokomocji, więc chciałbym uniknąć problemów typu mega obcieranie o resory, ukręcające się półośki albo maksymana prędkość podróżna 60km/h

Siedzę znowu po nocy i szperam nt tych kół i przełożeń. Właściwie jakbym kupił większe kółka to bym miał mobilizację, żeby zmienić przełożenia mostów na wolniejsze (z tego co tam wyczytałem ,to pewnie w jakiś 800 pln bym się zmieścił). Mam okazje kupić ładne 31x10.5 w nienajgorszych pieniądzach, dlaczego będą gorsze od 30x9,5 (oczywiście wciąż mając na uwadze ograniczone fundusze)? Suczkę niby mam tylko w teren, ALE czasami musi służyć jako miejski środek lokomocji, więc chciałbym uniknąć problemów typu mega obcieranie o resory, ukręcające się półośki albo maksymana prędkość podróżna 60km/h
- Terenowiec
- jestem tu nowy...
no i kupiłem 31x10.5 bfg km2... Jak furę poskładamy, zaczynam się martwić przełożeniami :] Uznałem, że będę miał motywację do dalszych modów i nie będzie za mną chodzić myśł "a mogłem wziąc cal większe"
na KM2 to w takim błocie jak masz w avatarku to nie pojeździsz 

Miłego zamotaniaTerenowiec pisze:no i kupiłem 31x10.5 bfg km2... Jak furę poskładamy, zaczynam się martwić przełożeniami :] Uznałem, że będę miał motywację do dalszych modów i nie będzie za mną chodzić myśł "a mogłem wziąc cal większe"

Wczoraj jeździłem prawie seryjnym samuraiem (215R15 MT i wyciągarka) i w pewnym momencie z właścicielem zaczęliśmy dyskutować nad motaniem

Właściciele z tej samej miejscowości więc często razem jeździli w tym samym terenie. Seryjny z trudem ale często przejechał całość albo większość trasy, zmotany no cóż

4,16 powodowało że samochód nie mógł nabrać rozpędu, simexy w pewnych terenach zakopywały auto, silnik vitary 16v- straszna szlifierka. Modyfikacje trzeba robić z głową, inaczej sporo kasy utopione i tylko frustracja jest ogromna

Jimny 

No tak to jest, mając 4.16 w reduktorze trzeba zapoznać się ze skrzynią biegów
Jak to było? Furka gwizda tylko kierowca p***a.

Jak to było? Furka gwizda tylko kierowca p***a.

przy 4.16 w terenie norma to ruszanie z 2, jak potrzebny rozpęd to i z 3 sie startuje 

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
- Terenowiec
- jestem tu nowy...
Chyba było tak jak w tej maksymie, o furze i kierowcy , którą przywołał Slavok:) Widziałem jak suzuka na 4,16 i na 30" jeździ - marzenie! Co lepiej zrobić, reduktor czy te przełożenia mostów? Jeszcze pytanie z innej bajki troszkę. Mam mały problem, bo opony są, buda samuraiowska jest, z tym, że obok ramy:) no i teraz czy ciąć błotniki czy liftować budę (wolałbym nie podnosić środka ciężkości) czy po prostu się zmieszczą te gumy bez niczego. Lift mazurowski - teoretycznie miało być 3'', a wygląda jak 5
Jeżeli nie wejdą, ciąć błotniki.
na twoim miejscu dał bym w mosty 4.3 a reduktor 4.16 (to opcja optymalna ale i najdroższa)
Jak opcja budżetowa to 5.125 w mosty.
średnia opcja 4.16 jak lubisz wolno... albo coś więcej - zależy jak lubisz. Najlepiej jak byś się przejechał czymś takim.
na twoim miejscu dał bym w mosty 4.3 a reduktor 4.16 (to opcja optymalna ale i najdroższa)
Jak opcja budżetowa to 5.125 w mosty.
średnia opcja 4.16 jak lubisz wolno... albo coś więcej - zależy jak lubisz. Najlepiej jak byś się przejechał czymś takim.