szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Jarcun 07.Przecież 1.7MPi ma hydrauliczny napinacz łańcucha.Ja mam w swojej od nowości przejechane 52 tyś.km i narazie jest cisza.Ale w niedalekiej przyszłości mam zamiar zerknąć na jego płozy.
Takie zaczepne pytanie - jak zdemontować rozrusznik w 1.7 mono? Trzeba zwalać osłonę kolektora i w ogóle cały kolektor?
Niva 2000r., 1.7SPI, bez LPG
-
-
W 1,7 MPI zauważyłem dziwny objaw - non stop chodzi mi wentylator chodnicy-tylko przekręcę kluczyk już wieje.Temperaturę na wskaźniku pokazuje prawidłowo, jak odepnę czujnik to na desce nic nie wskazuje, ale wentylator chodzi.Jakieś pomysły????
- Wojtek
Przekaźnik ? Sprawdź jego obciążalność - wentylatory pobierają duuuuży prąd (20-30A), jak ktoś wsadził słabszy to styki się skleiły i pracuje na okrągło, zasilanie włącza kluczyk i heja...
Generalnie: NISSAN
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..
-
-
Dobra dobra a który to?i jaki powinien byc?
- Wojtek
Moja Nivka miała jeszcze wentylator napędzany silnikiem... nie wiem, jak jest w nowszych. Popatrz na schemat, jeśli masz; zerknij do skrzynki bezpieczników - tam na dekielku jest zawsze opisane; popatrz na błotnikach czy nie ma przekaźników. Sprawdzisz metodą wyjmowania po kolei, jak Ci przestanie wentylator chodzić, to TEN.
-
-
Ha - wyszło szydło z worka.Po pierwsze uwazam ze czujnik temperatury pokazuje zle do kompa, po drugie u mnie jakis Pomysłowy Doobromir załozyl termłowlacznik na gornym przewodzie do chłodnicy.Odpiołem i wentylatory sie nie załaczyły, wiec teraz musze szukac gdzie obciol kable.Mała rzecza zajecie na popołudnie jest.Pozdrawiam
Czy jest do czegoś potrzebna ta izolacja termiczna pomiędzy rozrusznikiem a kolektorem wydechowym? Czy też można ją wywalić?
- vandall_jr
-
Zostaw, to się przydaje, chroni i wydłuża eksploatacjęlanaczko pisze:Czy jest do czegoś potrzebna ta izolacja termiczna pomiędzy rozrusznikiem a kolektorem wydechowym? Czy też można ją wywalić?
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
- p0mian
-
- Kontaktowanie:
jaka izolacja? u mnie chyba brak. jak to wygląda?
niva challenge accepted
Kawałek wyprofilowanej blachy pomiędzy rozrusznikiem a kolektorem.
Niva `88 1.6 zagazowana
- p0mian
-
- Kontaktowanie:
a to nie potrzebne 
Już teraz wiem czemu mocne długie rozgrzanie np. przy wygrzebywaniu z błota powoduje u mnie zawieszenie rozrusznika

Już teraz wiem czemu mocne długie rozgrzanie np. przy wygrzebywaniu z błota powoduje u mnie zawieszenie rozrusznika

niva challenge accepted
-
-
Kolego nie tedy droga, nie musisz nivy aż tak odchudzaćlanaczko pisze:Czy jest do czegoś potrzebna ta izolacja termiczna pomiędzy rozrusznikiem a kolektorem wydechowym? Czy też można ją wywalić?

To nie to. Po prostu nie moge nią tak wymanewrować żeby przekręcić spowrotem
. Na razie jej nie mam. Jakos niwiasta chodzi. Będę miał więcej cierpliwości to znowu przykrece 

-
-
Spoko, powalczyć z nią jak siebci3plej zrobi. Narazie szaro buro i ponuro i nie bardzo chce się coś przy aucie robić. Byle ja zamontować przed upalami 

