Jaka skrzynia do fordowskiej V6 2.9????
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
Jaka skrzynia do fordowskiej V6 2.9????
Witam wszystkich mam zmotę na ramie UAZa do której włożony jest silnik 2.9 V6 od forda sprzężony był ze skrzynią i reduktorem od ARO niestety skrzynia zakończyła żywot i tu pytanie do kolegów jaka inna skrzynia może pasować do tego silnika??? Bardzo proszę o odpowiedź jeśli ktoś miał do czynienia z tym silnikiem. Pozdrawiam i z góry przepraszam jeśli mój temat nie do końca pasuje do tego forum ale bardzo mi zależy na podpowiedziach
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Re: Jaka skrzynia do fordowskiej V6 2.9????
Scorpio, Sierra, Explorer,
ale
jest tu na forum temat opanowany zdaje sie (adapter do skrzyni UAZa)
ale
jest tu na forum temat opanowany zdaje sie (adapter do skrzyni UAZa)
- vandall_jr
-
Eeee wiem kto ma taką od ARO alu chyba cała jest
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Od Aro leży jedna u mnie i jeszcze jeden reduktor na zapasie ale to na czas wojny
Osobiście nie krzywdziłbym takiego silnika taką skrzynią, popatrz w stare posty na dziale uaza i można tam doktoryzować się w tym temacie. Prędzej skrzynia ford i reduktor osobno lub skrzynia z redukcją od czegoś terenowego i flansza pod silnik forda.

Osobiście nie krzywdziłbym takiego silnika taką skrzynią, popatrz w stare posty na dziale uaza i można tam doktoryzować się w tym temacie. Prędzej skrzynia ford i reduktor osobno lub skrzynia z redukcją od czegoś terenowego i flansza pod silnik forda.
Aro 243 3.2 D
Zgrabnie wygląda skrzynia z reduktorem od Toyoty LJ70. Z fordoską skrzynią (dłuuugą i słabo dostępną) i oddzielnym reduktorem cały zestaw wychodzi dość długi.
pzdr, W
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
- chmieleś
- jestem tu nowy...
Cześć jak idą prace? Wybrałeś już dawce? Napisz jak teraz masz połączoną skrzynie Aro z 2.9. Myślałeś np. nad zostawieniu kielicha skrzyni aro (skoro to masz połączone do silnika 2.9 rozrusznik łapa sprzęgła itd.) A połączeniu nowej skrzyni z kielichem Aro. (Wiadomo musi być skrzynia z odkręcanym kielichem) np LJ70, K160. Do tego tarcza sprzęgła od nowej skrzyni. Docisk taki jak teraz masz. Chyba że grubość tarcz by się różniła(wtedy trzeba pokombinować z dociskiem bądź tarczą.). I sprawdzić długość wałka skrzyni czy przy tym kielichu trafisz tarcza na koło zamachowe.
Ja mam 2.9 EFI i skrzynie UAZ. Sam dokładałem do mojego uaz silnik ze skorupy. Nie miałem nic pasującego więc dorabiałem flansze między silnik a skrzynie.
Na początku miałem docisk sprzęgła od andori (zbazowany centralnie przy pomocy okrągłej flanszy o dwóch średnicach. Jedna pasowała w koło zamachowe druga w docisk sprzęgła. I odwiercone otwory i nagwintowane w kole zamachowym. I tarcze uaz.
Teraz mam docisk scorpio i tarcze uaza stoczoną o chyba ok 5 minimetrów na obwodzie żeby się zmieściła w docisk scorpio.
Ja mam 2.9 EFI i skrzynie UAZ. Sam dokładałem do mojego uaz silnik ze skorupy. Nie miałem nic pasującego więc dorabiałem flansze między silnik a skrzynie.
Na początku miałem docisk sprzęgła od andori (zbazowany centralnie przy pomocy okrągłej flanszy o dwóch średnicach. Jedna pasowała w koło zamachowe druga w docisk sprzęgła. I odwiercone otwory i nagwintowane w kole zamachowym. I tarcze uaz.
Teraz mam docisk scorpio i tarcze uaza stoczoną o chyba ok 5 minimetrów na obwodzie żeby się zmieściła w docisk scorpio.
UAZ 31512 2.9v6/35x11,5x16
do fordowskiego pięknie pasuje z forda
4 można spokojnie obciąć o prawie 20 cm i zrobić reduktor zespolony (długościowo wychodzi ciut więcej niż UAZ)
wytrzymałościowo git
przeżyła rajdówkę z silnikiem 2,9 coswortha afganami o kołami 35 cali 

4 można spokojnie obciąć o prawie 20 cm i zrobić reduktor zespolony (długościowo wychodzi ciut więcej niż UAZ)
wytrzymałościowo git

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
-
- jestem tu nowy...
A jeszcze takie dwa pytania 
1. Czy do tego silnika podchodzi któraś skrzynia od Forda Transita??
2. Czy skrzynia od V6 2.4 będzie pasować do 2.9??

