Fabryczna blokada tylnego dyferencjalu.nightmare000 pisze:Ostatnio zobaczyłem w jakimś sj410 takie coś... może mi ktoś powiedzieć co to i do czego?
Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Miejsce na Twoją reklamę.
szympro pisze:Fabryczna blokada tylnego dyferencjalu.

Potrzebuje potwierdzenia: wymiana w tylnym moscie przelozen z 11 zebow na ataku i 41 na kole (3,72) na nieco wolniejsze (3,90) beda robily wielka roznice? Po czarnym 4H nie jezdze.
Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
Nie poczujesz różnicy i wymienić będziesz musiał jeszcze w przednim moście (myślę, że o tym wiesz).Colicab pisze:szympro pisze:Fabryczna blokada tylnego dyferencjalu.tez bym chcial
Potrzebuje potwierdzenia: wymiana w tylnym moscie przelozen z 11 zebow na ataku i 41 na kole (3,72) na nieco wolniejsze (3,90) beda robily wielka roznice? Po czarnym 4H nie jezdze.
Rozwiązanie to:
Mniejsze opony lub zmienić przełożenia w dyfrach na te z Vitary 5,125 lub w reduktorze 4,16.
Samurai - seria
- na serio 
Pacierza i piwa nie odmawiam!

albo jedno i drugie i mało kiedy redukora uzyjesz
no chyba że w trialu lub rockcrawlingu

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Nieszczelność pomiędzy kompresorem, a blokadą (sprawdzić wszystkie elementy).Naczkins pisze:Ktoś wie dlaczego blokada ARB na stole pracuje a w moście przepuszcza powietrze?
(3 sekundy pompuje powietrze i 3 sekundy działa. i tak na okrągło)
Jeśli do załączania jej na stole i w aucie używałeś tego samego kompresora to raczej on jest sprawny.
Samurai - seria
- na serio 

No właśnie i dlatego nie wiem po co ci viprecki i jedno i drugie?viperecki pisze:albo jedno i drugie i mało kiedy redukora uzyjeszno chyba że w trialu lub rockcrawlingu
Samurai - seria
- na serio 

a przy zostawionych standadrowych przelozeniach z przodu?oblesnik pisze:Nie poczujesz różnicy i wymienić będziesz musiał jeszcze w przednim moście (myślę, że o tym wiesz).
Rozwiązanie to:
Mniejsze opony lub zmienić przełożenia w dyfrach na te z Vitary 5,125 lub w reduktorze 4,16.
- PITSJ413:)
-
jak nie zmienisz z przodu to przy wlaczonym napedzie na 4 kola przednie kola beda sie krecily szybciej niz tylneColicab pisze:a przy zostawionych standadrowych przelozeniach z przodu?oblesnik pisze:Nie poczujesz różnicy i wymienić będziesz musiał jeszcze w przednim moście (myślę, że o tym wiesz).
Rozwiązanie to:

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
jak kilka razy znajdziesz taki teren że 4L na 1 biegu przy reduktorze 4.16 to za szybko i strasznie za szybko wokoło się dzieje to tez zapragniesz dwa razy wolniejszych mosów , n o prawie dwa razyoblesnik pisze:No właśnie i dlatego nie wiem po co ci viprecki i jedno i drugie?viperecki pisze:albo jedno i drugie i mało kiedy redukora uzyjeszno chyba że w trialu lub rockcrawlingu
5.12 w mostach itp itd

to wiem, ale jak nie jezdze po czarnym na 4 kapcie, to w terenie przednie kola beda krecic sie szybciej, a ze uslizg bedzie, to nic sie nie bedzie dzialo, poza niezauwazalnie szybszym zuzyciem opon z przodu. Mam racje? no powiedzcie, ze mamPITSJ413:) pisze:jak nie zmienisz z przodu to przy wlaczonym napedzie na 4 kola przednie kola beda sie krecily szybciej niz tylne

- PITSJ413:)
-
szybciej tez beda siadaly krzyzaki bo zaly czas beda na nich naprezenia ale w zime bedzie wesolo z napedem na 4 kolaColicab pisze:to wiem, ale jak nie jezdze po czarnym na 4 kapcie, to w terenie przednie kola beda krecic sie szybciej, a ze uslizg bedzie, to nic sie nie bedzie dzialo, poza niezauwazalnie szybszym zuzyciem opon z przodu. Mam racje? no powiedzcie, ze mamPITSJ413:) pisze:jak nie zmienisz z przodu to przy wlaczonym napedzie na 4 kola przednie kola beda sie krecily szybciej niz tylne

zrobisz jak uwazasz ale lepiej miec jednakowe przelozenia w dwoch mostach

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
jak to lepirj
o czym wy wogóle piszecie przecież mając różne przełożenia w mostach ujedzie metr lub dwa i zakleszczy mu sie tototo a dokładniej powstana takie napręzenia że albo stzreli cos w moście zazwyczj w przednim albo urwie krzyżak albo wal albo reduktor sie przerobi na jednonapędowy
NIE WOLNO JEŻDZIC NA RÓŻNYCH PRZŁOŻENIACH W PRZEDNIM I TYLNIM MOŚCIE TAK SAMO JAK NIE POWINNO SIE W 4X4 ZAKŁADAC RÓŻNEJ WYSOKOŚCI OPON