Cześć mam pytanko ile oleju wchodzi do mostów, reduktora i skrzyni (5 biegów)? Sądzę że jak kupie 20 litrów to wystarczy. Jaki olej polecacie, wyczytałem że 80W90 GL4 jest oryginalnie, ale czy konkretnej firmy czy to już bez większego znaczenia?
Drugie pytanie. Dzisiaj podczas krótkiej przejażdżki w terenie (zapięty reduktor i blokada) chcąc ustawić się do zjazdu wrzuciłem wsteczny, podjechałem 3 metry potem wrzucam jedynkę puszczam sprzęgło i nic, autko stoi. Dociskam dźwignię reduktora myśląc że może na neutralny przeskoczyła ale nie dźwignia przesunięta do końca. Włączam przełożenie nie zredukowane, dalej nic. Blokada się zablokowała i nie dało się jej wyłączyć. Wysiadłem z samochodu i trochę nim pobujałem przód tył. Wsiadam włączam przełożenie normalne blokadę dało już się odłączyć, jedynka i samochód jedzie. Potem było już wszystko dobrze. Ktoś już się z czymś takim spotkał?
Drugie pytanie. Dzisiaj podczas krótkiej przejażdżki w terenie (zapięty reduktor i blokada) chcąc ustawić się do zjazdu wrzuciłem wsteczny, podjechałem 3 metry potem wrzucam jedynkę puszczam sprzęgło i nic, autko stoi. Dociskam dźwignię reduktora myśląc że może na neutralny przeskoczyła ale nie dźwignia przesunięta do końca. Włączam przełożenie nie zredukowane, dalej nic. Blokada się zablokowała i nie dało się jej wyłączyć. Wysiadłem z samochodu i trochę nim pobujałem przód tył. Wsiadam włączam przełożenie normalne blokadę dało już się odłączyć, jedynka i samochód jedzie. Potem było już wszystko dobrze. Ktoś już się z czymś takim spotkał?
-
-
Hej, na forum było chyba wiele razy. Z olejami jest prosta sprawa, 80w90 gl4 będzie dobry do skrzyni, do reduktora i mostów możesz wlać 80w90 o specyfikacji gl5.
Do mostów i reduktora lejesz puki nie zacznie ci wypływać olej przez otwór kontrolny (którym wlewa olej)
Do skrzyni na stronie baxtera polecany jest olej gl4 ( gl5 ponoć szkodzi synchronizatorom), a w ilości większej niż w instrukcji. Jeśli dobrze pamiętam to przedział między 1,5 a 1,8 l. Ponoć ma to pomoc w lepszym smarowania 5 biegu.
Jednak w celu nalania większej ilości należy w kabinie odkręcić osłonę lewarkow, a następnie odkręcić lewarek skrzyni biegów od skrzyni (3 śrubki od gory) lewarek zostaw w pozycji luz.
Ja wlewalem chyba 1.5 l
W sumie na wszystko powinno ci chyba starczyć 5 L oleju przekladniowego, wystarczy marki Hipol.
Do silnika lalem Orlen platinum 15w-40 tani i bez problemu do dostania na stacjach Orlen. Wchodzi ok. 4 L
Silnik 1.7 monowtrysk
Na przyszłość troszkę poszukaj na forum, nie każdy jest taki miły
Pozdro
Do mostów i reduktora lejesz puki nie zacznie ci wypływać olej przez otwór kontrolny (którym wlewa olej)
Do skrzyni na stronie baxtera polecany jest olej gl4 ( gl5 ponoć szkodzi synchronizatorom), a w ilości większej niż w instrukcji. Jeśli dobrze pamiętam to przedział między 1,5 a 1,8 l. Ponoć ma to pomoc w lepszym smarowania 5 biegu.
Jednak w celu nalania większej ilości należy w kabinie odkręcić osłonę lewarkow, a następnie odkręcić lewarek skrzyni biegów od skrzyni (3 śrubki od gory) lewarek zostaw w pozycji luz.
Ja wlewalem chyba 1.5 l
W sumie na wszystko powinno ci chyba starczyć 5 L oleju przekladniowego, wystarczy marki Hipol.
Do silnika lalem Orlen platinum 15w-40 tani i bez problemu do dostania na stacjach Orlen. Wchodzi ok. 4 L
Silnik 1.7 monowtrysk
Na przyszłość troszkę poszukaj na forum, nie każdy jest taki miły

Pozdro
czy na blokadzie wszystkie koła beda się kręcic z taka samą prędkością?
Tak.Inaczej być nie może i dlatego zaleca się jednakowy rozmiar opon o jednakowym zużyciu co w Nivie jest trochę trudne równomiernie zużyć opony nawet z okresowym przekładaniem kół co poleca instrukcja obsługi Nivy.
- Wojtek
Pod warunkiem, że żadne się nie ślizga...beryl69 pisze:czy na blokadzie wszystkie koła beda się kręcic z taka samą prędkością?
Andrew_1205A.Nic nie trzeba odkręcać,żeby wlać 100-150ml oleju więcej do skrzyni.Wystarczy Nive lekko podnieść od strony otworu wlewowego.Nawet jak jeszcze koła od podnoszonej strony mają kontakt z nawierzchnią to już wystarczy.
-
-
Dobrze wiedzieć Janusz
Ale od góry to przyjemnie się ten olej nalewka
jak kto woli 

Ale od góry to przyjemnie się ten olej nalewka

- p0mian
-
- Kontaktowanie:
no ja lałem od góry bo mam skrzynię od poldka i dość kiepski dostęp do śruby od dołu
niva challenge accepted
Ale za to w skrzyni od Poloneza masz dodatkowy korek spustowy z tylnej obudowy,ładowska skrzynia go nie posiada.