1. Czy do tego silnika podchodzi któraś skrzynia od Forda Transita??
2. Czy skrzynia od V6 2.4 będzie pasować do 2.9??
Skrzynie od transita mają większą obudowę sprzęgła, do tego nie odkręcaną, dzwon i skrzynia to całośc.
Do tego 2.9 v6 pasuje od 2.4 - to praktycznie te same bloki. Nie pasuje od 2.0 dohc- skrzynia identyczna (MT75) ale rozrusznik ma z drugiej strony.
Skrzynie pasujące mają symbol MT75 i starsze - N9
Ja osobiście posiadam tego 2.4 v6 (nie w uazie) wiec w razie pytań możesz pisać
Jakby co to również posiadam skrzynie z reduktorem od aro jakby co
Do tego 2.9 v6 pasuje od 2.4 - to praktycznie te same bloki. Nie pasuje od 2.0 dohc- skrzynia identyczna (MT75) ale rozrusznik ma z drugiej strony.
Skrzynie pasujące mają symbol MT75 i starsze - N9
Ja osobiście posiadam tego 2.4 v6 (nie w uazie) wiec w razie pytań możesz pisać

Jakby co to również posiadam skrzynie z reduktorem od aro jakby co

469b 2.5D om602 by mercedes
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
MT75 maja tez nieodkrecany dzwon jak te w tranzicie, wiec to nie jest kryterium.
Ogolnie wszystkie skrzynie do starych V, poczawszy od 1.7 V4 do 4.0 V6 podejdą.
MT75 sa alu i krótkie
N9 są żeliwne i długie.
MT75 są mocniejsze (liczone na 300Nm, wytrzymają 400Nm).W Czechach mozna nawet do nich kłowy set kupić.
Patern do tych V łatwo poznac po tym, dwie gorne sruby maja polozone blisko siebie
MT75 4x2

MT75 4x4 (Sierra, Scorpio)

N9 4x2

Byly tez N9 4x4 (Sierra, Scorpio)
no i od Explorera 4x4 i 4x2
oraz od Bronco 2 4x4
ale te dwa ostatnie mają wyjscie na przod po lewej stronie.
Blok BOA (2.9 V6 DOHC 24V)

Ogolnie wszystkie skrzynie do starych V, poczawszy od 1.7 V4 do 4.0 V6 podejdą.
MT75 sa alu i krótkie
N9 są żeliwne i długie.
MT75 są mocniejsze (liczone na 300Nm, wytrzymają 400Nm).W Czechach mozna nawet do nich kłowy set kupić.
Patern do tych V łatwo poznac po tym, dwie gorne sruby maja polozone blisko siebie
MT75 4x2

MT75 4x4 (Sierra, Scorpio)

N9 4x2
Byly tez N9 4x4 (Sierra, Scorpio)
no i od Explorera 4x4 i 4x2
oraz od Bronco 2 4x4
ale te dwa ostatnie mają wyjscie na przod po lewej stronie.
Blok BOA (2.9 V6 DOHC 24V)

- chmieleś
- jestem tu nowy...
Może się przyda jako kopalnie wiedzy odnośnie silnika 2.9v6 i skrzyń forda. Ja jak motałem swoje auto dożo wiedzy o silniku zaczerpnąłem z forum capri. Skrzynie od starych fordów masz opisane poniżej.
www.capri.pl/garage/gearboxes
www.capri.pl
www.capri.pl/garage/gearboxes
www.capri.pl
UAZ 31512 2.9v6/35x11,5x16
Miałem N75 do V-ki, miałem N9 i żadna jakoś mi nie podchodziła. Ta krótka MT75 ma chyba długość skrzyni Uaza z reduktorem. W Muscelu taka skrzynia powoduje konieczność wycięcia środkowej belki w ramie. A po dołożeniu jakiegoś reduktora miejsca na wał napędowy zostaje dość mało.
Zalet z usilnym wciskaniem skrzyni od forda do silnika forda nie ma znowu tak wiele, bo zamiast dorabiać kryzę do silnika, trzeba dorabiać całe połączenie skrzyni z reduktorem, a najczęściej też robić kryzę do reduktora/wałek itp. Robota pewnie nie inna, jak zrobienie kryzy do silnika.
Ponadto N75 do V-ki ze świecą szukać, a ich ceny najczęściej są zaporowe.
Jak już wcześniej wspomniałem mi bardzo się podoba skrzynia z LJ70. Może nie najtańsza, może niedostępna na każdym szrocie, ale dość trwała, mega kompaktowa, cywilizowane 5 biegów. Ponadto jest możliwość łatwego dołożenia do niej przystawki mocy.
Pzdr, Wilku
Zalet z usilnym wciskaniem skrzyni od forda do silnika forda nie ma znowu tak wiele, bo zamiast dorabiać kryzę do silnika, trzeba dorabiać całe połączenie skrzyni z reduktorem, a najczęściej też robić kryzę do reduktora/wałek itp. Robota pewnie nie inna, jak zrobienie kryzy do silnika.
Ponadto N75 do V-ki ze świecą szukać, a ich ceny najczęściej są zaporowe.
Jak już wcześniej wspomniałem mi bardzo się podoba skrzynia z LJ70. Może nie najtańsza, może niedostępna na każdym szrocie, ale dość trwała, mega kompaktowa, cywilizowane 5 biegów. Ponadto jest możliwość łatwego dołożenia do niej przystawki mocy.
Pzdr, Wilku
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
Cześć Chmieleś