NIE WOLNO JEŻDZIC NA RÓŻNYCH PRZŁOŻENIACH W PRZEDNIM I TYLNIM MOŚCIE TAK SAMO JAK NIE POWINNO SIE W 4X4 ZAKŁADAC RÓŻNEJ WYSOKOŚCI OPON

5.12 w mostach itp itd

Ja mam w suce mosty z uaza ale raz dzień przed rajdem robiłem tylny most i pomyliłem biorąc z półki wałek ataku i zamiast 8 miał 7 zębów (nie zdążyłem zrobić jazdy próbnej
) na rajdzie jedna pieczątka trochę gazu i wielkie chrup i to na piasku więc za długo na różnych przełożeniach to się nie polata no może poza lodem 

Mniejsze opony lub zmienić przełożenia w dyfrach na te z Vitary 5,125 lub w reduktorze 4,16.[/quote]
W jakier dokładnie vitarze te przełorzenia były 1.6 8v czy inne jeszcze jakieś czytałem coś kiedyś ale młyn w głowie mi się zrobił
W jakier dokładnie vitarze te przełorzenia były 1.6 8v czy inne jeszcze jakieś czytałem coś kiedyś ale młyn w głowie mi się zrobił

Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda trzeba dzień czekać!
Prawdopodobnie kompresor do bani a konkretnie jakiś zawór.oblesnik pisze:Nieszczelność pomiędzy kompresorem, a blokadą (sprawdzić wszystkie elementy).Naczkins pisze:Ktoś wie dlaczego blokada ARB na stole pracuje a w moście przepuszcza powietrze?
(3 sekundy pompuje powietrze i 3 sekundy działa. i tak na okrągło)
Jeśli do załączania jej na stole i w aucie używałeś tego samego kompresora to raczej on jest sprawny.
Naczkinz
Człowiek człowiekowi wilkiem a zombi zombi zombi
Człowiek człowiekowi wilkiem a zombi zombi zombi

Jak zrobi obydwie zakazane rzeczy (mniejsze opony i szybsze przełożenie), to będzie działaćviperecki pisze:...
NIE WOLNO JEŻDZIC NA RÓŻNYCH PRZŁOŻENIACH W PRZEDNIM I TYLNIM MOŚCIE TAK SAMO JAK NIE POWINNO SIE W 4X4 ZAKŁADAC RÓŻNEJ WYSOKOŚCI OPON![]()

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
- jestem tu nowy...
A może mi ktoś jeszcze w skrócie powiedzieć o użyciu blokady tylnego dyferencjału, kiedy, jak... gdyż z wywodów na innych stronach nie dokońca zrozumiałem. Z góry dzięki.
wlacz w terenie. Na czarnym lepiej nienightmare000 pisze:A może mi ktoś jeszcze w skrócie powiedzieć o użyciu blokady tylnego dyferencjału, kiedy, jak... gdyż z wywodów na innych stronach nie dokońca zrozumiałem. Z góry dzięki.

na czarnym tez mozna - tylko że juz sie tego nie powtórzy 

Jeep ZJ 96' 5.2 lift 4,5", 33" był
pisane po 23 nie jest pawdziwe

pisane po 23 nie jest pawdziwe

O ile mnie pamięć nie myli, to widziałem gdzieś zdjęcia SJ'ta z licznikiem posiadającym obrotomierz - wie ktoś skąd brany jest sygnał do tego obrotomierza? ...i czy do standardowej instalacji można podłączyć (bez cięcia, sztukowania i odprawiania voodoo z instalacją) uniwersalny miernik obrotów?
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
oryginalnie sygnał jest brany z aparatu zapłonowego
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
-
- jestem tu nowy...
Colicab, boomi2 - że na czarnym nie używać, to coś tam czytałem... ale potrzebuję o info... odnośnie użycia w terenie nie na czarnym
Może ktoś prosto, szybko wytłumaczyć do czego ta blokada tylnego dyferencjału służy, jak używać?

Najprościej mówiąc włączenie blokady blokuje działanie mechanizmu różnicowego w tylnym moście czyli masz na sztywno połączone tylne koła
Wpisz w googlach to będą rysunki
Wpisz w googlach to będą rysunki

Fascynaci 4x4
Ona służy do tego, żeby się zakopać dwa metry dalej i żeby auto było ciężej wyciągnąćnightmare000 pisze:Colicab, boomi2 - że na czarnym nie używać, to coś tam czytałem... ale potrzebuję o info... odnośnie użycia w terenie nie na czarnym![]()
![]()
Może ktoś prosto, szybko wytłumaczyć do czego ta blokada tylnego dyferencjału służy, jak używać?

A na szybko i prosto: przed przeszkodą ją włączasz, upewniasz się że się zapięła, a po przejechaniu wyłączasz.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
- jestem tu nowy...
qwai - jak mam rozumieć sztywno połączone koła
... znaczy się
?