ale o 35:6 to nawet ja nie słyszałem

Moderator: Kosiarz
Zakladajac, ze przy 120km/h jest 4000obr/min:michal@bojano pisze:Panowie,
Mam patrola y61 na kolach 33 cale, mosty od 2,8 (4,625), skrzynia zapewne od 3,0d i silnik 4,2d. Problem jest taki, że jak jadę w trasę to przy 120km/h mam ponad 4000rpm na obrotomierzu. Chcę zmienić koła na 35 cali i przełożenia na 4,375. Czy ktoś pomoże mi obliczyć o ile spadną obroty silnika przy tych zmianach i prędkości przelotowej na tym samym poziomie, czyli 120 km/h?
Pozdrawiam
Michał
Coś tu nie gra , bo żeby się to zgadzało to musiałbyś mieć w mostach przełożenie 5,86 a piszesz że masz 4.625michal@bojano pisze:Panowie,
Mam patrola y61 na kolach 33 cale, mosty od 2,8 (4,625), skrzynia zapewne od 3,0d i silnik 4,2d. Problem jest taki, że jak jadę w trasę to przy 120km/h mam ponad 4000rpm na obrotomierzu.
Moze masz przelozenia 4.88 albo 5.42michal@bojano pisze:Ok, a gdzie można dostać przełożenia 4.11 do patrola y61? Jak rozumiem to przełożenia 4.11 z 4,2d y60 nie pasują do y61 ale czy przelozenie wałka atakujacego i talerza nie zalatwia sprawy?
I jak to jest w możliwe, że oryginalny td42 w y61 ma 3500rpm przy 160km/h, a mój 4000rpm przy 120km/h? Różnią się przecież tylko przełożeniami, bo doczytalem ze skrzynia od td42 i od 3,0d jest identyczna.
Macie jakieś pomysły?
Jak można to sprawdzić? Obrotomierz mam razem z licznikiem w milach, ponoć oryginalny od silnika, ale po odpaleniu leży martwy. Dopiero jak mu trochę dodam gazu to się podnosi.N2O pisze:Zapewne podłączony impulsator z TD42 pod obrotomierz z ZD30.
Jak inaczej mogę sprawdzić obroty silnika, poza obrotomierzem?miastek pisze:Pewnie dostaje 4 impulsy zamiast 3 na jeden obrót.
System przeliczania jest w zegarze od zd nie działa jest sporrryyy błądmichal@bojano pisze:Jak można to sprawdzić? Obrotomierz mam razem z licznikiem w milach, ponoć oryginalny od silnika, ale po odpaleniu leży martwy. Dopiero jak mu trochę dodam gazu to się podnosi.N2O pisze:Zapewne podłączony impulsator z TD42 pod obrotomierz z ZD30.
Czego i gdzie mam szukać? Nie znam się na licznikach i ich naprawievandall_jr pisze:System przeliczania jest w zegarze od zd nie działa jest sporrryyy błądmichal@bojano pisze:Jak można to sprawdzić? Obrotomierz mam razem z licznikiem w milach, ponoć oryginalny od silnika, ale po odpaleniu leży martwy. Dopiero jak mu trochę dodam gazu to się podnosi.N2O pisze:Zapewne podłączony impulsator z TD42 pod obrotomierz z ZD30.
Układ masz "prawie" sprawnydobrze poszukaj
Na jakich kołach?N2O pisze:Sprawna fabryczna 160-ka z SD33T komfortowo(nie męczy się ani nie męczy kierowcy) jedzie 120-140 km/h.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości