Kącik porad prawnych mec. Ba.
Moderator: Marcin-Kraków
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Re: Kącik porad prawnych mec. Ba.
Niby tak, ale żona będzie miała focha potem, a przyjadę z trasy wyposzczony... No jak żyć
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
- goralski
-
- Kontaktowanie:

Problem solved. Nie trzeba

A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Podział dzialki a część wspólna
Jest dom 2 rodzinny (2 księgi wieczyste), jedna działka (właściwie to 3 ale przyległe i z tymi samymi właścicielami, tj ojcem i sąsiadką). Chcą podzielić działkę, właściwie to dogadali się co do podziału oprócz jednej rzeczy - części wspólnej działki bezpośrednio przyległej do domu. Sąsiadka akurat chce część ogródka przyległą do domu i twierdzi, że część wspólna powinna mieć 4m szerokości (ponieważ nie będzie tam plotu, realnie powiększy swój teren), ojciec upiera się na 1m (szerokości rusztowania itp). Czy jest jakiś paragraf co do tego czy krakowskim targiem stanie na 2m?
Jednak w Szklarskiej w centrum gra jest o więcej niż 5zl
Jest dom 2 rodzinny (2 księgi wieczyste), jedna działka (właściwie to 3 ale przyległe i z tymi samymi właścicielami, tj ojcem i sąsiadką). Chcą podzielić działkę, właściwie to dogadali się co do podziału oprócz jednej rzeczy - części wspólnej działki bezpośrednio przyległej do domu. Sąsiadka akurat chce część ogródka przyległą do domu i twierdzi, że część wspólna powinna mieć 4m szerokości (ponieważ nie będzie tam plotu, realnie powiększy swój teren), ojciec upiera się na 1m (szerokości rusztowania itp). Czy jest jakiś paragraf co do tego czy krakowskim targiem stanie na 2m?
Jednak w Szklarskiej w centrum gra jest o więcej niż 5zl

Gminy pytajcie, jakie mają zasady, i tak podział przez gminę przechodzi
Jaki tako wymogów nie ma przy istniejących budynkach, ale gmina może mieć jakieś zasady w planie zagospodarowania i zastosuje do podziału, lub uzna że 1m to mało [bo mało] i się nie zgodzi, itp
+ jakieś służebności przejazdu itp jak działki po podziale nie mają dostępu do drogi
Jaki tako wymogów nie ma przy istniejących budynkach, ale gmina może mieć jakieś zasady w planie zagospodarowania i zastosuje do podziału, lub uzna że 1m to mało [bo mało] i się nie zgodzi, itp
+ jakieś służebności przejazdu itp jak działki po podziale nie mają dostępu do drogi
Trzy miesiące temu zostałem sierotą.
Rozmawiałem z siostrą, że jeśli jakiś spadek to z góry rezygnuję.
Ona stwierdziła, że żadnego spadku nie ma.
Ale ... tak sobie pomyślałem, że lepiej to oficjalnie zgłosić by za chwilę nie doczekać się niespodzianki w postaci niespłaconych pożyczek w Prowidencie.
Yyy ... jak najprościej rzecz załatwić
by mieć spokój ducha.
Ale ... tak sobie pomyślałem, że lepiej to oficjalnie zgłosić by za chwilę nie doczekać się niespodzianki w postaci niespłaconych pożyczek w Prowidencie.
Yyy ... jak najprościej rzecz załatwić

***** USA
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Notariusz, podpowie co i jak
a to nie jest kącik po to żeby nie płacić notariuszowi

P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
R1100GS '99
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Za spokój się płaci...
w tym wypadku nie da rydy
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
no tak
zrzec się spadku można tylko notarialnie
zbychu stawiaj flachę
zrzec się spadku można tylko notarialnie
zbychu stawiaj flachę

P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
R1100GS '99
masz 6 miesięcy od daty gdy dowiedziałeś sie o śmierci ( potencjalnym spadklu) na złożenie stosownego oświadczenia czy przyjmujesz czy odrzucasz spadek. Jesli przyjmiesz to pamiętaj, że teraz już jest spadek z dobrodziejstwem inwentarza ( czyli odpowiadasz nie całym swoim majątkiem ale za długoi spadkowe wyłącznie do wysokości spadku). Tak więc właściwie nic nie ryzykujesz.ZbychoS pisze: ↑wt sty 25, 2022 8:27 pmTrzy miesiące temu zostałem sierotą.
Yyy ... jak najprościej rzecz załatwićby mieć spokój ducha.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
Niby tak... ale wyobraź sobie sytuację, że odziedziczyłeś długi z kilku chwilówek i udział w wysokości 1/5 rozpadającego się domu na jakimś zadupiu...
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Szarpanie się z rodziną o $ - bezcenne

Przez ostanie 5-7 lat siostra dysponowała Dziadka kasą.
Twierdzi, że NIC nie zostało, znaczy, że wyczyściła konto do czysta
Mnie nie przeszkadza, boję się jedynie, że wypłyną jakieś nieznane długi od Prowidenta czy jakiegoś innego Bociana.
Chyba jednak wydam te 200zł
na notariusza.
Twierdzi, że NIC nie zostało, znaczy, że wyczyściła konto do czysta

Mnie nie przeszkadza, boję się jedynie, że wypłyną jakieś nieznane długi od Prowidenta czy jakiegoś innego Bociana.
Chyba jednak wydam te 200zł

***** USA
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Generalnie to taki podział można wykonać stosując przepisy ustawy o gospodarce nieruchomościami odnośnie zniesienia współwłasności. Bardzo wygodne to jest, bo można olać zapisy planu miejscowego i zapewne jeszcze kilka innych. Wstępny projekt podziału nie jest opiniowany przez gminę, geodeta po prostu robi mapę dla sądu. Oczywiście wcześniej trzeba założyć sprawę i trochę to trwa, ale finalnie kosztowo wychodzi korzystnie, bo jest tylko opłata sądowa. Odpada notariusz.goralski pisze: ↑pn cze 14, 2021 9:30 amPodział dzialki a część wspólna
Jednak w Szklarskiej w centrum gra jest o więcej niż 5zl![]()
Ale strony musza być dogadane.
- goralski
-
- Kontaktowanie:
No właśnie niedługo rusza saga podziału 

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
taka sprawa. Nie było mnie w domu bo polazłem na spacer z psami i jak wróciłem to żona dała mi znać, że mam pocztę u siebie. Sprawa wygląda tak, że na początku 2019 roku współpracowałem z jedną firmą z Warszawy. I ta firma podobno rok temu upadła i została przejęta przez syndyka, który nasmarował mi pismo, że mam zwrócić kasę z 2 FV w ramach dokonywanych transakcji z tą firmą.
Ktoś wie jak to rozegrać bo pierwszy raz mam taką sytuację...
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Coś tam wiem o upadłościachczarny bielsko pisze: ↑wt mar 08, 2022 1:26 pmtaka sprawa. Nie było mnie w domu bo polazłem na spacer z psami i jak wróciłem to żona dała mi znać, że mam pocztę u siebie. Sprawa wygląda tak, że na początku 2019 roku współpracowałem z jedną firmą z Warszawy. I ta firma podobno rok temu upadła i została przejęta przez syndyka, który nasmarował mi pismo, że mam zwrócić kasę z 2 FV w ramach dokonywanych transakcji z tą firmą.

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
sprawa ogarnięta
zadzwoniłem i okazało się, że przelewy na moje konto były ale FV nie było więc w związku z tym wyglądało to tak jakbym dostał kasę za free. Podesłałem i sprawa zamknięta 

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Kącik porad to jeszcze działa? Próbuje się do mnie dopieprzyć ufg, za auto którego w podanym okresie nie miałem. wysłałem m wszystkie umowy, a oni zaczynają z prawniczym bełkotem, o tym kto ma komu co udowadniać. przydało by im sie odpisać po prawniczemu żeby spadali na bambusa, ale przekracza to moje umiejętności grafomańskie.
Ford- Family of fine cars.
2x V8 2xV6
Expedition, Explorer, Bronco II, F150
2x V8 2xV6
Expedition, Explorer, Bronco II, F150
Przeciągaj, twierdząc że wszystkie umowy masz a wykazanie niepodważalnych dowodów że tak nie jest leży po ich stronie, i mają Tobie te dowody przedstawić. I nie ułatwiaj im sprawy, nic nie podsyłaj. Twierdzisz z pełną stanowczością i oświadczasz że wg Twojej wiedzy racja jest jedna, i to Ty ją masz. Jeśli uda Ci się przeciągnąć do terminu przedawnienia, to mogą Ci skoczyć. Dwa razy się z nimi tak barowałem. Jeśli tylko przyznasz im rację, to nie uciekniesz od płacenia.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
3 lata przeciągać? no to trochę gimnastyki będzie.
tel. 509700949